Thursday, 14 March 2013

Bengkel Welding..

Assalammualaikum..

Hari ni 1st day dekat bengkel welding..
Sebenarnya bukan lah hari 1st pun..
Hari selasa hari tu dah pegui bengkel..
Tapi hari selasa hari tu cuma pengenalan je..
Briefing untuk safety..
Berkenalan dengan supervisor dan instructor welding..
Kemaskan sawang dekat bengkel..
Instructor kenal kan barang-barang welding..
 Lepas tu boleh balik..
Balik awal lepas tu kene tunggu budak-budak ni datang ambil sebab dieorang ada quiz sampai pukul 7..
Bengkel pun sepatutnya sampai pukul 7..
Tapi sebab kan balik awal aku pun kene tunggu dieorang ambil..
Sempat la berbual sikit dengan instructor welding..
 Tu pun nasib baik sempat pinjam coverall dekat senior..
Pinjam safety shoes dekat Niza..

Hari ni pulak bengkel ke dua..
Tapi 1st time aku welding..
Memang hari ni dalam sejarah..hehe..
Kene potong dua plate 11cm x 6cm..
Kecik dan nipis je pun..

Mula-mula tu ada kene angkat satu plate tebal untuk alas plate yg kita orang nak potong..
Group aku ada 7 orang..
Dieorang la yang angkat..
Memang berat..
Masa ni aku fikir patut la en.bf selalu cakap keje ni keje berat..
Tak sesuai dengan aku..
Walaupun aku mungkin bole belajar tapi phsically aku tak bole buat keje-keje berat macam ni..
Sekarang aku dah faham..:))

Kami potong plate ni guna oxy-acetylene cutting..
Kene buat individu..
1st tima la aku buat benda ni..:D
Kene hidupkan api gun tu sendiri..

Masa instructor tu mula-mula ajar cara-cara nak hidupkan nozzle tu pun ak dah terkejut sebab macam meletup..hahaha..
Tapi lama-lama aku ok je..
I can do it..
Tak kisah la buruk ke tak..
Pengalaman tu penting..
Rasa ok je buat..
Cuma nak sesuaikan diri mula-mula..
Pengalaman dia pun sangat menyeronokkan..
Kalau boleh nak mintak buat lagi..
Walaupun plate aku buruk je..
I'm 1st timer..
Siap sampai nozzle tu tersumbat lagi..

Tapi aku rasa bole buat lebih baik lepas ni..
Kene dengar lebih masa instructor terang..
Fokus, rileks and I can do it..
Tak sabar untuk pengalaman yang lebih menyeronokkan lepas ni..
I'm excited..:))

Lagi pun boleh kuruskan badan rasanya..
Sebab aktiviti fizikal kan..
Sebelum welding kene stretching dengan lompat bintang lagi..hehe..
Kene angkat barang-barang..
Kene kikir plate..
Dah lepas tu kene kemas..
Memang mengeluarkan peluh..:))

1 comment:

  1. I visited several blogs but the audio quality for audio songs
    present at this site is in fact marvelous.

    Also visit my web page: Charlotte Olympia Outlet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...