Friday, 31 May 2013

Prestasi Menurun - Things to Do This Weekend..

Assalammualaikum..

Tajuk sampai ada dua kan..hehe..
Sebenarnya prestasi hujung-hujung ni agak menurun..huhu..
Memang agak sedih dan mengecewakan..huhu..
Lepas tu leka je..
Macam tak de kesedaran..
Padahal final dah dekat..huhu..
Tapi masih rilek je lagi..
Sebab rasa akan catch up untuk final nanti..
No no no..

Dan disebabkan perkara ni lah membawa kepada to do list aku untuk weekend ni..
Benda kalau dah siap kan senang..
Ni tidak..
Rasa bole buat kejap je..
Dah sah sah kalau benda buat last minit kadang-kadang hasil die tak berapa elok kan..

Rasanya pindah ni memang satu keputusan yang betul dah..
Sebab bila aku duduk sorang tak de sape pun akan kacau aku..
Nak tidur pun lena je..
Kalau tak dulu tidur lambat..
Bila plan nak rehat lama sikit tapi roomate dah bangun nak pegi kelas tidur aku dah terganggu..
Masalah transport kalau nak pegi kelas lagi kalau dulu..

Cuma bila duduk sendiri banyak tidur dan menonton pulak..
Lagi sem ni banyak masa dihabiskan buat Lines Plan..
Dan kalau pegi bengkel dah penat lepas tu tidur..
Banyak sangat rehat nya..huhu..

Nasib baik jugak la bila dah pindah ni aku memang jarang sangat keluar..
Yelah sebab kalau nak pegi makan, draw duit, beli barang semua sendiri je..
Kalau tak dulu pegi dengan orang..
Balik kelas pegi minum, pegi makan, lepas tu pagi jalan-jalan la..
Duduk sini memang pengaruh orang kurang dan jimat duit..
Kene pandai manage masa sendiri je la..

Lagi pun kalau sebelum ni..
Bila masa free pegi library..
Akan buat revision benda yang dah belajar..
So keep on update benda yang kita dah belaja..
Tak de lah gelabah masa test baru nak study ke apa..
Lagi-lagi subject yang baru belajar..

Aku memang bukan jenis yang tak belajar pun ingat dan tau je..
Masa dalam kelas memang tau buat dan faham..
Lepas tu bila tak review memang akan lupa atau konfius..

Dan aku macam tak fokus sekarang..
Memang silap aku..
Memang kene study..
Dan memang bukan rezeki..
Kalau selalu dapat A pun tapi kalau ada masa Tuhan tu tak izinkan tak dapat jugak..
Sebab tu jangan cepat alpa..
Macam Test 3 DOS hari tu..
Aku siap dapat 0 lagi..
Dan masih bole rasa rilek lagi..
Oh tidak..huhu..

Ada dua soalan..
Bukan tak tau buat..
Soalan 1 aku awal-awal dah salah masukkan nilai..
Padahal sendiri tulis d = 90ft..
Dalam equation tulis d = 10ft..
Untuk soalan ke dua pulak Mass, m = 2500N dalam soalan terang-terang..
Tapi macam mana boleh tulis m = 2000N dekat semua jawapan..
What wrong with you?..huhuhu..
Jalan kira betul tapi semua jawapan salah..
Pun tak de makna nya..

Semalam aku Test SFD pulak..
Untuk soalan satu aku memang dah konfius..
Tapi jawab je..
Sebab aku tau condition yang berbeza ada cara yang berbeza sikit je..
Dekat unit weight je..
Tapi sebab tak study aku jawap je..
Dengan harapan apa aku jawap tu betul..
Tapi bila balik dan check nota..
Rasanya apa aku jawap tu salah..
Dan terus rasa menyesal giler..

Jadi sementara ada masa..
Walaupun dah dekat dengan final..
Aku boleh perbaiki lagi..
Jangan bila keputusan dah keluar baru nak menyesal..
Banyak je keje nak buat..
Tapi malas je..
Dan aku tak nak kecewakan orang yang letak kepercayaan dan harapan dekat aku..
Rasa macam masa mula-mula semangat bukan main..
Tapi bila bole buat lepas tu selesa je..
Mula lupa diri..
Bila keadaan makin teruk cepat je give up..
Please wake up!!!

Jadi ni la To do List aku untuk weekend ni..


Lines Plan pun tak siap-siap lagi..
Padahal 6hb dah kene register..
Report pun tak buat lagi..
Baru cari bahan je..

Walaupun dalam kelas drawing aku yang paling cepat..
Budak lain memang jauh tinggal..
Tapi tak kan la nak ikut macam dieorang kan..

Bila report dieorang tak siap lagi..
Dan kata copy report senior je..
Tak kan la nak ikut jugak..
Padahal bole je buat sendiri dan mungkin lebih baik..

Kalau ada gap kelas aku pegi je library..
Tapi pegi buat lines plan..
Tak de pun buat revision untuk subject lain macam dulu..huhu..
Memang jarang buat revision sekarang..

Nilah dinamakan ada peluang tapi tak guna kan dengan sebaik-baik nya..huhu..
Dan terikut-ikut dengan orang..
Padahal matlamat aku dengan dieorang tak sama..
Situasi aku dengan dieorang pun tak sama..
Kene la sedar diri dan betulkan..huhu..
 Tu la orang kata orang sekeliling pun akan mempengaruhi kita sedikit sebanyak..

Memang salah sendiri..
Semalam pun tak buat apa-apa..
Menonton dan online je..
Hari ni bangun lambat..
Jadi harap sangat aku mampu selesaikan semua ni hujung minggu ni..
Dan dapat keputusan yang cemerlang lagi sem ni..
Insyaallah..Amin..:)
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...