Thursday, 20 June 2013

Long Gap Final Sem 3..

Assalammualaikum..

Pagi semalam last paper untuk minggu ni..
Minggu ni ada tiga paper je..
Tapi ketiga-tiga paper ni aku rasa macam paras je..huhu..
Tak de yang sangat-sangat memuaskan hati..
Banyak je keraguan aku..huhu..
Tapi Insyaallah kalau ada rezeki bole la dapat keputusan yang baik..

Macam mana pun kita jawab..
Selagi tak dapat keputusan aku memang tak berani nak cakap apa..
Ni semua aku belajar dari pengalaman..
Atau ni memang sifat semulajadi aku..

Sebab selagi tak nampak hasil dia aku memang malas nak cakap apa-apa..
Sampaikan bila orang tanya pun aku akan jawab yang aku sendiri kurang pasti..
Memang aku maksudkan apa aku cakap..
Bukan sebab kedekut ke apa..

Aku memang akan cuba buat yang terbaik..
Tapi aku tak la terlalu yakin apa yang aku buat tu memang betul selagi tak tau keputusan nya..

Kalau jawab soalan yang show atau prove aku memang suka..
Sebab ada jawapan kan..
So tinggal prove kan je..hihi..

Tapi kalau soalan biasa..
Walaupun dapat jawapan aku akan kira banyak kali..
Aku memang agak cuai..
Takut careless ke..
 Jadi kalau orang tanya macam mana aku akan kata aku sendiri tak yakin..
Biar la result aku je yang jawap soalan tu..hahaha..

Sebab pernah je jadi..
Memang bukan rezeki aku..
Yakin je jawap..
Jalan keje semua betul je..
Tapi aku salah letak nilai untuk kedua-dua soalan..
Memang dapat kosong la untuk test tu..huhu..

Jadi aku memang belajar untuk tidak terlalu yakin..
Kalau bukan rezeki kita..
Allah tak nak bagi..
Memang tak dapat..
Walaupun kita tau buat dan sebagainya..

 Ada yang aku salah tengok soalan la..
Suruh kira particle velocity untuk 1 hour interval untuk main deck dan 3 seconds untuk cellar deck..
Tapi apa hal entah..
Macam mana aku bole nampak main deck je..
Jadi aku kira dua-dua untuk main deck..
Dah salah..
Kan ke rugi..

Masa keje pun sama..
Aku memang tak reti la nak tunjuk aku pandai sangat ke apa..
Kalau dah tau pun aku rasa biasa je..
Sebab sikit sangat benda yang aku tau..
Banyak sangat lagi benda yang aku kene belajar..
Sampaikan supervisor aku kata nasihatkan aku masa aku nak berenti..
Level of confident aku rendah dia kata..
Cuba confident sikit..

Bila fikir balik..
Memang sifat semulajadi aku kot..
Dan aku tak suka cakap banyak..
Biar keputusan dan hasil kerja aku je yang bagi jawapan..
Macam aku kata..
Kalau kita tau sesuatu pun sikit je..
Terlalu banyak benda untuk dipelajari dan di explore dalam dunia ni..

Ramai lagi orang yang pengetahuan dan kemahiran dia lagi tinggi..
Kalau tak pun..
Masing-masing ada kepakaran masing-masing..
Kita akan saling melengkapi dan saling memerlukan..
Jadilah macam resmi padi..
Makin berisi makin tunduk..
Berhati-hati la dengan apa yang kita cakap dan buat..
 

Untuk final ni aku ada dua paper lagi..
Paper Malaysia studies..
Dan Paper Seabed Foundation..

Memang sangat malas nak baca Malaysia studies punya nota..
Sebab aku memang kurang sikit kalau paper macam ni..
Aku memang minat dengan benda-benda teknikal..
Pemahaman konsep berbanding fakta yang bejala-jela kene hafal setiap satunya..huhu..

Ada 3 hari gap untuk next paper..
Jadi agak rileks sikit la..
Semoga baki dua paper ni aku dapat buat dengan baik dan dapat keputusan yang cemerlang..Amin..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...