Thursday, 28 February 2013

Good News..

Assalammualaikum..

Petang ni dapat berita gembira dr en.bf..
Sebenarnya memang dah tau..
Cuma tak official lagi..

Masa dapat keje baru ni..
Dalam offer letter memang dah tulis lepas tiga bulan..
On February dia akan confirm..
Ni semua based on performance la..
 Bila confirm maksud nya akan naik gaji basic jugak..

Alhamdulillah bulan ni dia dah confirm as permanent staff dekat company ni..
Hari tu lagi manager dia bagi tau dia dah di confirmkan..
HR akan prepare surat..
Bila HR dah prepare surat manager pulak tak da untuk sign..
So delay lagi..
Tapi manager dia bagi tau bulan ni akan dapat gaji baru da walaupun tak dapat surat lagi..

Hari ni baru dapat official confirmation letter..
Aku memang happy sangat untuk dia..
Insyaallah bulan 4 ni akan review gaji lagi..
 Kalau ada rezeki dia dapat la naik gaji lagi..
Dan kalau betul..
Dalam 6 bulan 3 kali increment gaji..
Syukur sangat rezeki..

Selagi tak dapat surat tu memang tak lega lagi..
Aku memang malas nak percaya kalau benda cakap mulut ni je..
Ni semua berdasarkan pengalaman sebelum ni..
Lagi pun surat ni pun penting sebagai rujukan kita..
Black and White kan..
Dan surat ni pun penting untung sebarang urusan..
Contohnya kalau ada urusan bank ke..

Dan satu lagi berita yang menggembirakan..
En.bf cakap ada manager dekat tempat dia bagi tau yang manager dia dan HOD dia suka dengan keje dia..
Suka sebab dia hardworking dan sangat suka belajar..

Dah tiap hari balik malam..
Weekend pun rajin datang keje..
 Rajin dan penting smart..
Rajin je tapi cara tak betul susah jugak..
Aku pun memang banyak tanya dia kalau tak tau dan belajar macam mana cara yang betul untuk bekerja..
Mungkin kita ada knowledge..
Bagus dalam ilmu..
Tapi softskill kita tak bagus..
Communication  fail..
Apa yang kita patut cakap dan tak..
Tu aku memang banyak belajar dari dia..

Dari apa yang aku kenal pun..
En.bf bukan la top student ke dulu masa belajar..
Aku better kot..hehe..
Tapi bila kerja dia lagi perform..
Dan company luar yang banyak appreciate dia..
Macam masa dia keje dekat company UK dulu dan sekarang company Netherland..
Masa dekat company melayu la paling teruk..
Siap kene suruh berhenti lagi..

Tak pe lah..
Satu je yang aku bagi tau dia..
Kita usaha je la perform yang paling baik..
Lepas tu doa banyak-banyak semoga Tuhan bantu kita buat keputusan yang betul..
Dia Maha Mengatahui kan..
Mungkin keputusan kita pilih salah..
Sebab tu kene berdoa banyak-banyak..
Lepas tu kita tawakal la..
Kalau perkara tu baik untuk kita Insyaallah dia mudahkan..
Kalau tak, ada lah tempat yang lagi baik untuk dia..
 Lepas kene berhenti dia dapat tempat yang baik..

Semoga masa depan kerjaya dia lebih laik..
Dan hidup dia lebih baik..
Semoga Tuhan makin murahkan rezeki dia..
Amin..

2 comments:

  1. dulu akak dengan suami akak sama kelas ke?
    kena keja rajin2.. :)

    ReplyDelete
  2. Aah la Liya..
    Classmate masa lower form secondary school..:))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...