Thursday, 13 June 2013

13062013 - Final Computer Application..

Assalammualaikum..

Pagi tadi selesai dengan subjek COM aku untuk semester ni..
Alhamdulillah..
Perasaan nya sangat lega dan berpuas hati..

Subjek ni belajar mengenai computer application..
Ada belajar mengenai Mircosoft Word, Excel, dan Microsoft Visio..
Dan belajar mengenai AutoCAD..

Walaupun dah lama guna Microsoft Office..
Tapi banyak jugak lagi yang aku tak tau..
Ada jugak perkara baru yang aku belajar..
Sebenarnya kalau Microsoft Office ni aku paling lemah Excel la..
Jarang sikit guna..

Untuk assignment, test dan final kami memang ada ujian berkomputer..
Takde pun on paper..

Lagi satu bila dah belajar tapi tak apply lupa jugak..
Masa baru belajar dan buat latihan tu rasa senang je..
Tapi bila dah tinggal senang je lupa..
Masa keje dulu banyak gak guna Excel..
Masa test hari tu pun ada soalan Excel yang aku tak tau buat..huhu..

Jadi sebagai persediaan untk final ni..
Dia dah bagi tau akan keluar dua soalan..
Soalan Excel dan AutoCAD..

Macam mana pun walaupun nampak mudah tapi aku memang tak amik mudah dengan apa yang aku buat sekarang..
Memang kene serious..
Lebih lagi bila Test hari tu ada soalan Excel yang aku tak dapat jawab..
Tak sempat jawab sebab tak cukup masa..
Tercari-cari dan teragak-agak je step dia..
Nampak sangat tak cukup persediaan kan..

Jadi untuk Soalan AutoCAD aku macam tak risau sangat..
Sebab buat lines plan hari tu hari-hari dah guna AutoCAD..
Insyaallah masih ingat lagi dan familiar sangat lagi macam mana nak guna..

Lepas habis presentation lines plan..
Setiap hari kalau on laptop..
Setiap hari mesti on punya la..
Mesti online setiap hari dan tengok movie..
Sebelum berhibur dan sebelum shut down kan laptop..
Aku make sure akan bukak Excel sekejap dan praktis guna..
Praktis guna function IF dan COUNTIF..
Sebab aku memang tak biasa dan mahir sangat guna..
Setiap hari lepas lines plan memang aku akan buat latihan..

Dan Alhamdulillah soalan Excel tadi aku mampu jawap dengan izin Nya dengan mudah..
Walaupun ramai mengeluh tak dapat jawab soalan Excel tapi Alhamdulillah aku bole jawap soalan tu dengan baik..
Bukan macam masa test..
Tak dapat jawap soalan Excel..hehe..
Belajar dari pengalaman..
Nampak mudah..
Masa Test keluar soalan Microsoft Word dengan Microsoft Excel je..
Tapi tak mampu pun jawab dengan baik..
Dapat full mark..
Padahal dah guna berapa lama..

Kadang-kadang kita rasa kita tau..
Tapi kita tak la sebagus yang kita fikir..:))
 Kalau Tuhan nak beri dan tarik balik bila-bila masa je..

Lagi satu nak final tadi pun ada drama sikit..hehe..
Sebab sekarang dah tak de kelas..
Jadi selalu tido lambat..
Walaupun tau esok ad exam pagi..
Tapi mata tetap tak mau tidur..
Penat pujuk..hehe..

Kunci jam pukul 8..
Sebab plan nak datang awal..
Tapi berapa kali snooze jam..
Ngantuk punya pasal..huhu..
En.bf pun siap call kejutkan aku dan SMS lagi..

Exam sepatutnya mula pukul 9..
Divide kepada 4 group..
Satu sessi satu group dalam 4 atau 5 orang je..
Duduk jauh-jauh giler dalam lab computer tu..
Soalan setiap orang pun berbeza sebab ada banyak set..
Jadi memang tak bole meniru dan tak de masa nak bincang kot..
Sebab sibuk buat soalan masing-masing..

Sudahnya Lecturer aku call pukul 9 tu..huhu..
Dia call tanya lupa ke ada final exam hari ni..
Sorang pun tak datang lagi..
Padahal start pukul 9..
Kalau tak datang dia bagi 0 je..haha..
Jangan cari die merayu-rayu nanti..haha..
 
Tapi aku group ke 3..
Start pukul 10..
Bila lecturer pun dah call..
Aku pun terus bangun..
Tu pun sampai tepat pukul 10..
Tapi group 1 tengah test lagi..
Lambat start budak ni cakap..hehe..

Sembang dengan budak ni..
Bole pulak aku tak bawak slip exam..
Sebab masa present final lines plan tak de pun kene ada slip exam ke..
Lepas tu kene la balik sekejap amik slip exam..
Terima kasih banyak la Faz tolong hantar aku amik slip exam..:))

Sempat la sampai sebelum turn aku mula..
Tak de la rushing sangat..
Mampu masuk dan jawab dengan tenang..
Alhamdulillah dapat jawab dengan tenang dan baik jugak..
Dan aku pun mengharapkan keputusan yang baik jugak untuk subjek COM ni..Amin..
 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...