Tuesday, 30 April 2013

Trip to Melaka..(Part 5 - Jalan-Jalan Cari Makan)..

Assalammualaikum..

Sambung lagi cerita ke Melaka ni ye..
Tak lama lagi habis la kot..
Bosan da baca cerita aku ke Melaka je kan..haha..

Lepas Yazid, wife Yazid dengan adik dia balik kami tinggal bertujuh je..
Tujuh orang dengan 4 buah kereta..
Aku naik dengan en.bf..
Hawa dengan bf die jugak..
Hafez dengan Hendry..
Kucai solo..hehe..Cepat-cepat cari pasangan ye..hehe..
 Masing-masing dengan kenderaan masing-masing sebab datang asing-asing dan nak balik nanti pun senang..
Destinasi masing-masing pun lain-lain..

Tourist guide kami ialah Hendry..
Sebab die selalu berjalan dan lagi tau mana nak pegi..hehe..
Dulu die belajar dekat ALAM dan selalu jugak konvoi ke Melaka..

Disebabkan kitorang gerak pun dah lambat..
Mula-mula berhenti dekat masjid dulu untuk tunaikan kewajipan..:))

Mula-mula sekali behenti dekat Masjid Tanah tak silap..
Ada kedai makan tepi jalan macam dalam kelapa sawit..

Aku cuma order ABC dan cucur udang je satu set..
Cucur udang die agak sedap..
Set die tu siap ada timun, fish cake dan tauhu goreng..
Aku share dengan en.bf..
ABC die pun ok la..
Cuma banyak sangat kacang merah..
 Dah la masa mandi tadi makan ais krim kacang merah sampai sorang dua batang..
ABC pun kacang merah lagi..
Memang aku lagi prefer kalau banyak jagung, cincau ke..

En.bf order cendol pulut..
Kenyang lagi die cakap..
Mesti die yang banyak makan tadi ni..huhu..
Hendry dengan nasi lauk kawah nya..
Hendry dengan nasi dengan sup gear box tak silap..
Ada yang order bihun sup dan mee kari..
Last sekali Hendry dengan Hafez order ABC sawit ke apa entah..
Aku pun tak pasti dan tak rasa..
Dekat sini Hendry kata special nya nasi kawah dia..
Total makan dekat sini aku pun tak pasti berapa sebab Hendry yang bayar untuk semua..
Die belanja..:))
Semoga rezeki bertambah murah..

Ok perjalan seterusnya adalah ke Klebang Melaka..
Aku macam blur-blur sikit..
Rupanya dekat Tanjung Kling..
Aku duk ingat dekat pengkalan Balak..hehe..

Kalau dah sampai ke Klebang ni menu special nya tentulah ini..hehe..

Coconut Shake..

Sebenarnya aku agak blur-blur jugak dengan ni..
Bukan blur apa..
Maksudnya tak delah excited sangat..
Selalu jugak la nampak orang post pasal benda ni dekat FB..
Beria kata sedap sangat la sampai addict..
Masa tau nak pegi aku biasa je..
Tak delah excited macam nak pegi makan ikan bakar ke..
Kalau tepi jalan untuk bungkus..
Tapi kalau nak minum dan makan masuk dekat dalam..

Baru duduk orang dah siap bawak benda ni..
Tanya dah order ke belum..
En.bf pulak macam blur-blur je..
Rupanya die nampak kita datang dan duduk die dah siap bawak banyak-banyak..
Tanya nak berapa terus letak atas meja..
Bagus la macam tu..
Tak payah nak tunggu lama-lama..
Nak amik order la lepas tu kene tunggu lagi..
Jimat masa den tenaga..
Orang pun memang ramai.
Boleh kata meja penuh je..

Pada aku sedap je coconut shake ni..
Cuma aku kene minum slow-slow sebab aku kan tak biasa minum ais..
Bila nak minum benda sejuk memang slow la nak masukkan dalam badan..huhu..
 Beza dengan makan ais krim..
Ais krim dan cair dalam mulut dan lagi cepat suhu die nak capai equlibrium berbanding ais ber ais..
Die blend jugak isi kelapa..
Jadi boleh rasa isi kelapa die..
Dan atas dia ada aiskrim Vanilla..

Ingatkan our journey dah nak berakhir..
Sekali bila tanya budak-budak ni rajin je lagi nak jalan ke bandar Melaka..
Aku memang tak kisah dah masa tu..
Kalau berdua dengan en.bf pun ok je nak jalan-jalan lagi..

Tak silap harga die rm2.5 each dan total RM 17.50..
Tak silap aku la..
Untuk coconut shake ni en.bf pulak yang bayar..:))
Masa die pegi bayar aku tak ikut..
Sibuk nak pegi tengok orang naik bike..
Sebab yang bawa die perempuan..
Dan teruja sebab tengok kaki die sampai..hehe..
 Sambil jalan bersembang dengan Hendry la pasal motor..hehe..

 Destinasi seterusnya adalah jalan-jalan di Melaka..
Tu kita cerita nanti la..
Jalan-jalan pun tengok jam dah pukul 7..
Hari pun dahnak gelap..
Hafez pun kata macam dinner sama je kita..

Mula-mula aku dengan Hafez cadang-cadang nak pegi Umbai..
Bole makan ikan bakar..
Tapi macam jauh je..
Paling kesian dekat en.bf la..
Sebab die beria nak hantar aku balik..
Walaupun aku kata bole tumpang Kucai dan Hendry nak balik kampung..
Kete Kucai kosong je kan..
Lepas tu die nak balik KL lagi..
Tapi dah beria sangat nak hantar aku ok je lah..

On the way nak ke kereta Kucai bagi cadangan nak makan Asam Pedas..
Sepanjang datang Melaka masa en.bf belajar dekat sana memang kita orang tak pernah pegi makan asam pedas..
Walaupun biasa dengar Melaka popular dengan asam pedas nya..
Kitaorang memang sealu ke Umbai makan ikan bakar..
Aku ni memang peminat ikan bakar..hehe..
Sekarang ni pulak setiap kali balik kalau rajin singgah Bagan Lalang dulu makan ikan bakar..
En.bf pun tau sangat..hehe..

Jadi destinasi terakhir kami untuk jalan-jalan cari makan hari ni ialah di Asam Pedas dekat Kota Laksamana..
Asam Pedas Claypot..
Tourist guide die harus la Hendry lagi..haha..
Ada dua kedai asam pedas yang bertentangan..
Dan satu lagi asam pedas Hajah Mona Hendry cakap..

Aku, en.bf dan Hendry order asam pedas ikan pari..
Kucai dengan asam pedas ikan jenahak..
Hafez dengan asam pedas ikan tenggiri..
Bf. Hawa dengan asam pedas ikan kembung tak silap..
Hawa pulak makan nasi lemak je sebab tak tahan pedas..hehe..

Asam pedas die datang dalam claypot..
Dalam asam pedas aku ada ikan dan bendi..
Nasi die pulak datang dengan kobis goreng dan telur masin..

Rasa dia agak sedap..
Kuah agak pekat..
Tapi rasanya asam pedas mak lagi sedap..hehe..
Keseluruhannya aku berpuas hati..

Total makan malam tu ialah RM 78..
Tapi semua hulur duit nak bayar..
Sangat pemurah betul masing-masing kan..hehe..
 Semoga semuanya murah rezeki..

Cuma kedua-dua kedai ni pasang meja atas jalan..
Jadi susah la sikit nak parking..

Perjalanan kami ke Melaka berakhir dekat sini..
Dekat sini la masing-masing bersalaman dan mengucapkan selamat tinggal..
Kenangan yang sangat manis untuk semua..
 Masing-masing menuju ke destinasi masing-masing..
Semoga kita berjumpa lagi pada trip yang seterusnya..:))

Siap ada yang bagi cadangan nak buat trip 5 tahun sekali lagi..
Sempena dengan pilihan raya..
Walaupun ada yang membangkitkan isu politik dalam perbualan..
Tapi ok la..
Sebab masing-masing tak layan sangat isu politik ni..
Lebih suka bersembang hal lain..
Bagus la..
Masing-masing ada pendapat dan pendirian masing-masing..
Jadi simpan sendiri je la..
Ada mata lihat ada telinga dengar dan ada akal nilailah sendiri..:))

2 comments:

  1. Hi, selamat bercuti! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* Villa 827


    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kasih singgah sini..kalau ad peluang mmg nak pegi lagi..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...