Wednesday, 26 September 2012

Finally Dah Habis Final Sem 1..

Alhamdulillah hari ni dah habis exam..hari ni ada dua paper..pagi dan petang..Alhamdulillah aku rasa paper hari ni ok je..boleh buat dengan baik..Insyaallah boleh dapat keputusan yang baik..cuma agak ralat dengan 1st paper (Fluid Mechanic) dan paper semalam (Engineering Mathematics)..tapi tak pelah..pengajaran untuk selepas ni..harap sangat carry mark membantu aku untuk dapat A bagi kedua-dua paper tersebut..

Masa midterm hari tu pun macam tak yakin jugak untuk paper Fluid Mechanic tu sebab keluar awal..Masa paper Fluid Mechanic tu lah 1st paper aku exam dekat sini..masa untuk jawab paper tu adalah dua jam..tapi lepas sejam memang sangat ramai yang keluar..aku pun macam yakin tak yakin je jawab paper tu..tapi sebab tengok ramai sangat yang keluar aku pun cuak..huhu..fikir aku sorang je ke yang tak dapat jawab ni..gempak giler orang lain jawab cepat giler..aku pun gelabah ayam nak kuar awal gak..huhu..ntah pape aku jawab..tak check pun apa terus nak keluar gak..masa dekat USM dulu tak pernah pun macam ni..tu yang terkejut sangat tu..huhu..bila keluar tengok lagi la ramai giler dekat luar..kagum betul aku..1st time mengalami situasi macam ni..kalau dulu jawab la 3 jam..keras tak dapat jawab..huhu..tapi bila balik sembang dengan housemate..dieorang kata yang cepat keluar tu ada dua..sama ada dapat jawab atau tak dapat jawab..dah tak dapat jawab terus keluar..adeh..balik-balik citer dengan en.bf terus kene sound..tak payah ikut orang..jawab je sendiri..

Masa paper Engineering Mathematics pulak aku jawab dengan sangat berhemah dan berhati-hati..hehe..tak kisah la orang lain keluar awal ke apa..aku akan jawab sampai aku puas hati..huhu..Lepas sejam tak silap memang ramai yang keluar awal..teori housemate aku pun terbukti masa ni..hehe..sebab budak duduk sebelah aku aku tengok jarang je menulis..siap tersengguk tertido lagi..tapi keluar awal..aku pun jawab je lah mengikut keselesaan aku..siap boleh kira semula semak jawapan..sampai aku puas hati..kecuali soalan akhir..aku memang tak faham..huhu..aku orang yang kedua terakhir keluar..lagi pun rasa bersalah dengan pengawas peperiksaan tu sebab keluar lambat sangat..hehe..bila keluar ada budak aku jumpa dekat luar siap tanya 'akak jawap apa kak lama sangat?'..sabar je lah kan..huhu..

Tapi bila keluar result midterm..Alhamdulillah Fluid aku dapat 80/100 dan Engineering Mathematics dapat 90/100..Fluid tu mesti sebab gelabah ayam nak keluar awal hari tu..huhu..carry mark Fluid aku tak tahu..tapi carry mark Mathematics aku dapat 47.5/50..cuma tak puas hati sangat dengan final dua-dua paper ni..harap carry mark membantu aku untuk dapat A bagi kedua-dua paper ni..huhu..Insyaallah kalau ada rezeki dapat lah..

Kecewa jawab Fluid sebab ada term yang aku terlupa..tak study betul-betul..tak faham kan betul-betul..huhu..Mathematics pulak tak sempat nak jawab habis..duk leka buang masa kira benda 2 3 kali..lepas tu gelabah apa entah buat-buat salah..nasib baik aku boleh tau benda tu salah..jawapan tak logik..tu yang duk kira ulang kali tu..Insyaallah next sem aku tak ulang kesilapan ni lagi dan akan lebih bersungguh-sungguh..

Lepas paper semalam tension je sebab rasa patut boleh buat lebih baik..siap SMS kawan baik sebab tension..sangat membantu..siap mintak hadiah lagi kalau dapat 4.0..haha..response haruslah positif..haha..terus bersemangat nak belajar bersungguh-sungguh..balik je terus study sampai pukul 1 pagi..hehe..

Tapi agak malang hari ini masa paper pagi tadi ada budak course aku yang ditangkap meniru..sedih dengan sikap dia..semoga bagi pengajaran dekat dia..lepas ni jangan ulang lagi..

Insyaallah aku akan usaha dan buat sehabis baik..aku sangat hargai jasa dan sokongan keluarga, en.bf dan sahabat-sahabat aku..memang tak terbalas jasa mereka..walaupun keluarga tak membantu dari segi kewangan lansung tapi tu cukup membuatkan aku lebih berdikari dan menguatkan semangat aku..pengorbanan en.bf dan sahabat yang memberi sokongan dan galakkan cukup buatkan aku terharu..orang yang ada waktu susah dan senang aku..memang nilai persahabatan kita tak ternilai..mereka memang sahabat sejati..Aku panjatkan syukur pada Mu Ya Allah atas kurniaan ini dan aku doakan mereka sentiasa dirahmati, diberkati dan murah rezeki..Amin..

Semoga aku dapat keputusan cemerlang semester ini..hadiah untuk diri sendiri, keluarga, en.bf dan sahabat-sahabat..Nervous nak tunggu keputusan..:))

Monday, 24 September 2012

Final Exam Sem 1..

Baru lepas study untuk paper esok..doakan yang terbaik untuk aku ye..hehe..semoga aku dapat ingat semua yang telah dipelajari..semoga boleh dapat jawab semua soalan dengan baik..jangan jadi macam paper sebelum ni..sedey..huhu..tak mahu kenang..flow rate pun tak ingat..adeh..dah ngantuk dah sebenarnya ni..tapi bila rasa rindu je nak menulis..nak update blog ni aku tulis la sikit..

Esok aku ada paper mathematics..dan keesokan hari nya aku ada dua paper..huhu..pagi dan petang..semoga aku boleh jawab semua paper dengan baik..harap sangat..kalau kita study macam mana pun..tapi Tuhan tu tak redha..bukan rezeki macam-macam boleh jadi kan..terlupa la..terkeliru la..harap-sangat aku dapat keputusan macam mid term hari tu..walaupun persiapan masa nak menghadapi mid term tu biasa-biasa je..tapi Alhamdulillah 3 paper yang aku tak tau result aku dapat keputusan yang baik..Harap nya final ni akan dapat keputusan yang sangat baik jugak..

Mak call kelmarin..tanya pasal exam aku..aku jawab biasa je..aku saja tanya mak..kalau dapat result elok dapat hadiah ke..hehe..mak jawab mak hadiahkan doa je untuk aku..tak pelah..aku tak harap apa-apa pun..doa mak tu pun dan sangat bermakna pada aku..bukan senang orang nak doakan kita..lepas final nanti aku akan bercuti lebih kurang dua minggu..pertengahan Oktober nanti baru masuk balik..bulan depan juga tau status loan aku..Insyaallah kalau ada rezeki bulan November dah tau keputusan..bulan ni last..bulan depan ada kene buat quiz tak silap..lepas tu bulan November baru la tau status..berharap sangat dapat loan tu..huhu..

Aktiviti waktu cuti ni ialah berehat-rehat di rumah..hehe..ada kenduri kawan aku kahwen minggu depan..6hb Oktober..click aku dekat USM dlu aku ajak aku pegi siap plan nak sewa homestay tepi pantai  bagai dieorang cerita..tapi aku rasa macam tak dapat pegi je..nak habis kan masa dekat rumah dengan keluarga rasanya..nak makan sedap-sedap..hehe..habiskan masa dengan BFF yang baru balik bercuti..nak jumpa Sen dan Haziq kalau ada rezeki..tapi aku memang belum berpeluang lagi nak pegi kenduri kawan-kawan dekat USM dlu..huhu..Insyaallah satu hari nanti..lagi pun p.long ada call hari tu mintak tolong tengokkan pelajaran Amir nak SPM..

Doakan aku dapat jawab semua paper dengan baik dan dapat keputusan yang sangat cemerlang..Doakan juga loan aku nanti berjaya ye..Amin..:))

Saturday, 22 September 2012

Welcome back my Seafarer..

Assalammualaikum..

Sejak akhir-akhir ni aku agak serabut sikit..ada beberapa hal kene settle..tapi ada jugak masa untuk berhibur dengan kawan-kawan..hihi..kadang-kadang bosan..homesick ke..aku pun masih dalam proses nak sesuaikan diri lagi dengan suasana baru..kadang-kadang rasa fed up gak..rindu family, en.bf dan kawan-kawan baik..huhu..

Kadang-kadang confuse jugak dengan pilihan aku..walaupun ada satu-satu masa aku memang yakin dengan pilihan aku..tapi macam mana pun aku akan cuba bertahan..mudah kan la Ya Allah..aktiviti kalau tension ikut Zila pegi gym ke..sebab die memang dalam proses nak menurunkan berat badan..register dekat sana..macam aku walk in je..bayar hari..sebab rasanya aku tak de lah rajin sangat nak pegi selalu..hehe..

Kadang-kadang keluar dengan kawan-kawan..pegi jalan-jalan walaupun nak final..hehe..hari Khamis malam hari tu kami keluar berjalan-jalan sampai pagi..pagi-pagi pegi tepi pantai..nak tengok sun rise konon nya..sekali berkabus..jadi main air je lah tepi Pantai Batu Hitam..seronok je..

Masa nak masuk kereta nak balik rumah pagi-pagi tu dalam pukul 8 tetiba henfon dalam poket berbunyi dan bergetar..sape pulak la yang nak SMS aku pagi-pagi ni pulak kan..sekali bila bukak aku dapat SMS..

"Morning Kemaman..hahaha.."

Daripada mood yang tak berapa nak stabil tetiba rasa happy giler..Welcome back my seafarer..hehe..3 bulan disconnected..nak call die tak boleh pulak sebab die dalam boat lagi..SMS borak-borak plan nak jumpa..macam mana pun die kene jumpa aku dekat Kemaman dulu gak sebelum die balik kampung..hihi..Aku tidur jap dan bagi die rehat dulu..aku pun dah semalaman tak tidur..dalam zohor aku bangun terus call die tanya macam mana..Petang tu pegi Cherating amik keta lepas tu jemput die dekat hostel nak amik barang-barang sume die nak balik kampung..berjalan-jalan sambil bertukar-tukar cerita..huhu..die tanya perkembangan aku..macam-macam la aku mengadu kan..haha..Sebelum pukul 12 aku hantar die beli tiket balik..carik hotel..lepas check in aku pun hantar kereta dan balik..spend satu hari dengan BFF memang best sangat..nak becerita pun senang..die sangat memahami situasi aku..kalau dengan orang lain fikir banyak kali jugak la kan..ada benda kita patut cerita..ada tak..die mungkin cuti dalam dua minggu dan akan naik dekat Kemaman balik..huhu..

Hari ni aku first paper..exam sampai 26hb ni.. lepas tu cuti dua minggu..25hb ni pulak en.bf nak naik Erb West platform buat commissioning..Semoga aku dapat jawab final dengan sangat baik..dapat 4.0 sem ni..Amin..:))




Wednesday, 19 September 2012

Sahabat..

Assalammualaikum..
Aku rasa semenjak dua menjak ni semangat aku makin hilang..atau aku ni jenis yang sensitif sangat..sebab tu lah aku lebih suka berada dengan orang-orang yang aku rapat..orang-orang yang dah memahami aku..mungkin jugak sebab dah lama tak balik rumah..rindu dengan keluarga..dengan en.bf dan kawan baik aku yang hensem ala-ala model tu..kadang-kadang nak menulis pun macam tak de idea da..selalu sangat tulis benda yang serius orang pun bosan pulak nak baca kan..

Tapi kadang-kadang tu masa awal-awal nak tulis macam tak de idea je..tapi bila dah start menulis macam-macam benda sangat pulak nak cerita..kalau boleh tu semua benda nak cerita..haha..bercerita mengenai kawan-kawan aku memang selesa berkawan dengan orang yang aku dah kenal lama..baru la aku senang sikit nak bercerita..dan kadang-kadang aku tak perlu pun nak bercerita lagi sebab die sebahagian dari hidup aku..die sebahagian dari hidup aku..watak-watak yang penting dalam kisah hidup aku..sebab kalau orang yang aku baru-baru kenal ni aku memang ok je untuk berkawan..tapi aku akan cuba kenal dia macam mana dan sesuaikan dengan keadaan..mungkin ada cerita yang tak sesuai untuk dibincangkan bersama..untuk berkawan boleh tapi untuk berkongsi kisah peribadi memang sangat susah dan sangat selektif..

Tapi kebanyakan kawan baik aku memang aku dah kenal lama la..berkawan rapat dari sekolah..aku kami membesar sama-sama..aku pun kenal dengan keluarga dia..Contohnya dalam berpasangan..aku start berpasangan selepas aku habis sekolah..itu pun tak disengajakan kot..hehe..dan aku harap dia adalah jodoh aku..Insyaallah..sebelum tu aku memang berharap aku dapat pasangan yang aku dah kenal lama..dah tau serba sikit perangai dan sikap dia..aku kenal keluarga dia macam mana..sekurangnya aku tau la serba sikit mengenai keluarga dia..dan Alhamdulillah pasangan aku sekarang orang yang aku kenal sejak aku tingkatan 1 la..masa aku baru kenal apa itu sekolah menengah..kami sekelas masa form dua dan tiga..tapi form 4 die dan aku bersekolah di sekolah yang berbeza..jumpa balik masa matrik walaupun berlainan matrik dan sejak tu dia sebahagian dari hidup aku dalam beberapa fasa sampai la sekarang..

Best Friend Forever (BFF) aku yang hensem ala-ala model tu pun aku kenal dari tingkatan 1..kami sekelas dulu..tapi lepas tu die pindah kelas lain..masa form 4 pun tak sama sekolah..tapi satu matrik..amik pulak sama-sama sains fizikal..sekelas pulak dengan kawan baik satu course satu dorm masa aku form 4 dan 5 dulu..lepas tu memang rapat giler..ber outing sampai ke melaka dengan family aku sama-sama..tukang teman aku kalau ada kenduri dekat rumah..sampai family aku pun tanya tu boifren aku ke..masa dekat matrik pun ramai yang ingat aku couple dengan die..tapi kami cuma kawan baik..kalau bab shopping memang die la partner aku..hehe..suka window shopping dengan dia..aku pun agak rapat dengan mak die..dan ok je dengan adik beradik die..aku suka sebab die jenis yang terbuka dan memahami aku..kalau aku cerita pape pun feedback die agas bagus walaupun mulut agak pedas..penghibur hati aku..harap persahabatan kita kekal walaupun masing-masing dah ada pasangan masing-masing nanti..Amin..

Sorang lagi pulak BFF aku perempuan..aku kenal masa dekat Penang dulu..die ni memang simple orang nya..mungkin tu sebat kita orang ni sesuai..dengan dia memang sangat mudah..sebab tu la bila die dah habis atau masa nak tu tak habis lagi tapi dekat-dekat nak habis dah..aku ajak dia keje dengan aku..sebab aku kenal die macam mana..keje tu pun agak sesuai dengan die..dan die jenis tak banyak hal..jadi aku ajak keje sekali..selalu pegi makan sama-sama dekat Penang dulu..boleh kata tiap hari..boleh berkongsi masalah..tan berdendam orang nya..kadang-kadang aku ni bercakap tak fikir perasaan orang sikit..huhu..aku lagi suka direct to the point..kalau aku salah betul kan apa yang aku cakap tu..masa duduk dekat KL sama-sama memang banyak berkongsi suka dan duka..kongsi stress pasal keje sama-sama..hehe..tak berkira pasal duit..dan sampai sekarang selalu jadi tukang dengar masalah dan kalau ada kemusykilan selalu jugak la berbincang dan tanya pendapat dia..sabar melayan emosi aku yang selalu tak menentu ni..huhu..

Dan ada beberapa orang lagi kawan yang agak rapat la..walaupun jarang berjumpa tapi masih keep in touch..Hafez yang tak pernah miss datang rumah aku kalau raya..aku pun selalu datang rumah die masa raya gak..hehe..Kalau nak beli rumah boleh contact die..hehe..Hendry yang tak balik-balik lagi..tak berkira orang nya..sanggup ajar aku bawak superbike dengan Ninja dia walaupun aku tak pernah bawak motor yang ada clutch..huhu..minyak pun di sponsor..hehe..mak dan ayah die pun memang baik dan sporting..kalau pegi rumah die memang selesa je..kadang-kadang satu family lepak borak sekali..mak die pun ingat je aku..smsa datang rumah tunggu Hendry pegi isi minyak motor jiran die datang siap ingat aku bakal menantu lagi..gelak je mak die..marah awek Hendry kalau tau..haha..

Pape pun aku harap hubungan kami kekal elok sampai bila-bila walaupun masing-masing dah ada pasangan masing-masing..tipulah tak pernah berbalah..tak pernah bergado..selalu je..silap..selalu sangat..lagi-lagi dapat kawan yang keras kepala dan sensitif macam aku ni..huhu..tapi apa yang menarik nya bila cara dieorang handle aku..keserasian kita orang..berterus terang nya bagi aku faham dan nasihat dan bertukar pendapat untuk kebaikan aku..Itulah yang dinamakan SAHABAT..


Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan..

Happy Birthday 190987

Hari ni hari Ulang Tahun en.bf yang ke-25..Semoga lebih murah rezeki..Hidup lebih dirahmati..Dipermudahkan yang terbaik..dan semua yang terbaik..Lagu ni tujukan khas untuk en.bf..


Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku, kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

sEMOGA cEPAT-cEPAT dAPAT kERJA bARU yE eN. bF.. aMIN..:))

Monday, 17 September 2012

Cerita Tentang Milo..

Assalammualaikum..

Sekarang ni tengah prepare untuk final..tumpuan lebih pada paper Fluid Mechanic..sebab aku kurang mahir dengan subject ni..Subject yang agak baru pada aku tetapi interesting..dan aku selalu nak kaitkan apa yang aku belajar dengan applikasinya dengan dunia sebenar..Belajar menggunakan note dari lecturer sebagai guide dan untuk dapat kan info lebih aku pinjam dan baca buku dekat library..jadi kalau ada benda yang aku kurang jelas aku boleh discuss dengan lecturer aku..Selain tu aku pun selalu discuss dengan en.bf..hehe..tanya dia kalau ada yang tak faham atau kurang jelas..lepas tu dia akan guide aku..

Walaupun orang ada pendapat yang berbeza tentang pasangan yang berkerja dalam industri yang sama nanti bosan la..kalau balik rumah cerita yang sama la..ni alasan yang aku biasa dengar la bagi orang yang nak cari pasangan yang berbeza kerjaya..tapi aku lebih selesa ada pasangan yang dari bidang yang sama..sebab nya senang nak discuss sama-sama..lagi pun senang nak faham workload dan cara kerja dari bidang itu..contohnya macam aku sekarang..kalau ada benda aku tak faham aku akan refer dekat en.bf..kalau kami ada masalah kerja ke boleh berkongsi cerita dan saling bagi pendapat sebab agak faham dengan situasi yang berlaku..tapi ikut kesuaian masing-masing la kan..

Panjang nya mukadimah..hehe..sebenar nya masa discuss pasal fluid minggu lepas..lepas kelas tu borak-borak dengan lecturer tu..aku suka berkongsi cerita dengan dia..awal nya nak tanya buku yang sesuai je..sebab buku yang ada dekat library agak advance..die pun suka bertanya pengalaman aku belajar sebelum ni dan pengalaman kerja aku..boleh la kami berkongsi cerita kan..selain tu aku pun suka dengar bila die berkongsi cerita tentang kehidupan..

Apa yang menarik untuk aku kongsi ialah cerita nya mengenai kehidupan kita..cerita ni aku kaitkan dengan ada isu mengenai cikgu vs engineer..aku tau pun melalui kawan aku..die yang kongsi link..terpulang la..masing-masing ada pendapat dan pendirian masing-masing kan..tapi aku bangga je dengan apa yang aku buat..mungkin kelebihan aku sesuai menjadi jurutera bukan cikgu..

Apa yang kami bincang kan masa tu berkaitan pengkhusussan atau specialty kita dalam melakukan sesuatu perkara..maksudnya pilih sesuatu yang betul-betul kita suka dan betul-betul mahir dalam perkara tersebut..being specialist..itu lebih berbaloi..sebab nya kita hidup berdasarkan pilihan dan kesesuaian kita dalam melakukan sesuatu perkaga..agak mustahil bagi kita untuk betul-betul mahir dalam banyak perkara..tapi kalau berminat untuk belajar dan dan ambil tau tu tak pe lah..ilmu kan..tak rugi apa-apa pun..
Contoh nya dalam bidang kejuruteraan..ada kejuruteraan elektrik..mekanikal..civil dan banyak lagi..

Dan kita hidup ni berdasarkan minat..bakat dan rezeki yang Tuhan anugerahkan dan keserasian kita..pilihan kita tu mengikut kesesuaian kita..apa yang baik untuk kita tak semestinya baik untuk orang dan apa yang baik untuk orang tak semestinya baik untuk kita..Contohnya milo..buka buku resipi milo yang sedap..

  1. Secawan air 250ml
  2. Sesudu gula
  3. Dua sudu milo
Untuk mendapatkan milo yang sedap adalah mengikut kesesuaian kita..bukan rigid pada resipi diatas semata-mata walaupun ditulis itulah resipi milo yang sedap..mungkin ada suka milo yang lebih susu..mungkin ada yang suka milo yang lebih..milo yang kurang susu atau milo yang cair..jadi kesedapan milo tersebut mengikut citarasa kita..mengikut definisi sedap pada deria rasa kita..

Tuhan jadikan kita ni variasi..dengan bakat..dengan citarasa yang berbeza..supaya kita saling melengkapi..kalau semua nak jadi cikgu tak de sape pulak nak jadi engineer..mungkin ada yang suka duduk pejabat..ada yang suka berada di site macam aku..ada yang suka berpakaian formal..macam aku suka simple je..pakai jeans je..janji keje siap..ada yang suka travel..suka berinteraksi atau beri perkhidmatan dengan orang..ada yang suka logik agal atau konsep dan teknologi..

Pilihan di tangan kita..asal kan kita gembira dan bahagia dengan apa yang kita buat..dan hormati orang lain..pada aku apa yang kita dapat Insyaallah berbaloi dengan apa yang kita usaha kan..contohnya dari segi gaji..orang yang keje berisiko tinggi, banyak masa di luar mungkin gaji nya lebih banyak..sesuai dengan pengornaban dia..kalau bayaran murah mungkin mahal dari segi pengalaman..Kepuasan masing-masing..Aku pun insan yang lemah..kalau salah tegur lah..supaya aku boleh improve diri aku..Semoga kita capai apa yang kita inginkan dan sentiasa gembira dan bahagia..Disamping tu semoga hidup kita sentiasa di rahmati dan diberkati..AMIN..

Saturday, 15 September 2012

To Do List..

Asalammualaikum..

Ada beberapa benda yang perlu di buat..perlu take note..tapi masih rilek lagi..huhu..dah last-last minit nanti serabut..

  1. Settle kan pasal payment..sebab biasa nya buat online transaction je jadi en.bf akan email aku receipt transaction yang dia dah buat..aku print dan bagi dekat bhgn kewangan..kene buat sebelum Isnin..sebab Isnin kene hantar..
  2. Nak jumpa bahagian akademik discuss pasal subject dan beberapa perkara
  3. Take note dan prepare document untuk buat Seafarer Card.. 
    1. Buat medical check up..Senarai klinik provided..jadi nanti akan  pilih klinik dan kene bayar RM100 tak silap untuk buat medical check up..
    2. Online Registration dekat Jabatan Laut..
    3. Salinan IC
    4. Prepare bayaran RM80 untuk Seafarer Card dan Seafarer Book..
  4.  Prepare untuk Fluid Mechanic..dengan bantuan housemate berjaya pinjam buku..so kene study nanti senang nak discuss..
  5. Nak balik cuti panjang nanti tak decide lagi..en.bf akan datang ambil atau kene booking flight balik..kalau booking last minit macam hari tu padan muka..tiket mahal..yelah booking less than 24 hour sebelum balik..huhu..
Banyak jugak benda nak kene prepare..tapi malas..suka bertangguh..dah last minit macam-macam hal tak settle nanti gelabah..lepas tu isu sana sini..tak pasal je.. 

En.bf dah balik dari Labuan hari ni..dan BFF Insyaallah akan balik minggu depan..kalau dapat balik..pergi dari bulan Julai hari tu..Untuk beberapa perkara di atas mereka berdua ni akan guide aku..



Thursday, 13 September 2012

Rezeki..

Dalam entri post sebelum ni ada cerita mengenai cabaran dan hidup aku kan..Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan dan dikawal dengan baik..Syukur sangat..memang jadikan aku makin tabah hadapi hidup ni..

Semalam ikut Zila balik rumah dia lagi..Dalam perjalanan nak balik tu singgah dekat pasar raya dulu sebab kakak dia nak berbuka puasa..Sebut pasal puasa Alhamdulillah aku dapat puasa lapan hari berturut-turut..lepas tu dah period..jadi puasa yang tertinggal untuk Ramadhan tahun ni semua nya dah di ganti..cuma lepas ni nak puasa sunat setiap Isnin dan Khamis kalau ada rezeki..

Kalau masih ingat aku ada buat post mengenai Permohonan Sumbangan Kemasukan Pertama IPTA/IPTS Pejabat Menteri Besar NSDK & Permohonan Sumbangan bagi Melanjutkan Pengajian (Part 2) di sini dan sini..Boleh baca balik kalau nak tau..Hari tu aku call Pejabat MB melalui nombor yang ada dekat borang untuk semak status permohonan aku..Alhamdulillah permohonan aku dah diluluskan..Dapat RM500..ok lah dapat RM500 kan..tak de sape saje-saje nak bagi duit..boleh lah tampung perbelanjaan aku..tlega bila dengar permohonan dah lulus..tapi tak tau bila nak dapat check nya..kene tunggu lagi..aku dah la memerlukan duit..kalau nak bank in pun tak boleh..nak buat check tu kene queue la..call kakak aku yang biasa berurusan dekat sana untuk tanya kan..tapi tak boleh jugak..tak pelah..banyak nak guna duit..semalam pun baru naik notis untuk buat Seafarer Card..jadi kene bayar RM80 dan buat medical check up..nak buat medical check up pun kene keluar duit lagi..

Meleret-leret pulak cerita dah..padahal awal nya nak cerita pasal benda lain..selalu macam ni..huhu..Lepas makan sekali tengok hujan lebat..jalan-jalan la dulu dalam mall tu..Zila dan kakak dia nak masuk Popular cari novel..aku pulak nak pegi tukar headband yang aku beli dua minggu lepas..masa beli tu aku tengok memang ada tape..ingat kan saje la..bayar terus balik..plan nak bukak dekat rumah..sekali dah sampai rumah nak bukak bila aku bukak tape tu rupenya tempat tu putus..dia sambung kan dengan tape..sabar je lah..sedih je sebab beli tapi dah rosak..semalam aku cuba pegi untuk mintak tukar..aku pegi check dulu..Ok ada warna yang aku nak dan dalam keadaan elok..Aku pun pegi dekat kaunter tunjuk dan cerita dekat budak tu..Alhamdulillah dia bagi tukar yang baru..walaupun dah dua minggu beli..jadi dapat la yang baru..hehe..

Lepas tu aku pun pegi Popular untuk join Zila dengan kakak nya..belek-belek lah novel jugak..cuma aku kurang berminat nak lepak lama-lama dekat situ..aku suka je baca novel tapi rasa tak berbaloi nak beli..lepas tu aku jalan-jalan cari tempat buku kesihatan dan motivasi..Rasanya aku lebih berminat dengan buku-buku yang agak serius sekarang ni..lebih-lebih lagi buku mengenai kesihatan dan motivasi yang berkaitan agama..tu aku lagi suka..tak beli pun..rasanya ada benda yang lebih penting untuk aku belanjakan duit aku..tengok-tengok buku mengenai kesihatan..lepas tu buku-buku motivasi..

Aku tertarik dengan ada satu buku berjudul "Mudahnya Mendapat Rezeki"..tak silap la..sebab aku macam ingat-ingat lupa..huhu..semalam penat sangat..huhu..Aku pun belek-belek..aku tertarik dengan satu subtopik dekat isi kandungan dia iaitu 'Ilmu adalah rezeki'..aku tertarik dan tersedar..tapi tak sempat baca pun..Sekurang-kurang nya mengingatkan aku dan menyedarkan lagi aku..Rezeki Allah bukan lah bebenbentuk material semata-mata..sebab bila aku kecewa pasal kerjaya aku sebelum ni..pasal duit..rasa susah bila tak de duit nak belajar ni..tapi bila aku baca ayat tu aku sedar..mungkin Tuhan bagi aku rezeki dalam bentuk lain..tak ramai orang dapat peluang macam aku..bekerja je sekarang untuk tampung hidup..tapi aku dapat belajar lagi..belajar Insyaallah untuk masa depan aku yang lebih baik..rezeki aku menuntut Ilmu formal dan mendapat ilmu tentang kehidupan..banyak sangat ilmu tentang kehidupan yang aku dapat..rezeki aku dengan ada keluarga yang baik..ada pasangan hidup yang baik..ada sahabat-sahabat yang baik disekeliling aku..banyak ilmu yang aku pelajari dalam hidup ini..ada pada waktu susah dan senang aku..temani sepanjang hidup dan langkah aku..rezeki untuk berkongsi dengan orang lain..mungkin itu rezeki yang Tuhan bagi aku..bukan dalam bentuk duit dan material..tapi dalam bentuk lain..Alhamdulillah..satu lagi pengajaran dan ilmu yang aku dapat..Ilmu yang sangat berguna berbanding duit dan material..Ilmu yang boleh menjana duit..Ilmu yang menjadi panduan dalam aku menjalani hidup aku..orang keliling yang supportive dan baik..Alhamdulillah..aku bersyukur sangat..

Tuesday, 11 September 2012

Pasang Surut Kehidupan..

Hari ni aku serabut sangat..tambah emosi pun tak berapa menentu..huhu..macam-macam masalah..aku cuba kumpul kekuatan untuk mengatasi..kadang-kadang kita dah terbiasa dengan perkara yang senang bila hadap perkara yang susah kita akan rasa jengkel sangat..rasa macam hape je..tapi tu lah dugaan dari Allah..orang lain yang dah biasa rasa biasa je..cuba disebabkan aku dah mengalami perkara yang berbeza..lebih-lebih lagi yang senang dulu lepas tu yang susah jadi rasa nya lain sangat..rasa stress je..

Aku anggap ni semua pengalaman..ku akan cuba memahami dan kawal perlahan-lahan..cuba adaptasi dan sesuaikan perkara-perkara baru perlahan..Insyaallah aku boleh lebih berjaya..Aku percaya rezeki dari Allah..tak da sesiapa mampu halang atau sekat..dan setiap perkara yang berlaku atas izin nya..Allah pun tak menguji hambanya kalau tau hambanya tu tak mampu nak hadapi..Lagi pun tak guna lari masalah..sebaik nya hadapi dan cuba selesaikan masalah tersebut..Kepada die aku berdoa dan memohon..selebihnya aku bertawakal..Dia sebaik-baik perancang..

Aku suka dengar lagu ni..

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
Aku bagai bintang yang tak ditemani malam
Melihat dirimu ada senyum canda dan tawa
Yang membuat aku tak ingin pergi darimu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
* teringat janji lamamu kepadaku
Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temani ku sepanjang hari
Reff:
Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu
Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini arungi malam
Karna hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkap ku di dunia

Semoga semua nya berjalan dengan baik dan setiap masalah mampu di atasi..Aku akan uasahakan yang terbaik..Amin..

Saturday, 8 September 2012

Oh My Housemate..

Aku menulis ni bukan lah nak mengaibkan sesiapa..cuma dikongsi untuk pengajaran bersama..Rumah ni ada tiga bilik..tapi budak ada satu bilik ni perangai die tak tau la nak cakap macam mana..aku dan budak lain memang bosan la..dah makan atau minum tak tau nak kemas dan basuh..Cawan dan pinggang yang dah digunakan tak dikemas balik..jangan kan kata nak basuh..tinggal atas meja dekat hall je..nak bawak pegi sinki pun tak boleh..kuali, sudip dan lesung batu dekat dapur pun tak reti nak basuh bila dah masak..

Masalahnya bila kami bilik lain protes lagi degil..tak rasa malu ke dengan perangai pengotor masing-masing..tapi nak berdegil tunjuk kan keras kepala masing-masing..Tak tau la nak cakap macam mana..mungkin bangga dengan perangai dieorang tu kot..tak nak mengalah..

Pada aku perangai masing-masing mencerminkan keperibadian masing-masing..kalau perangai pengotor macam tu tak de apa pun nak di banggakan..lagi tunjukkan sikap masing-masing yang buruk..dan disebalik sikap dieorang tu memang aku pernah baca yang tinggalkan bekas makanan tabiat yang tak elok..aku pernah baca dekat buku dulu..balik dari makan tadi aku google untuk di kongsikan dengan roommate aku..sebab bila aku cakap petang tadi die kata die tak pernah dengar..aku pun google dan tunjuk kan dekat die..dan aku rasa nak kongsikan dekat sini kalau ada yang tak tau lagi..

Aku ambil dali blog ini 

1. Segerakan Solat
ini bermakna kita jangan sengaja melewatkan setiap solat yang telah difardhukan kepada kita. Perbuatan ini tidak disukai Allah. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Kecelakaanlah bagi orang yang solat, iaitu orang yang lalai daripada solatnya." 
(al-Ma'un:4-5).Rasulullah SAW bersabda"Yang membezakan (seorang itu mukmin) dan kufur serta syirik adalah meninggalkan solat".(Riwayat Muslim)

2. Memakai Selipar ke Tandas
Setiap kali kita hendak masuk ke tandas atau bilik air, sewajarnya kita memakai selipar. Hal ini kerana jika kita tidak memakai selipar, dikhuatiri terbawa keluar najis yang boleh mengotori seluruh rumah kita tanpa disedari. Malah kebersihan kaki kita turut terjaga.

3. Makan dan Minum
Pastikan setiap kali kita makan dan minum, peralatan yang digunakan dalam keadaan baik. Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. makruh hukumnya kerana ia membahayakan . Kita juga tidak boleh bernafas atau menium minuman. Hadis dari Abu Said Al-Khudri bahawa ia mengkhabarkan: "Rasulullah SAW melarang minum dari bahagian cawan yang pecah dan melarang untuk bernafas dalam air minuman."

4. Menjaga Kebersihan
Islam menggalakkan kebersihan dan benci pada sifat pengotor serta menjauhkan diri daripada perkara yang boleh mendatangkan penyakit. Justeru, setiap kali selepas makan atau minum, kita tidak boleh biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Malah ia makruh dan mewarisi kepapaan. Sisa-sia makanan yang tidak dibasuh akan menjadi habuan syaitan kerana mereka (syaitan) sangat suka kepada makanan yang kotor dan busuk. Dari "Amr bin Syu'aib katanya, Rasulullah SAW bersabda, " Sesungguhnya Allah itu mencintai kalau melihat bekas kenikmatan-Nya atas hamba-Nya itu, dengan jalan menunjukkan keindahan dan kesempurnaan dalam berpakaian, makan, berumahtangga dan lain-lain." (Riwayat Imam Tirdmizi dan ia mengatakan bahawa ini adalah hadis Hassan.)

5. Jangan Tidur Selepas Solat Subuh
Kita tidak digalakkan tidur selepas solat Subuh kerana dikatakan nanti rezeki mahal. Pagi-pagi itu akan membuka pintu rezeki dan keberkatan. Ibn Hibban dalam sahihnya berkata, Nabi SAW melewati anaknya Fatimah r.ha yang sedang berbaring pada waktu subuh, maka baginda bersabda, "Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari." (Riwayat al-Baihaqi)

6. Membaca Basmalah

Mulakan setiap kita makan atau minum dengan basmalah. Jika kita tidak membaca basmalah dan doa makan, nanti rezeki kita akan dikongsi dengan syaitan. Rasulullah SAW bersabda" "Rasulullah SAW (pada suatu ketika) duduk di situ ada seorang lelaki tidak mengucapkan Bismilah, sehingga makanannya tidak tertinggal melainkan sesuap sahaja. Setelah orang itu mengangkatkan sesuatu yang tertinggal tadi ke dalam mulutnya, tiba-tiba dia mengucapkan "Bismillahi awwalahu wa akhirahu" Kemudian Nabi SAW ketawa lalu bersabda: "Tidak henti-hentinya syaitan tadi makan bersama orang itu. Tetapi setelah dia ingat untuk mengucapkan nama Allah (setelah membaca Bismillah), makan syaitan tadi memuntahkan seluruh makanan yang telah ada dalam perutnya." (Riwayat Abu Dawud dan Nasa'i)


Point no.4 tu la yang aku cuba tekan kan..Selain tu ada juga tambahan ilmu yang lain untuk sama-sama di kongsikan sebagai panduan hidup kita..Saling mengingati antara kita..


Hari Ke-6 Puasa di Bulan Syawal..

Bermula dari Isnin lepas ke hari ni cukup aku puasa enam hari berturut-turut..Alhamdulillah..memang banyak fadhilat nya berpuasa ni..bila dah mula puasa pun rasa seronok je untuk puasa untuk esok hari dan hari-hari seterusnya..

Semalam pegi beli barang dengan Zila..sebab hari ni ramai yang tak de dekat rumah..dua orang roommate ada BBQ hari ni..Zila pulak nak pegi KL ada kenduri..nanti susah pulak nak buka puasa..jadi aku beli buah Pear (sebenar nya biasa panggil buah Lai) hehe, buah tomato, yogurt strawberry dan feveret snek..Snek Ku..hehe..

Tapi masa teman Zila lunch semalam aku dah bungkus siap-siap pulut kuning dan kari daging..sedap..pulut die pun banyak..kari daging pun sedap..rm4.50 je..jadi malam semalam aku buka makan tu je..teman budak-budak ni pegi makan pun order air panas dan rojak buah je..order air panas tu sebab aku bawak green tea..jadi boleh minum green tea..malam nya aku nak minum halia bermadu pulak..hehe..

Jadi menu untuk berbuka hari ni ialah..

secawan nesvita, empat biji kurma, yogurt strawberry, 2 biji buah pear, dan sebiji buah tomato.

Buah-buahan dan yogurt tu untuk buat Fruit Salad,
Fruit Salad

Sedap dan sangat bagus untuk perut aku..Lepas dah solat Maghrib dan Isyak kami bertiga pun menapak la pegi kedai makan..agak jauh la..untuk makan nasi..balik je mebuang..hehe..kan dah kata elok untuk perut..hehe..

 



Thursday, 6 September 2012

Minuman Halia Bermadu a.k.a Honey Ginger Drink..

Alhamdulillah hari ni hari kelima berpuasa..Hari ni ada Jamuan Raya tapi tak pergi pun..cuma duduk dekat rumah tengok movie Johnny English yang tak habis-habis tengok lagi..dah berapa kali cuba untuk tengok..sudah nya hari ni tengok awal lepas tu dah bosan skip skip tengok akhir..online..bersembang dekat fesbuk dengan kawan-kawan..nak buat revision pun malas..huhu..

Nak pergi pasar malam pun malas..pukul 7 dah prepare menu untuk berbuka..hehe..berbuka dengan 4 biji kurma, secawan nesvita, dan semangkuk nestum macam semalam..Lepas sembahyang Maghrib lepak-lepak kejap atas katil..buat la revision sikit..lepas tu kuar pegi makan..

Masa online petang tadi tiba-tiba teringat Teh Halia yang aku pernah minum hari tu..Teh Tarik yang diletak pati halia rasanya..ak minum rasa sedap je..walaupun aku bukan lah suka minum teh tarik..hehe..lagi pun halia kan bagus untuk kesihatan..banyak sangat khasiat halia yang macam untuk buang angin, tingkatkan metabolisma badan..dan lain-lain lagi..orang berpantang lepas bersalin pun memang elok sangat minum dan makan halia..

Kalau dulu aku makan makanan yang ada halia memang aku letak tepi je halia-halia ni..tapi kalau sekarang rajin jugak la nak makan..tapi kalau seketul besar aku pun tak lalu jugak la nak makan..huhu..Dulu aku pernah buat air halia lepas tu minum..resipi die rebus 2 cawan air dengan halia sampai tinggal secawan je air..rasa die memang pedas la..huhu..tapi bila fikirkan kebaikan die aku telan je..huhuhu..

Dari petang tadi dah plan nak pegi beli halia malam ni dengan limau..ada macam-macam resipi yang aku baca petang tadi..salah satunya tea dicampur dengan halia dan limau..aku pun suka minum air limau pagi-pagi..bangun je perah limau dalam air lepas tu minum untuk cuci perut..sebab ada pokok limau keliling rumah..pokok tu pun rajin berbuah..tu yang suka je minum..

Masuk-masuk je kedai tadi terus pegi tempat letak barang basah..amik seketul halia dan limau..oh the way nak pegi bayar tu lalu dekat tempat jual tea, kopi, tengok-tengok la apa yang ada..sekali ternampak Minuman Halia Klasik..hehe..terus stuck dekat situ..nampak macam menarik je..hehe..sebab die dalam bentuk serbuk..senang bacun terus minum je..Lepas tu mintak pendapat housemate..die pun kata ok jugak try yang serbuk ni..sebab senang nak simpan dan sediakan..Tapi aku tak jadi pun beli yang Klasik tu..beli yang ni..hihi..

Minuman Halia Bermadu..

Satu bekas 300g ni berharga RM 5.50..nak cuba minum ni dulu..kalau ok boleh teruskan..yang jenis ni die tulis dekat tepi Sederhana Pedas (Mild Hot) ..kalau yang klasik tu die tulis Pedas (Hot)..halia dan limau tadi aku tak beli pun..hihi..


Wednesday, 5 September 2012

Aku Hanya Insan yang Lemah..

Aku cuma lah insan biasa yang tak sunyi dari melakukan kesilapan..yang Tuhan kurniakan bermacam perasaan..atau aku ni terlalu sensitif cepat sangat terasa ke..entah lah..atau orang sekeliling aku ni yang kurang sensitif dengan aku..

Ada beberapa perkara yang jadi buat kan aku terasa dengan orang sekeliling..kalau awal-awal kenal aku memang akan layan orang sama rata je..selagi orang tak buat hal dengan aku, aku ok je..tapi bila orang buat hal dengan aku memang aku akan cuba jauh kan diri..dan aku tetap hidup dengan cara aku..sebab pada aku kalau kita tak bole bersama-sama lebih baik kita hidup dengan cara masing-masing..masing-masing ada prinsip tersendiri dalam menjalani kehidupan masing-masing kan..jadi kalau tak boleh bersama baik ikut cara masing-masing..

Macam aku kata tak tau lah aku yang terlebih sensitif ke apa..tapi bila terjadi sesuatu perkara berkaitan dengan hubungan dengan orang, aku akan cuba memandang perkara tu dari sudut yang positif..mungkin itu teguran dari Allah sebab aku makin leka dengan keseronokkan..selalu keluar habis duit, tak fokus pada misi aku..mungkin Tuhan tu nak tegur supaya sentiasa bersederhana dalam berkawan..jangan terlalu berharap dengan orang lain..Mungkin apa yang jadi sebagai balasan Allah atas kesilapan aku atau Tuhan nak duga aku dan ada hikmah dan kemanisan selepas tu..

Aku memang sangat terbuka kalau berkawan dengan orang..tak kira siapa pun dia..dan siapa pun aku selagi dia menghormati aku..aku ok je..cuma bila terjadi sesuatu aku boleh je berbaik lepas tu tapi akan jadi agak berhati-hati lepas tu....atau kalau dah teruk lansung aku memang dah tak peduli pun pasal individu tu..dan aku rasa setiap kali jadi apa-apa aku mampu berdikari tanpa individu tersebut..

Mungkin sebab ni aku selalu boleh survive sendiri..dan aku selalu doa Tuhan tu tunjukkan apa yang baik untuk aku..sebab aku cuma insan yang lemah..mungkin apa yang aku buat ni salah..aku je yang sensitif terlebih..dan individu tu betul..mungkin Tuhan tu nak tunjukkan perangai individu tu yang sebenar..sentiasa positif dan muhasabah diri..lepas tu fokus balik pada apa yang lebih utama dalam hidup aku..

Dan walau macam mana pun terjadi aku ada Tuhan yang Maha Berkuasa tempat aku mengadu..semua berlaku atas izin dia dan Maha Adil..aku ada keluarga..walaupun kadang-kadang tak berapa rajin nak call..nak bemesra ke..tapi mereka sentiasa ada tempat yang istimewa dalam hati aku..dan tak pernah tinggal dalam setiap doa aku..Sesungguhnya Tuhan tu Maha Mengetahui..dan aku ada en.bf dan kawan-kawan baik yang memang layak untuk di panggil kawan..Setiap yang berlaku ada hikmah nya..dan semoga Tuhan sentiasa menemani dan mengawasi setiap langkah ku sepanjang hidup ku kerana sesungguhnya aku ni manusia yang lemah..Sering alpa dan tak sunyi melakukan kesilapan..aku akan sentiasa cuba yang terbaik..kalau aku tersilap dan terlepas pandang semoga ada yang menyedarkan..


Berpuasa di bulan Syawal..

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke tiga aku berpuasa di bulan Syawal ni..bermula dari hari Isnin..esok tak pasti lagi nak puasa ke tidak..sebab esok ada jamuan raya..setakat ni aku seronok je puasa..seronok bila fikirkan faedah-faedah yang aku dapat dari berpuasa..lepas raya ni pun dah start skipping balik..maklumlah lepas raya hari tu timbang badan naik sikit..walau pun kalau ikut bacaan timbang tu naik beberapa gram je..tapi ak tetap suka bersenam dan berpuasa..

Lepas raya ni aku berskipping waktu petang atau malam..kalau puasa tu aku tak skipping la..lepas tu cuba jaga makan..masih amalkan minum teh hijau..seronok mengemas rumah..aku suka menyapu dan mengemop rumah..pukul 3 pagi tadi pun aku sapu dan mop bilik dan hall..hehe..selain boleh membersihkan rumah at least badan aku bergerak..tak delah duduk baring depan laptop je..dah ada dua kebaikan dekat situ..hehe..

Memang lah mengamalkan hidup sihat ni untuk kekalkan berat badan..tak nak lah berat naik..cuba untuk kurangkan berat badan atau sekurang-kurangnya maintain kan berat..di samping tu dapat kekal kan kesihatan badan..bersenam bagus untuk kesihatan tubuh badan..bila keluar peluh rasa segar je..toksik dalam badan hilang melalui peluh..bagus untuk pengedaran darah dan kesihatan jantung..bagus untuk kulit..dan banyak lagi kelebihan la..kalau buat kerja-kerja rumah pulak boleh sihat kan badan dan jadikan rumah kita lebih bersih dan lebih selesa..:))

Berpuasa pun bagus untuk kesihatan..dulu masa sekolah menengah ustazah pernah bagi tau..untuk kekalkan badan yang ideal macam masa sekolah dulu..maklumlah masa sekolah dulu kan badan masing-masing solid je..hahaha..amalkan lah berpuasa sekurangnya 3 hari dalam sebulan..tak silap ni salah satu dari cara hidup Rasullullah..tapi kalau dah start puasa tu rasa best je..memang rasa badan lagi sihat..Insyaallah nak cuba puasa sunat setiap Isnin dan Khamis..sebab berpuasa ni boleh merehatkan perut kita..maklumlah kalau bab makan ni memang payah nak handle sikit kan..kalau dapat benda kita suka atau sedap tu memang tak cukup sikit..lagi-lagi lepas raya ni..masa raya hari tu dah lah baru lepas puasa sebulan..lepas tu tiba-tiba makan bukan main meriah..terkejut perut..hehe..tapi sebab raya hari tu aku tak jalan sangat..banyak duduk rumah..makan pun tak banyak sangat..tu lah berat tak naik sangat..

Hari ni aku buka puasa dengan empat biji kurma..nesvita dan ini..


Nestum..:))
Lepas solat maghrib aku pegi lah kedai makan..makan nasi goreng paprik dan tea o suam..lepas tu jalan-jalan pegi kedai dan pusing keliling taman..pun aku suka gak..sambil dapat eratkan lagi silaturrahim..berjalan ni pun bagus..lagi kalau ada kawan bersembang..jalan jauh pun tak rasa penat kan..hihi..

Marilah mengamalkan gaya hidup sihat..rajin-rajin bersenam..buat kerja rumah..berpuasa..selain dapat bentuk badan yang ideal, rumah pun bersih, dan bila berpuasa pun dapat mendekatkan diri kita dengan Allah..kalau badan ideal je kita pun suka tengok kan..nak pakai pape pun cantik je..lepas tu penyakit pun kurang..orang lain macam-macam penyakit kita Alhamdulillah sihat je..dulu pernah check gula dalam darah..rendah je..pernah jugak check pengedaran darah dengan kawan-kawan..punya lah masing-masing dapat keputusan B C la tapi aku dapat A..best je rasa..hihi..orang tu nak promote barang kesihatan dia pun tak jadi..baru nak kata orang sekarang tak rajin bersenam aku dah betah dah..hehe..

Wordless Wednesday..


Tuesday, 4 September 2012

Broadband..

Dah lama rasanya tak menulis blog sejak modem broadband hilang..walaupun  bolen pinjam broadband roommate tapi pinjam kejap-kejap je lah..tak dapatlah nak pinjam lama-lama..selalunya guna broadband die untuk check email, fesbuk, online twitter kejap ke..dah biasa selalu online bila disconnected rasa bosan..biasa buat transaction online, online fesbuk dan twitter bila-bila msa kita nak..kalau pinjam orang punya kene la consider..bila tengok dia guna..online skype ke malas la nak pinjam..tu pun kadang-kadang terpaksa pinjam lama gak kalau nak nak buat assignment ke..
Contohnya masa buat assignment fizik dan matematik hari tu..terpaksa pinjam lama sebab nota matematik tak mencukupi pun sebagai rujukan untuk buat assignment tu..terpaksa search dekat internet nota dan contoh-contoh soalan yang lebih kurang untuk jawab soalan-soalan tu..Alhamdulillah assignment tu pun dah siap..dah hantar pun..dari dua belas soalan tu boleh la jawab semua walaupun ada satu soalan tu tak dapat jawapan sama dengan jawapan yang die bagi..bagus sebagai revision untuk aku..dah lama tinggalkan integration..maksud nya application die..sebab soalan berkaitan tajuk Integration..biasa nya apply untun macam mana nak integrate je tapi ni application integration in volume of a solid of revolution..masa belajar dulu macam tak berapa faham je..tapi bila dah buat ni bole revise balik..boleh jugak polish skill mathematic dan buat mathematic ni pun bagus untuk perkembangan otak dan menajamkan otak kita..bagi kita berfikir sikit untuk benda-benda yang elok dari fikir dan buat benda merapu je..
Lepas tu buat assignment fizik pulak..memang kene cari maklumat dekat internet dan buat menggunakan computer..terpaksa la pinjam lagi..Insyaallah akan dapatkan broadband balik dalam masa terdekat ni..susah nak buat keje..susah nak berhubung dengan kawan-kawan dan adik beradik bila rindu..huhu..kalau tak berhubung pun at least bole tengok kakak dengan adik-adik update dekat fesbuk..upload gambar ke..macam semalam baru nk bersembang dengan BFF tapi sebab kan tuan broadband tu dah balik jadi aku pun malas nak guna..agak sentap dengan roommate semalam..tak tau lah aku ni yang terlebih sensitive atau memang die yang jenis suka pentingkan diri..tapi sepanjang aku duduk sini..aku rasa makin hargai apa yang aku ada..hargai keluarga, kawan baik, kawan-kawan dan apa yang aku ada selama ni..satu nasihat BFF yang memang bagus semalam kita jangan harap dekat orang sangat..aku pun anggap apa yang jadi tu sebagai teguran dari Allah dekat aku..supaya aku selalu dekat dengan Dia..kita ni kalau selalu senang gembira je cepat lupa diri..apa pun yang jadi aku selalu muhasabah diri dan mengadu dekat Dia je lah..sesungguhnya die lebih tau apa yang baik untuk aku dan setiap kejadian ada hikmah nya..
Special dedicate untuk BFF..nanti nak buat post untuk BFF la.. hehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...