Wednesday, 29 August 2012

Lipas..Lipas..Lipas..

Semalam petang tido bangun tu skipping..dah lama tak skipping sebab bulan puasa hari tu..best skipping bangun dari tidur..lepas skipping mandi rasa lega sangat..Dah mandi tu confirm la lapar..dah guna banyak tenaga masa skipping tu..hari tu ada timbang lepas raya ni naik sikit la..makan tak hengat masa raya kan..minum benda manis dengan berminyak banyak sangat..lepas mandi dah lapar sangat tu Nadia ajak pegi Ko-op..nak makan kedai makan tutup pulak..beli berger je..lepas tu beli barang-barang sikit..Nadia beli maggi..beli nestum..dan beli benda ni..

Beli benda ni..Umpan Lipas..dekat rumah ni banyak lipas..bawah katil..dalam almari..serabut betul..siap makan makanan macam milo..roti ke..risau nak tinggalkan barang-barang makanan lama-lama atas lantai..nanti kene makan dengan lipas..lepas tu bau lipas je..

Letak dekat atas lantai..baru guna satu..satu kotak ni ada 3 benda ni..baru try satu..tengok lipas datang makan ada benda warna coklat dalam bekas ni..lepas tu tengok ada 3 ekor lipas besar-besar mati tergolek..kira agak berkesan jugak lah..anak-anak lipas pun makan benda ni..

 
Lipas-lipas yang mati..

Setakat ni agak berpuas hati jugak la guna benda ni..harga sekotak RM4.50 sahaja..murah je..ada 3..baru guna satu..harap-harap berkesan la..

Tuesday, 28 August 2012

Gambar Raya..

Semalam dah post entri pasal raya..bila tengok gambar-gambar dalam kamera ada jugak lah sikit gambar raya..boleh lah share sikit-sikit..

Kueh Raya..kumpul banyak-banyak rasa semua kueh yang ada..

P.Long..Mak..Zack ngn Amer..

Family P.Long..

BBQ malam 1st Raya..baru nak bakar dah hujan..terpaksa pindah ke bawah garaj..padahal hujan kejap je pun..

BBQ bawah garaj..yang adik-adik men bunga api pulak dekat tepi tu..hihi..seronok ramai-ramai ni..:))

Sesi membakar ayam..hotdog dan paling banyak otak-otak..Cik Lehan beli 250 otak-otak untuk dibakar malam ni..


Melaka yang dirindui..hehe..Sempat pegi makan sekejap je dekat sini..tu pun ramai jugak orang dekat sini..kene pusing sekali dulu tuk cari parking..ada beberapa perubahan jugak dekat Melaka ni..last pegi Melaka tahun lepas..

Disebab kan handbag tertinggal jadi untuk berjalan raya pakai handbag ni la..dah lama beli bag ni..tapi masih elok..aku pun suka gak pakai kalau dengan baju kurung..

Huhu..dah habis raya..nak balik dah..huhu..

Hujung minggu ni cuti merdeka..ramai yang kenduri..tapi tak kemana pun..en.bf pulak baru bg tau tadi minggu ni die kene ke Labuan..lepas tu balik KL jap dan kene sambung pegi KK pulak..Labuan nanti die pegi onshore je..tapi KK nanti die akan pegi offshore..aku rasa agak lama sebab nak commissioning project..disconnected again..huhu..

Monday, 27 August 2012

Selamat Hari Raya..

Lama dah tak update blog ni..huhu..last update sebelum raya hari tu..maklumlah masa raya sibuk sikit..tapi tak delah sibuk mana..tahun ni pun rasanya raya tak berapa meriah..banyak duduk dekat rumah je..masa 1st day raya pegi rumah atok sedara je..lepas tu terus balik rumah..tidur sampai petang..malamnya buat BBQ dekat rumah dengan family M.Bong dan Cik Lehan..M.lang balik awal..tak sempat nak BBQ..lepas tu ada family lain datang sekali..seronok lah jugak dapat makan ramai-ramai..

Esok nya tak kemana pun..raya ke tiga plan nak jalan raya..tapi en.bf datang lambat sangat..jadi dapat keluar pun lambat..dah la lapar giler..memula kata nak datang lepas zohor..sekali pukul 6 baru datang..nasib baik Haziq datang teman..makan-makan borak-borak dengan dia dekat rumah sementara tunggu en.bf datang..lepas tu pegi rumah P.Long..dah janji hari sebelum tu nak datang makan..M.long pun dah prepare macam-macam..tak best pulak tak datang..lambat pun datang jugak la..dalam pukul 8 sampai makan-makan lepas tu balik..nak pegi rumah Hafez pulak..walaupun jarang jumpa Hafez tapi boleh kata tiap tahun dia akan datang rumah aku dan aku akan pegi rumah die..dalam pukul 10 gerak pegi Sepang..petang tu Shieha ajak datang rumah die..ada makan-makan die cakap..tapi aku dah agak ada majlis..hehe..Punya la dalam pukul 11 kot baru sampai rumah die..mula-mula masuk rumah die nampak hantaran dekat ruang tamu..lepas tu die pun sambut kitaorang dengan cantik nya..Majlis Tunang die malam tu..tahun depan die nak kawen dah..Tahniah Shieha..hehe..dalam pukul 11 lebih dekat pukul 12 gerak balik..amik kereta dekat rumah Hafez lagi pukul 1 lebih kot baru sampai rumah..

Hari Khamis pun keluar lagi..pegi Melaka..Ros ajak pegi rumah Amir..aku dengan en.bf ok je..gerak tengah hari..pegi rumah Ros dulu..lepas tu baru pegi Melaka..lama jugak la dekat sana..petang tu nak booking tiket flight mengagau sebab bila check online guna tab amir harga tiket makin mahal..en.bf pulak macam tak dapat hantar je..huhu..tak dapat hantar Ros balik..nak settle kan pasal tiket dulu..decide nak balik hari Jumaat..

Jadi hari Jumaat dah gerak balik sini..huhu..balik awal..raya dekat rumah Zila dulu..ok gak sampai awal..tak delah penat sangat..dapat pegi jalan-jalan dengan Zila..On the way nak balik sini jam la pulak..patut dua jam je jadi empat jam..sabar je lah..

Kesimpulan nya raya tahun ni tak meriah sangat..kawan-kawan pun ramai yang dah kawen..yang bujang nye pulak ada yang start keje awal..Hendry beraya dekat laut..jadi memang agak bosan..nak ajak en.bf beraya pun tak berapa nak semangat da..huhu..banyak duk rumah..tidur je..

Nak upload gambar internet lembab giler..huhu..sabar je lah..lagi pun ada kisah sedih sikit..masa balik sini dah sampai rumah Zila tu nak online sekali tak jumpa modem..carik-carik dekat semua bag tak de..call orang dekat rumah pun tak de..lepas dah 3 hari aku rasa memang tercicir..huhu..sebab en.bf kata die ada nampak dekat poket bag masa dekat KLIA..jadi sekarang tak de broadband da..pinjam Zila punya je kadang-kadang..jadi tak dapat la update blog selalu..dah ada internet nanti bolehlah online selalu balik..:))


Saturday, 18 August 2012

Berakhirnya Ramadhan 2012

Alhamdulillah hari ni berakhirnya Ramadhan bagi tahun 2012 ni..sebagai perempuan normal puasa aku memang lah tak cukup..hehe..Hari ni semua adik-beradik aku dah balik ke rumah..best dapat kumpul ramai-ramai..bila masing-masing dah kerja atau sambung belajar memang payah nak kumpul cukup semua kan..

Hari ni sempat beli kek untuk Hakim dan Jo sekali..Birthday Hakim 15hb Ogos lepas..Birthday Jo pulak 25 Ogos nanti..biasa nya memang celebrate sekali je..bulan yang sama je..

 Kek untuk Jo..

 Kek Untuk Hakim.

 Berbuka beramai-ramai..family P.Long pun ada sekali..:))

 Brthday Boy..Jo malu-malu nak potong kek dengan Hakim..haha..

Lepas berbuka dah solat maghrib kumpul ramai-ramai untuk takbir raya pulak..diketuai oleh ayah..lepas tu setiap seorang yang lelaki kene jadi imam untuk baca takbir ni..antara aktiviti paling best kalau nak raya..hehe..yang perempuan terselamat..hehe..

Luqman, adik lelaki, anak sulung lelaki dalam adik beradik aku tengah meng imamkan yang lain..hehe..paling fail besa lah..Hakim..haha..

Sekarang mak dan wan tengah sibuk dekat dapur prepare untuk masak ketupat dan kuah lodeh..Antara pencapaian aku untuk Ramadhan tahun ni;

  1. Menjadi penggemar kurma walaupun sebelum ni punya lah tak suka makan kurma..setiap kali bulan puasa walaupun ayah beli banyak tapi tak pernah nak makan..tahun ni Alhamdulillah..lepas puasa ni pun rasa nak makan..makan kurma untuk sarapan..
  2. Hari ni makan lemang dengan banyak nya..sama la macam kurma..aku tak suka makan lemang..tapi tahun ni masa buka tadi layan je lemang dengan rendang..hehe..
  3. Ni pencapaian terbaik aku..tak beli apa-apa pun untuk persiapan raya..
Tahun ni setakat ni family aku dah plan aktiviti baik punya..cuma kawan-kawan je lah macam bosan sikit..dah ramai yang kawen..yang bujang-bujang nya je lah tinggal kalau nak jalan raya..Hendry dah la tahun ni beraya dekat laut..siapa je lah yang tinggal nak jalan raya..huhu..
 

Friday, 17 August 2012

Mask Baru Saya..

Pagi tadi ak bangun awal..pukul 5 lebih dah bangun..lepas wan pergi pasar dengan ayah aku tidur balik..hehe..semalam janji dengan en.bf die nak hantar aku pergi gunting rambut hari ni..pukul 10 aku tengah tidur lagi tetiba dapat SMS dari en.bf die ajak pergi gunting rambut masa tu jugak..mula-mula aku malas tapi bila fikir-fikir balik baik pergi sekarang..tak pelah jadi pelanggan pertama pun..kalau tak mesti ramai orang..aku bagi tau en.bf nak mandi jap lepas tu kita pergi..

Tak lama lepas siap en.bf sampai..dia drop kan aku dekat salon tu..aku bukan lah pelanggan yang pertama..ada orang lagi awal dari aku..orang tu nak dye rambut..kira aku pelanggan kedua..tengok ada seorang je stylish..aku tanya die sorang je ke..kalau die sorang lagi la semak..sebab orang kalau buat rambut ni mesti lama..ada sorang lagi..yang sorang lagi ni memang selalu gunting rambut aku..memang dah memahami sangat..aku bagi tau nak trim hujung..die tnya tak nak nipis kan hujung kan..haaa tengok..sangat memahami kan..hehe..lepas tu aku cuci rambut..ak memang suka kalau die cuci..lama dan die urut-urut kepala dan tengkuk tu sedap je..tapi tadi rasanya tak lama sanagt..sebab ramai orang..lepas ak sampai ada sekeluarga sampai..5 orang sekali..mak, ayah, anak-anak..hamik ko ramai giler..lepas tu ada 2 orang lagi lelaki sampai..ada yang datang bila tengok ramai dekat dalam terus tak jadi..memang nasib baik la datang awal..hehe..so trim rambut dan cuci kene rm27..

Lepas tu terus call en.bf..die dekat kedai tayar nak buat alignment tayar..dekat je kedai die..aku jalan kaki je pergi..hari tu masa pergi Terengganu boleh pulak biawak sikit punya besar tersangkut dekat tayar die..kene bukak tayar nak lepas kan balik biawak tu..bila dah bukak tayar tu die kata kene buat alignment balik..sambil tu nak cek tayar belakang..cepat sangat angin die kurang..bila cek ada paku..tu yang bocor dan kene tembak cacing katanya..aku pun 1st time dengar..hehe..lampu break belakang pun terbakar la..total semua rm28  tak silap..dekat kedai tayar pun ramai orang..kene tunggu dulu..bukak half day je..

Lepas tu pergi beli minyak tanah untuk pasang pelita dekat rumah en.bf pulak..dan selepas tu kita ke Cosway pulak..untuk ini..tadaaaaaa...

Clear Pore Deep Cleansing Mask by Bioglo..beli dekat Cosway..

Mask ni hari tu Zila yang recommend sebab die kata ok dan jenis yang peel off..so boleh tanggalkan black head dan white head sekali..bukan sekadar dekat hidung..tapi dekat satu muka..selalu aku pakai pore pack untuk dekat hidung je..ak survey dekat internet pun ramai yang kata ok..

Jadi tadi ajak en.bf pegi beli..sebelum beli siap SMS Zila nak confirmkan..karang salah beli tak pasal je..Sampai je rumah laju je basuh muka dan terus tepek dekat muka..

During the process..sapu tak tebal sangat dan tak berapa rata..plus muka aku memang berlubang-lubang..hahaha..

Lepas 15 minit dan boleh kopek..tak delah sakit sangat bila tanggalkan..mungkin sebab aku pakai tak berapa tebal kot..tapi memang terbaik la mask ni..setakat ni memang ni lah mask terbaik aku pakai..bila tanggalkan memang white head dan black head tertanggal..lagi kulit aku ni jenis oily sangat..banyak sangat black head dan white head..kalau dulu rajin jugak pergi facial dengan en.bf..tapi sekarang kurang berkesempatan dah..aku memang suka bila semua kotoran tertanggal..bila basuh muka pun rasa best je..kulit pun kurang berminyak da..

Esok pagi raya nak pakai lagi..hehe..memang aku recommend sangat mask ni..ak bukan ahli Cosway..jadi beli rm31..kalau nak jadi ahli kene bayar rm30 yuran ahli setahun..lepas tu bayar rm28 je..dapat katalog every month..Selamat mencuba..:))

Meriahnya berbuka dekat rumah..

Dah hujung-hujung puasa ni kerja-kerja dekat rumah ni makin banyak..semua adik beradik dah balik..yang tak balik lagi tinggal kakak sulung je..kerja tak habis-habis..sebagai wartawan banyak event yang nak kene cover bulan puasa ni kot..

Pagi-pagi tadi boleh pulak pintu bilik ni jam..tak boleh bukak..pulas-pulas tak gerak pun selak dia..adeh..tapi selepas aku tukang kan..berjaya jugak bukak akhirnya..Jo sibuk mesin rumput..tolong masak cili yang akan di gunakan untuk juadah raya nanti..

Pagi pagi tadi mak dengan wan sibuk bela ayam..dan lepas tu salai..

 5ekor ayam yang sedang di salai..

4 ekor lagi yang dah siap di salai..

Ayam-ayam ni untuk dibuat rendang esok..hari ni salai je dulu..menu rendang ayam setiap kali raya adalah wajib..hehe..lepas tu masing-masing bantai tidur..hehe..petang baru bangun..petang bangun sibuk menjala pulak..hehehe..

 sibuk menjala nak buat roti jala..hehe..



sibuk melipat roti jala..hehe..

Dan hasil nya..

banyak jugak lah hasil nye..hehe..

Lepas aku dah siap menjala roti ni semua, zack sambung buat ni pulak..

 
Kulit dan..

inti kelapa..inti kelapa ni memang dah ada..bila mak dengan wan buat tak tau la..

Lipat dan gulung..hasil nya dapat la beberapa kuih gulung pulak..

Menu wajib bebrbuka dekat rumah ialah nasi..lauk untuk hari ni adalah feveret aku..biasa la orang negeri sembilan kan..masak lomak cili api tu memang feveret..hehe..

Masak lemak cili api atau gulai nenas campur ikan masin..sedap giler..lagi makan dengan nasi panas..fuh..meleleh..

Ada jugak ayam goreng segera sebagai tambahan..:))

Tak lupa..ni paling aku suka..

Buah..dan memang feveret aku gak..buah tembikai..

Malam ni zack, luqman dan hakim pegi gunting rambut..aku pun nak gunting rambut jugak..dah lama betul tak gunting rambut..sebelum sambung belajar hari tu nak gunting rambut..tapi kedai tutup lak..tadi en.bf ajak pegi gunting rambut petang tadi..dah pukul 5 masa tu..malas pulak aku nak pegi..dah lah tengah sibuk menjala roti..lagi pun biasa nya dah hujung-hujung puasa nak raya ni mesti ramai orang..biasa la orang sibuk nak buat rambut raya..nak rebonding la..nak curl la..aku nak potong hujung je..dah lama tak potong rambut..tengah hari esok la pegi..salon tu memang feveret aku..harga murah, potongan dia aku suka..lagi pun aku suka cuci rambut dekat situ..terbaik aku cakap die punya urut..hehe..

Ok la..perlu ke dapur semula..ada sedulang besar kacang untuk di rendang..kacang-kacang ni untuk kuah ketupat..

Thursday, 16 August 2012

Persiapan Raya..

Malam semalam Alhamdulillah selamat sampai dekat kampung..sampai agak lambat sebab tumpang Haziq, my lovely BFF..hehe..dah tengah malam sampai..sampai-sampai pun dah penat..mandi, online kejap dan terus tidur..agak lambat jugak la tidur sebenarnya..masa wan nak bangun sahur aku baru nak tidur..hehe..

Pagi tadi terbangun sekejap..P.Long SMS tanya bila nak balik kampung dan tanya persiapan raya..aku pun reply tak beli apa-apa pun untuk raya kali ni..memang sesungguhnya aku tak beli apa-apa pun untuk raya kali ni..P.Long offer nak belikan aku baju raya dan berbuka dekat rumah dia..tapi aku tolak denga baik..tak pelah..aku tak kisah pun..pada situasi sekarang aku rasa perlu belanja duit untuk perkara-perkara yang lebih penting lagi..

Bagus jugak lah sebab banyak sangat mengajar aku untuk hidup..tapi dalam keadaan sekarang memang aku dan en.bf perlu uruskan duit dengan baik..duit untuk aku belajar..lebih-lebih lagi fully belajar guna duit sendiri..tak ada bantuan dari family..berbanding sebelum ni belajar ayah yang tanggung..baru tau susah senang nya nak hidup..Alhamdulillah Tuhan bagi pengalaman ni di waktu aku masih muda dan di awal karier aku..pengajaran yang sangat bermakna untuk aku.

Berbanding jugak raya tahun lepas, masa tu aku dah kerja..gaji agak ok..nak raya dapat bonus lagi..persiapan raya memang agak hebat..hihi..Malam ni lepas buka adik-adik tunjuk persiapan raya masing-masing..baju raya dan kasut raya masing-masing..aku pun tumpang gembira..

Tengah taip post ni boleh pulak tiba-tiba henfon aku berbunyi, mak call tanya nak belikan baju raya..terus terharu..tanya aku ada baju raya ke tak..tapi aku tolak jugak dengan baik..tak pelah..ak ok je..tak payah risau sangat..cuma rasa nak cepat-cepat habis belajar..nak kerja cepat-cepat..harap nya dapat kerja yang lebih baik berbanding sebelum ni dan bayaran lebih baik..supaya aku boleh berbakti dekat mak ayah, adik beradik dan keluarga aku..apa yang jadi sebelum ni betul-betul aku jadikan pengajaran..dan setakat ni aku rasa aku buat keputusan yang betul..cuma aku perlu bersabar..

En.bf pulak hari ni ke Paka..pergi balik hari je..ada site visit apa entah nak-nak raya ni..die pun kene uruskan duit dengan baik..Insyaallah ada rezeki nak beli kereta dan rumah..

Tadi masa tengah cerita pasal persiapan raya adik aku yang last tunjuk lukisan batik dia..cantik jugak..mana tau nanti jadi designer ke..senang nak tempah baju..rekaan exclusive lagi..hahaha..


Masing-masing yang tengah rancak bershopping sekarang selamat bershopping..:))


Wednesday, 15 August 2012

Cherating..

Sebelum balik haritu sempat singgah bercuti dekat Cherating..selalu je datang Cherating dengan budak-budak ni..dekat je kan..siap masa minggu last tu pergi Cherating tiga kali dalam satu minggu tu..mula-mula tu pergi jalan-jalan dengan housemate lepas berbuka puasa..kita orang suka beli roti yang atas die ada cheese dengan gula atas die tu..tak tau apa nama nya..besar saiz pizza yang large harga cuma rm3.4 je..selalu beli kongsi makan ramai-ramai malam-malam sambil minum-minum dan lepak-lepak..

Masa malam 1st pegi Cherating bawak roti cheese ni untuk makan-makan dekat tepi pantai..tapi sebab malam-malam agak gelap kalau tepi pantai..jadi aku agak cuak..hahaha..tak berani gelap sangat..Next kitaorang pegi weekend..pegi dengan askar-askar sekali..dengar live band dekat Little Bali..lepas sahur sama-sama baru balik..Lepas tu ada jugak pegi lagi..kita orang park kereta dekat Tanjung Inn lepas tu jalan kaki malam-malam dekat sekitar Cherating tu..bagi masing-masing excercise sikit lepas makan..hehe..

Mula-mula plan nak duduk dekat Tanjung Inn..jalan-jalan dekat dalam tu dah..tapi waktu malam la..tengok ok je..masa jalan kaki tanya ada dekat yang aku jumpa ekitar Cherating tu pun kata Tanjung Inn paling ok..aku siap dah call nak booking tapi die tak bagi..die kata tak ramai orang pun sekarang..lagi nak datang tu hari ahad malam..bukan weekend kan..cuma die kata sebelum datang call dulu..paling murah ada bilik rm70..ok sangat la..

Lepas buka puasa hari Ahad jadi aku pun call balik Tanjung Inn..sekali kata semua bilik dah penuh..ada pun tinggal family room rm200 lebih je..bengang betul masa tu..lepas tu check la nombor chalet lain yang ada..yang ada Pak Itam Inn..dekat Hotel Legend..atas lagi dari tempat kita orang selalu pergi..masuk dekat Hotel Legend kata nya..

Jadi mencarik la Legend Hotel..masuk sampai hujung ada Pak Itam Inn..tapi tengok suasana macam tak berapa best je..pergi tanya dekat Hotel Legend tinggal bilik yang rm300 lebih je..sebab bukak 1 wing je..lepas tu tanya dekat receptionist tu hotel apa lagi yang ada berdekatan..sebab dah pukul 8 lebih..nak patah balik macam buang masa je..dan die bagi tau ada Holiday Villa dekat sebelah..terus pergi sebelah tanya..

Ada superior Chalet tak silap nama bilik tu..harga rm170..tak de pun kene tambah deposit ke..dapat sahur percuma untuk dua orang..Ok lah pada aku bilik die..semua yang basic ada..cuma toilet agak kecik terutamanya bahagian shower..dan flush toilet rosak..tapi sebab dah penat habis exam je dah pukul 5 petang tu..malas pulak nak report dekat receptionist..nak pindah bilik ke..cuma kene bukak atas dia tu dan tarik ada besi flush tu..besi sambung ke tempat tarik flush dah putus..sabar je lah..

Pukul 4 pagi bolehlah sahur..masa check in receptionist bagi tau suruh call nanti die hantar ke bilik..tapi masa call kata boleh hantar ke bilik atau ada buffet..laju je la nak pegi buffet boleh makan banyak sikit kan..hehe..mana tau ada menu special ke kan..hehe..tapi sekali dah sampai rupanya die hidang je..tak pelah..dapat jugak jalan-jalan sekitar hotel kan..

Dekat pool..ada dua pool dekat Holiday Villa ni..

 Ambil gambar sementara tunggu waiter siapkan hidangan sahur kita orang..ye ye je kata ada buffet..rupanya tak..die hidangkan je..suka tengok hiasan..tu yang snap-snap gambar..hehe..

 Ambil gambar sekeliling restoran..ada tempat duduk depan pantai..tapi gelap..angin kuat je..

 Kawasan sekitar jugak..ambil gambar dari tempat duduk kita orang..nampak cantik je..menu sahur tak sempat nak snap..hehe..ada nasi..lauk kari daging campur kentang, kailan ikan masin, sepinggan buah yang ada tembikai susu, tembikai merah, betik dan kurma..air kopi dah teh dan segelas air..rasa lauk Alhamdulillah la sedap..

 Bilik ni ada dua pintu..satu pintu utama..kalau masuk dari pintu utama..satu lagi pintu kaca menghadap pool..mula-mula tak perasan pun..sebab masuk malam kan..malas nak check-check..bila pagi selak langsir nampak pintu..terus bukak dan cantik je view..ada die sediakan kerusi depan pintu untuk duduk-duduk..kerusi plastik biasa je la..

 Lepas dah check out letak barang dalam kereta jalan-jalan jap..masa sahur nampak menarik je ada kerusi menghadap laut..tu nak tengok view masa siang pulak macam mana..

View pool ke dua..ada mat saleh tengah mandi..hehe..

So far ok je..harga pun ok..tapi tak sempat nak jalan-jalan sangat..kalau boleh stay dua tiga hari..jalan-jalan best jugak kot..nampak ada table pool..table ping pong..tak sempat nak explore banyak lagi..kalau petang-petang jalan-jalan, duduk-duduk tepi pantai atau tepi pool ke lagi best kot..Holiday Villa ni pun ok la pada aku dengan harganya..

Pada aku Cherating ni ok je la kot..biasa-biasa je..even dekat Tanjung Inn punya kawasan atau dekat sini..next time mungkin boleh try duduk dekat tempat lain..tapi pada aku pantai peranginan paling best masih Port Dickson..:))

Selamat Hari Raya 2012

Dah lama aku tak menulis..sekarang ni aku dah ada dekat KL..balik ke sini hari Isnin hari tu..sebelum balik hari tu sempat jalan-jalan kejap dekat cherating..esok en.bf nak ke Terengganu..kene pegi Paka ada site visit die cakap..terkejut lak mula-mula dengar nak kene pegi sana..dah nak raya kot..tapi die kata pegi balik hari..

nanti aku buat entry pasal cuti-cuti tu ye..mana tau bole jadikan panduan untuk korang yang nak pegi bercuti..aku memang suka berjalan ni..macam en.bf kata..die suka berjalan gak..tapi die kata aku laki suka berjalan..memang betul..hehe..

Malam ni nak balik kampung dengan BFF ak..dengan family abang dia..tengah tunggu die jemput ni..mula-mula kata lepas buka..lepas tu 9.30 lepas tu pukul 10 pulak..sabar je lah kawan baik aku ni..nasib baik lah dekat je..die dekat Bukit Antarabangsa aku dekat Keramat..tadi die ada buka puasa anjuran company die..

Sepanjang bulan puasa tahun ni ak belum berkesempatan nak berbuka puasa dengan keluarga lagi..Insyaallah esok..minggu lepas sibuk exam..

Tak sabar nak balik kampung..cuti 13 hari..jumpa family..jumpa keluarga..Aku harap Ramadhan kali ni rezeki kami lebih murah..dan en.bf dapat kerja baru..sibuk cari kerja baru sebab company sekarang problem..semoga dia dapat dekat company lain yang jauh lebih baik..Insyaallah..berharap sangat..:))

Tuesday, 7 August 2012

Wordless Wednesday..


Monday, 6 August 2012

Kenangan Ramadhan..

Sehingga ke umur ini aku rasa ak dah tempuh agak banyak juga fasa kehidupan..walaupun mungkin tak sebanyak orang lain tapi kira ok lah..hehe..alam persekolahan dimana ada sekolah rendah dan menengah..di matrikulasi..di Universiti..Alam pekerjaan..sehingga lah sekarang..

Petang tadi masa nak masak untuk berbuka puasa terdetik pulak nak menulis mengenai ini..Menu yang aku masak tadi tu mengingatkan aku kepada kenangan aku dulu..kenangan masa sekolah..dan tetiba teringat kenangan-kenangan lain yang aku ada pada setiap Ramadhan..

Kalau masa sekolah dulu tak silap aku masa sekolah rendah..atau masa sekolah menengah tapi Form 1-3..masa tu duduk dekat rumah lagi..jadi sekolah pun dekat rumah je..kawan-kawan pun ada dari sekolah sama-sama satu sekolah rendah..masa ni untuk beberapa tahun aku akan berbuka puasa dekat rumah Amoi dengan Ecah secara rotate..dah inform keluarga masing-masing awal-awal..kadang-kadang tu kalau dekat rumah aku siap ajak P.Cik dan sepupu-sepupu aku sekali..pernah bebrbuka dekat rumah Ecah mak dia buat benda ni sebagai dessert..terus mintak resipi dan sampai sekarang aku masih lagi suka dan rajin untuk buat benda ni..

Aku tak tau apa nama benda ni..tapi aku suka makan..sekarang Amoi dan Ecah dah kawen pun..Ecah dah ada dua anak..nak jumpa pun susah sekarang walaupun masa raya..maklumlah masing-masing dah berkeluarga..saudara mara makin ramai..

Masa menegah atas aku dah masuk asrama..Ada dewan makan..tapi boleh pegi bazar berdekatan jugak..selang hari pergi dengan budak lelaki..kalau ada boifren tu nanti guard akan umumkan nama untuk amik makanan dekat pondok guard..untunglah ada boifren kan..haha..kalau tak makan dekat dewan makan akan makan dekat dorm..sama ada makan makanan yang beli dekat bazar atau kalau parents datang bawak makanan..syok makan ramai-ramai..lebih-lebih lagi duduk dengan kawan-kawan baik..

Masa matrik pulak aku dekat Johor..masa ni satu matrik dengan dudut dan ikin..termasuk BFF aku, Haziq yang hensem..hehe..dudut 1 floor je dengan aku..ikin pulak blok sebelah..dekat dalam matrik ni ada bazar..memang senang nak beli makanan..kalau nak buka dengan haziq sekali kitaorang buka dekat cafe..masa ni jugak banyak rasa menu baru masakan Johor macam puding koktel, nasi ambang dan ada beberapa lagi yang aku tak pernah makan..Banyak kenangan dekat matrik dulu walaupun setahun je dekat sana..

Masa dekat Penang pulak selalu pegi bazar je lah..lepas tu pilih mana-mana dorm untuk makan ramai-ramai..kadang-kadang makan dengan roomate je dekat bilik..kadang-kadang kitaorang buka ramai-ramai dekat luar..Kalau dekat Penang dah hujung-hujung dulu aku selalu pegi buka dekat Pusat Islam atau masjid..tiap-tiap hari ada makanan percuma disediakan untuk berbuka puasa..menu dia pulak bukan calang-calang ye..lauk sedap-sedap..lagi sedap dari beli..jadi memang save duit..tiap hari makan percuma..mula-mula aku selalu pergi makan je..lepas makan balik..kadang-kadang sempat lah solat maghrib kejap..lepas tu balik..tapi masa sem last aku boleh dikatakan tiap hari pergi buka puasa..lepas tu solat mghrib, isyak dan terus terawikh..Alhamdulillah Tuhan buka hati aku..

Masa kerja pulak aku pernah pengalaman berpuasa masa kerja dekat TI..masa dekat TI aku kerja shift..tujuh pagi tujuh petang..jadi kalau kerja malam kita orang akan beli makanan siap-siap..punch card (atau suruh shift sebelum punch kan..hihi..) lepas tu pegi cafe tuk buka puasa ramai-ramai..share-share makanan..dan akan bersahur ramai-ramai jugak pukul 4 tak silap..kalau bekerja shift siang pulak biasanya kami akan buka puasa ramai-ramai lepas kerja..Tahun lepas jugak akuberpeluang berbuka hari pertama Ramadhan dengan en.bf dekat One World Hotel..ada peluang buka puasa dengan en.bf dan BFF dekat KLCC..

Tahun ni aku dekat sini..boleh kata kebanyakan menu berbuka aku masak sendiri..kadang-kadang ada jugaklah ke bazar dan berbuka di luar..memang memantapkan skill memasak aku..hehe..tak sabar nak habis exam..nak balik kampung..dan kalau ada rezeki nak beli sikit persiapan untuk raya dengan en.bf..tak delah untuk raya sangat pun..untuk hari-hari biasa pakaian tu..tapi bila raya mungkin ada promosi menarik..mood dia pun lain sikit kan..hehe..pakaian tu nanti bolehlah aku pakai pegi kelas..pegi kenduri ke..dan en.bf untuk dia pakai pegi kerja..


Sunday, 5 August 2012

16th Ramadhan 2012

Kejap je rasa dah 16 hari puasa..kalau tak silap perkiraan aku lah..Alhamdulillah dapat menjalani ibadat puasa dengan baik..setakat ni kehidupan berjalan dengan baik je..dari 8hb - 12hb August nanti ada midterm exam..aku ada empat paper..Semoga dapat jawab semua paper dengan baik dan dapat result yang cemerlang..aim nak dapat 100%..haha..

A man achieve according to what he believe

dan

Kita letak kan target kita setinggi yang boleh..Insyaallah dengan mudah kita akan dapat yang bawah nya

Tetapkan hati kita..kita yang tau kemampuan diri kita..biar lah orang sekeliling nak cakap apa..abaikan je lah..usaha je..kadang-kadang orang ni tau bercakap je..bila kita susah mereka cuma bercakap dan tengok sahaja..tak membantu pun..

Ayat yang kedua tu pulak aku pernah dengar dari seorang penceramah..dah lama dah..masa aku sekolah lagi tak silap..tak silap kata-kata tu dari Tun Dr. Mahathir..kenapa dia berusaha untuk untuk bukak kilang kereta atau projek-projek mega..kalau kita mampu melaksanakan projek mega jadi dengan mudah nya kita boleh buat projek biasa..ada betul nya ak fikir dan ak berpegang pada kata-kata ni sebagai salah satu pendorong aku..

Kalau aku usaha untuk mendapat 100% Insyaallah untuk dapat 80%-90% tu mudah..Kalau tak dapat usaha lagi..mungkin ada silap dekat mana-mana..usaha dan doa..selain tu kene la jaga attitude jugak..niat kene betul..kejayaan ni bukan untuk menjadikan kita sombong atau bangga diri..Macam pepatah orang tua..

Ikut resmi padi..makin berisi makin tunduk..

dan 

bekerja seperti kamu hidup 1000 tahun lagi dan beribadah seperti kamu mati esok

Siapa pun kita..apa pun yang kita ada..dan di mana pun kita berada..Please keep humble..ingat semua tu kurniaan dari Allah..kalau dia nak tarik sekelip mata pun bole..jangan lah kita nak caci orang yang kurang bernasib baik..dan kalau tengok orang yang berjaya kuatkan azam kita untuk berjaya seperti dia..dengan cara yang betul..Definisi kejayaan pun pada aku berbeza bagi setiap individu..

Disamping berusaha untuk kejayaan di dunia ni..seimbangkan lah jugak denga kejayaan di akhirat..Kalau kita berusaha macam mana pun tapi Tuhan tak redha..tak dapat jugak..kalau kita berusaha dan dapat harta melimpah ruah tapi dengan cara yang salah dan apa yang kita dapat tu banyak tapi tak berkat pun tak guna jugak..macam aku kata tadi..Definisi kejayaan pun pada aku berbeza bagi setiap individu..Pada aku harta yang melimpah ruah dan hidup mewah tu bukan lah kejayaan yang hakiki..banyak lagi elemen yang penting di samping kemewahan itu..

Tak rugi kalau kita merandah kan diri kita..sekurang-kurang nya kita sendiri tau dimana kita berada..daripada banyak cakap..entah-entah orang lain tu lagi hebat..tak nak tunjuk je..tak ke malu sendiri..hehe..

Sejak cuti dah berapa hari tak pergi bazar..masak sendri je dekat rumah..elok jugak..meningkatkan lagi skill memasak aku..hehe..Jadi menu untuk hai ni..

 Nasi goreng dan wedges..nanti nak belajar buat sos wedges dekat zack..sebelum datang sini zack ada buat sos wedges mcm cheesy wedges dekat kfc tu..not bad jugak la rasa..

Hari ni malam ni baru nak start study..semoga aku dapat jawab semua soalan midterm exam dengan baik dan mendapat keputusan dengan cemerlang..Amin..Pesanan di atas tu adalah renungan untuk kita bersama dan yang penting peringatan untuk diri sendiri ini yang selalu leka dan alpa..

 

Saturday, 4 August 2012

Puding Roti Pelangi..

Petang tadi berjalan kaki dengan Mira pegi draw duit..tak delah rasa jauh sangat..sebab sambil jalan tu sembang-sembang dengan dia..on the way nak balik rumah singgah dekat koperasi..beli barang-barang untuk dimasak untuk buka dan sahur..beli sardin, kacang botol, telur, cendawan, even vanila dan perwarna merah..

Sardin dan kacang botol tu untuk digoreng..cendawan tu pun untuk goreng jugak..mula-mula nak beli kobis untuk goreng..tapi tak jadi..nampak cendawan rasa nak makan cendawan goreng pulak..nak beli sotong untuk buat sotong celup tepung tak de rezeki lagi..setiap kali pegi kedai tu tak de jual sotong..dah habis agaknya..sebab pegi petang..pagi-pagi mungkin ada..
 
Sampai je rumah tadi terus prepare bahan untuk untuk menu buka puasa..masak sampai azan..sebab lambat sikit..maklumlah share dapur..balik tadi orang lain tengah masah..kene la tunggu dulu..sambil tu borak-borak dengan Niza..

Even vanila dan perwarna tu pulak untuk buat dessert ni..:))

 Puding Roti Pelangi

Dah lama plan dengan Niza nak buat puding roti..tapi belum berkesempatan..weekend ni baru buat..kalau hari biasa selalu buka dekat luar dengan Zila..ni pun buat malam..lepas berbuka..sebab tak sempat dah nak buat sebelum buka puasa..

Ingat kan die plan nak buat puding roti yang macam biasa tu..sekali masa die tunjuk resipi lain pulak..Aku pun layan kan jelah..sebab ambil resipi dekat internet..tak pernah experience pun buat puding roti..pernah makan je..hehe..

Tekture dia halus je sebab roti tu kita blend..rasa die sedap je..lemak..guna satu tin susu cair ni...hehe..aku pulak tak tau die nak buat resipi ni..die tak tunjuk pun sebelum buat dan beli barang..die pesan beli perwarna aku follow je..patut lah suruh beli perwarna..nak buat corank-corak tu..sebab kalau puding roti biasa warna kuning je kan..tak guna perwarna..jadi aku beli warna merah je..lepas tu satu lagi bancuh dengan milo..nampak la warna coklat-coklat sikit..hehe..next time nak beli perwarna banyak sikit lah..biar lebih meriah sikit..hehe..

Percubaan pertama agak berjaya..harap lepas ni boleh improve lagi..plan nak letak buat koktail..tak pun buat kuah ke..hehe..

Friday, 3 August 2012

Menu Sahur Saya..

Weeekend ni cuti panjang..sebab hari khamis memang takde kelas..memang takde kelas dalam jadual..Ahad cuti ganti dan Isnin pulak cuti Nuzul Al-Quran..Jadi memang ramai yang balik minggu ni..lebih-lebih lagi yang duduk dekat..Next Week dah exam mid term..tak prepare apa-apa pun lagi..leka tengok movie, drama..leka online..leka baca novel..dan paling utama leka tidur..tidur tak kenal siang dan malam..

Last day sebelum Zila balik hari tu tak sempat draw duit..petang nak buka tu baru en.bf sms bagi tau dah bank in kan duit..jadi weekend ni tak de duit dekat tangan..nak keluar pegi draw duit jauh lah pulak..tadi baru pesan dengan Mira..ajak die keluar esok petang untuk draw duit..jauh sikit lah menapak..tak pelah..boleh turunkan lagi berat badan..menapak jauh-jauh masa puasa..dapat jugak lah kuar..kalau tak terperap je lah dekat rumah..huhu..Nak kuar draw duit ni pun sebab dah tak de duit dekat tangan nak beli barang..kalau tak malas gak lah nak keluar..hehe..

Ni pun sebab semalam punya lah malas..semalam ada duit dekat tangan lagi..tapi dah kirim dekat housemate beli topup malam tadi..masa hujung-hujung nak buka rasa ngantuk..nak tidur jap..kunci jam pukul 645..sekali terjaga masa roomate masuk dalam blik..tengok jam dah pukul 7..hamik kau..dengan satu hapa pun tak prepare..lepas tu laju-laju turun katil..dengan tak mandi nya (bukan tak nak mandi tapi tak sempat)..hihi..terus bukak peti sejuk..nasib baik Hanis ada gak..nampak ada ayam segera..terus goreng..ada kobis dan tomato lebih masa goreng be hoon dlu..potong-potong goreng..potong-potong sosej..goreng gak..lepas tu salut dengan telur..masak air panas..Hanis pulak masak nasi dan buat air..masa azan nasi pun tak masak sempurna lagi..tunggu lah kejap..yang lain yang tak balik buka dekat luar..sahur pulak minum nestum je..

Hari ni ada housemate yang lain..tapi berbuka dengan milo panas dan maggi kari dengan sosej lepas tu goreng habiskan samosa yang buat haritu..sebenarnya dari sahur semalam teringin nak makan maggi kari..tapi malas nak melayan nafsu ni..Lepas buka tadi dalam pukul 10 lebih terlelap la pulak..bangun-bangun rasa lapar..buat nestum makan dengan samosa goreng buka tadi..untuk sahur pulak..tada..

Bubur dengan kicap..

Bulan puasa ni memang malas nak layan sangat nafsu makan..lagi pun sangat berpuas hati hari tu berat dah turun..kalau boleh nak turunkan lagi..kalau buka dekat luar biasa nya susah skit nak control makan..biasa nya banyak makanan yang berminyak kan..Portion pun selalu banyak..kalau mintak nasi separuh pun selalu degil..bagi full gak..jadi kalau dekat rumah boleh control sikit..bubur pun elok untuk penghadaman..

Selamat Bersahur dan selamat menjalani Ibadah puasa..kejap je dah separuh Ramadhan kan..hari tu dah ada usha-usha baju raya..tapi jalan-jalan je lah..tak de nafsu nak beli pape pun lagi..huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...