Thursday, 11 April 2013

Hujan dan Meletup..

Assalammualaikum..

Tajuk macam pelik je kan..hehe..
Apa kaitan nya hujan dan meletup..

Sebenarnya dua perkara ni berlaku hari ni..

Lepas kelas pukul 1 lebih tadi aku tengok hujan turun..
Petang pulak bengkel pukul 5..
Aku pun malas fikir banyak..
Redah je la hujan untuk balik rumah..
Dengan baju kurung ok jalan kaki lebih kurang setengah kilometer..hehe..
Memang basah la bila sampai bilik..huhu..
Sampai-sampai terus mandi lepas tu tidur..

Petang pulak bengkel welding..
Sepatutnya hari ni kene potong 2 keping plate dan welding pakai arc buat t-joint..
Tapi ada masalah dengan regulator untuk gas oxygen..
Ada leaking..
Memang ambil masa untuk instructor welder aku tu betulkan..
Sudahnya hari ni datang untuk repair benda tu je..huhu..

Bila da betul sekali pressure dalam tong oxygen tu tinggi sangat kot..
Bila gas tu tak keluar dekat tempat yang leaking punya la tinggi pressure sampai tiub untuk salur gas tu dekat torch pecah..
Die punya bunyi meletup pecah tu memang la kuat..
Sampai bingar telinga aku..huhu..
Nasib baik bukan regulator ke yang pecah..
Kalau tak memang nahas la masing-masing..huhu..
Lepas ni memang kene standby ear plug la..
Banyak betul hazard dekat bengkel..

Dua pengajaran yang sangat berguna..

Aku memang baru realize benda ni sangat malam semalam..
Cabaran dan dugaan yang kita hadapi kalau kita tempuhi dengan baik memang akan membuatkan kita lebih kuat..
Kalau orang pressure kita ke tak suka kita ke tak pe..
Jadikan itu semangat untuk kita buat lebih baik dan buktikan dekat die hasil yang baik..
Sama la kalau kita menghadapi kesukaran ke..
Hadapi ia dan Insyaallah kita akan jadi lebih kuat untuk hadapi cabaran yang lebih besar..
Jangan cepat berputus asa..
Kalau gagal pun jadikan pengajaran..
Dan kita memang bukan manusia yang sempurna..
Sekurangnya kita dah cuba..
Lepas ni bole cuba buat lebih baik..
 
Macam aku awal-awal dulu takut nak pakai grinder dekat bengkel..
Sekarang memang rilek je..
Kalau dulu tak pernah pun cuba welding..
Tapi Alhamdulillah lecturer subject welding siap puji lagi ak welding arc cantik..
Ni memang 1st time aku belajar welding dan aku seorang perempuan..

Terlalu banyak benda untuk dicuba..
Untuk diterokai..
Kalau ada peluang cuba je..


Dan dekat welding aku sangat suka kerja berkumpulan..
Memang sangat seronok sama-sama berkongsi pahit manis dengan dieorang..
Dan mereka sangat supportive, caring dal lain-lain..hehe..
Aku sangat selesa dengan dieorang..

 Semoga kita sama-sama berjaya di dunia dan akhirat..
Jatuh bangun bersama..Amin..

 Ni gambar group member aku masa buat arc welding..
Buat butt weld je untuk 1G..



 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...