Thursday, 31 May 2012

Yayasan Bank Rakyat 2012

Hari dah buka untuk sesiapa yang berminat nak apply bantuan kewangan pendidikan bagi Yayasan Bank Rakyat..

Siap set dalam reminder nak isi form..hehe..

Boleh ke link Yayasan Bank Rakyat untuk isi borang dan dapatkan maklumat mengenani yayasan ini..

Men In Black 3 (MIB3) for four..

Hari Selasa hari tu pegi s'ban..dari hari Isnin p.long sms dan call tanya jadi datang s'ban ke tak..sekarang berulang alik je dari rumah dia..kadang-kadang kene balik kampung emergency sebab ada keperluan dekat kampung pulak..selagi aku boleh bantu aku akan cuba sedaya upaya bantu yang termampu..

Bila p.long sms tanya untuk confirmkan hari datang s'ban dan akhirnya call sebab dia nak booking tiket wayang..nak bawak aku sekali..terus tak sampai hati..dan terus iye kan je..keluarga ni terlalu baik..selalu risaukan aku..sampai hantarkan pegi pejabat MARA siap masuk sekali..dan cakap ramai ahli keluarga risaukan aku..huhu..i dah 25 tahun kot..sangat caring sampai kadang-kadang rimas gak..hehe..

Jadi hari selasa malam menonton Men In Black 3(MIB3)..

 

Citer die ok lah..dah siri ke 3..Pada aku lebih kurang citer sebelum ni lah standard dia..tak de lah terlalu best dan tak de lah mengecewakan..jalan citer pun ok..part hujung-hujung la baru best..ada aksi dan babak yang menyentuh hati..

Aku jarang tengok wayang..biasa nya suke download je..tengok dekat lappy..kalau pegi tengok wayang selaunya dengan family p.long dan en.bf..kalau dengan en.bf selalunya citer dah lama kuar baru kita orang tengok..tanya pendapat orang dulu..kalau best baru tengok..last citer tengok dengan en.bf Fast Five dengan Gold Class ticket..rm50 each..rm100 for 2..aku memang suka mencuba.:))..lepas tu tengok pirate of the caribbean 3D..last tengok real steel..

Sape-sape tak tengok lagi boleh lah tengok MIB3..tengok poster dark shadow macam best je..


Wednesday, 30 May 2012

Miss Ahjumma

Aku bukan la peminat citer korea..sejak zaman u lagi..lagi-lagi dulu senang nak download citer..masing-masing pun suke donloand dan tengok..banyak sharer..tapi aku tak delah terjebak..aku suka tengok series melayu..drama melayu..movie melayu dan hollywood..aku lagi suke kalau series tu dah complete..donwload semua lepas tu pulun tengok..tak payah tunggu..kalau sekarang ni nak tengok memang kene berharap dekat tv atau wayang la..dulu masa keje rajin gak download dekat ofis..sebab internet laju kn..hehe..

Cuti ni  hari tudatang rumah TBS m.long memang bukak citer korea je sepangjang hari..dari pagi sampai malam..kalau tukar channel lain pun untuk tengok berita atau channel sukan..kalau ada game bola, hoki atau badminton yang menarik..

Disebabkan tv yang dipasang hanya menyiarkan citer korea maka aku pun terjebak jugak la tengok..hehe..ada la beberapa citer yang best jugak la..antara yang aku layan jugak ialah citer roof top prince, fashion king..tapi aku paling suke citer Miss Ahjumma..hehe..

Jalan cerita agak menarik dan banyak jugak nilai-nilai yang baik antaranya..

1) perempuan kalau dah kawen pun tak semestinya kene pandai buat keje rumah dan layan suami je..walau pun kita pandai masak, berkorban kerjaya duduk rumah, jaga anak, jaga keperluan suami tetapi penampilan tetap kene jaga..tetap kene hot..sebab lumrah lelaki memang suka perempuan yang menarik..

2) bukan kene jaga penampilan sebelum kawen je..walaupun masa dekat u student perempuan paling hot tapi kene maintain lepas kawen pun hot juga..:))

3) walau kita pernah jatuh teruk..suami curang, duit kene tipu..tapi jangan mudah mengalah..kita perlu bangkit semula..mungkin lepas tu kejayaaan lebih besar berbanding sebelum tu..

ni apa yang aku terfikir la..

cerita ni pasal perempuan yang pernah hot masa dekat kolej..lepas kawen die gemuk..tak jaga penampilan..walaupun die menjalan kan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dengan baik suami die curang dengan seorang perempuan yang hodoh masa di kolej dulu tapi dah cantik sekarang..mereka bercerai dan selepas bercerai duit dia pun ditipu..selepas tu die berusaha kuruskan badan..grooming..sekarang dah hot balik..dah kerja..



citer ni pukul 10 malam dekat channel 393 One HD setiap weekdays..ulangan dia hari esok tu pukul 0910 pagi dan pukul 0400 petang..kalau miss tak dapt tengok lagi..macam aku miss yang siri die usaha dan berubah dari buruk jadi cantik tu..huhu..sayang betul..sekarang tengah best..tengah fight dengan sae mi..enjoy watching.:))


Busy..

Minggu ni agak sibuk dengan aktiviti dengan family..
Sibuk kenduri..sibuk jalan-jalan..sibuk uruskan untuk julai nanti..
permudahkan lah ya Allah..
hanya kepada engkau tempat ku berharap dan mengadu..
kalau aku tersasar berikanlah aku petunjuk kembali ke panggal jalan..
senoga aku tetap dalam rahmat mu..amin..

Monday, 28 May 2012

Buku..

Aku rasa aku memang suka membaca..tak kisah lah baca buku..majalah..komik..novel..cuma komik tu ada beberapa yang aku suka..macam komik doraemon, shin chan. tak delah sampai suka baca komik pahlawan pedang..budak getah ke..baca blog pun aku suka..

Dah setahun habis belajar ni dah lama tak bergelumang dengan buku..hehe..bergelumang lah sangat..dah kerja lagi lah..kalau carik bahan pun baca dekat internet jer..tak lama lagi kene lah bertemankan buku siang dan malam balik..hehe..sekarang pun dah start buat revision sikit-sikit sebab memang dah lama tinggal kan..banyak yang dah lupa..kene polish balik..bertekad nak perform untuk dapatkan scholar..semangat nak belajar betul-betul supaya senang nak keje nanti..dapat result yang bagus untuk dapatkan scholar..banyak belajar dari kesilapan sebelum ni..kesilapan masa blaja dulu..kesilapan masa kerja..harap-harap lepas ni kerjaya aku lebih baik..pengalaman memang banyak mengajar..amin..:))

Sekarang ni start revision dengan buku ni..hehe..kalau matematik trigo aku suka..kalau yang statistik tu memang lemah ler..ala yang kebarangkalian, statistik..harap-harap tak de nanti..banyak yang aku kene study balik..buat latihan..buku ni pun buku Jo..buku-buku aku entah kemana..kecuali buku masa degree dulu..ada dekat rumah s'ban..:))

Add math for SPM..SPM yang dah lama aku tinggalkan

Ada satu buku ni bermakna gak dalam hidup aku..hadiah dari sen masa dia dapat gaji 1st keje dengan aku dulu..banyak kenangan dengan sen..duduk satu bilik..keje satu ofis..tu tak termasuk kenangan peristiwa buruk sama-sama lagi sampai amir ngn en.bf kene datang selamatkan..hehe..

time kasih banyak sen..:))


Semoga aku lebih tabah dan cekal menjalani hidup ini..dan semoga dipermudahkan segala urusan..diberi petunjuk oleh Allah dalam membuat setiap keputusan dalam membuat pilihan dalam hidup..apa yang baik untuk aku tak semestinya baik untuk orang lain..begitu juga sebaliknya..

Petang tadi aku ada aktiviti petang yang menarik..kalau dah ada gambar nanti boleh citer ye..gambar takde dekat aku..ayah hendry cakap kalau dapat udang besar nanti die suruh hendry call ak..yummy..



Saturday, 26 May 2012

Dugaan..

Petang tadi dapat surat dari pejabat MB..response dari permohonan sumbangan yang aku buat sebelum ni..dalam surat tu bagi tau yang application aku telah di semak dan didapati tidak lengkap..dan mereka mintak lengkap kan dengan kadar segera..doc yang tak lengkap tu ialah

SALINAN SURAT TAWARAN RASMI KE IPT DAN SURAT PENGESAHAN BELAJAR DARI IPT

rasa nya aku dah sertakan sekali offer letter aku..sebab tu benda yang penting..mungkin dieorang tak accept ke offerl letter tu..tak pelah aku pun dah print offer letter tu balik..cuma surat pengesahan belajar tu mungkin aku kene call tempat aku nak belajar nanti..kalau dieorang bole provide kan untuk aku..aku perlukan sangat sumbangan ni..huhu..

untuk kali ni memang aku struggle nak sambung belajar ni..fully atas diri aku sendiri..harap-harap aku berjaya..macam mana pun aku kene sungguh-sungguh cari duit dan belajar..semoga lepas belajar nanti cepat-cepat dapat keje di syarikat yang baik dengan gaji yang baik..mungkin cuti sem nanti kene keje part time..tapi pape pun kene fikir nak settle kan dulu untuk register dan fees for 1st sem..ada jugak plan nak carik duit untuk register dan fees 1st sem..dapatkan result yang baik kemudian apply MARA..MARA susah nak dapat katanya..lagi-lagi special case macam aku ni..kalau MARA boleh convert jd scholar kalau result baik..semoga semua nya di permudahkan..amin..

Gardening..

Start petang semalam rajin jugak lah nak kemas laman rumah..tak de lah kemas apa sangat pun just buang rumput-rumput liar dalam pasu dan keliling pasu..niat nak kemas tu dah lama..tapi malas tu banyak..bertangguh je..lagi pun bukan rumah sendiri..karang aku usik banyak-banyak bising pulak..tengok gambar je lah ye sekeliling rumah..








Happy gardening..

Welcome Home

Semalam adik aku yang paling last dah balik..adik aku ni sekolah dekat johor..masuk asrama dari form 1..kira awal la dia masuk asrama..dah lah anak last kan..tu yang mak ngn ayah aku selalu ke johor bharu untuk tengok dia..walaupun dia anak bongsu tapi sebelum ni Jo ada dekat rumah..sebab dia tak masuk asrama..lepas ni memang tinggal mak ayah dan wan aku je la dekat rumah..Isnin ni (28 hb 2012) Jo akan masuk matrikulasi..dekat je dengan rumah..tiap minggu bole balik..hehe..

Berbalik citer pasal adik bongsu aku ni..rindu jugak la nak jumpa..sebab kalau aku balik pun jarang dia ada dekat rumah..kalau die balik pulak kadang-kadang aku tak balik..die sekolah seni dekat johor..ayah aku memang tak pernah sekat minat anak-anak..buat lah pilihlah apa yang korang suka..

macam adik aku yang last ni dari sekolah rendah lagi bakat seni die memang dah terserlah..dulu selalu masuk pertandingan mewarna dan melukis dekat banyak tempat..dekat pasar raya..dekat apa-apa event..wakil sekolah..hantar karya dia dekat majalah..awal-awal dulu tak delah menang sangat..tapi lepas-lepas tu memang banyak lah yang dia menang..selalu jugak la dapat parcel hadiah posmen hantar..:))..pernah juga dipanggil sertai kem seni dengan karangkraf

lebih-lebih lagi adik aku ni dulu masuk sekolah cina..cina ni lagi serious pasal art compare dari sekolah melayu..dan die ni pun sekolah dia yang recommend kan die masuk sekolah seni ni..mula-mula kene isi borang, lepas tu nanti kene pegi audition die..untuk negeri sembilan buat dekat seremban..die pun bawak la hasil-hasil karya die..bawak sijil kalau ada menang..bawak majalah yang mana ada tersiar karya dia..mak aku citer sekolah ni tengok akademik dan bakat jugak la..masa audition adik aku ni kene berlakon jugak la..dan akhirnya die berjaya masuk sekolah ni..

keputusan upsr adik aku tak delah ok sangat..tapi dah dia minat seni..baik biar dia buat apa yang dia suka..berbanding paksa dia buat benda yang dia tak suka..lepas tu bila die dapat keputusan tak baik kita marah-marah dia..masa sekolah rendah dulu die gemuk..dah masuk asrama terus kurus..penat..makan pun memilih die ni..lagi pun sekolah dia aktif gak kalau weekend hantar student die buat show..dulu pun selalu merungut nak keluar asrama..tapi sekarang dah ok..

Anugerah Seri Tampak



Anugerah ni die dapat tahun lepas..untuk tingkatan satu..mungkin nanti aku boleh cerita pasal sekolah ni..based on pengatahuan aku..aku pun tak tau detail sangat..dan ni ada beberapa karya adik aku masa sekolah rendah..

sketch accessories

lukisan sempena kerjaya..tak ingat tahun bila..

for CNY masa sekolah dulu..
Semoga berjaya dalam bidang yang diceburi..amin..:))


Friday, 25 May 2012

Opsss terperasan lah pulak..

Kejadian ni berlaku petang tadi..pegi takaful untuk check status dua insurans..selalu pending nak bayar..sebab kalau dulu pakai auto debit bank islam je..senang..tak pyah pening kepala..ni selalu lupa dan dapat surat amaran je..ingat nak stop kan je lah..

Masa aku datang ada function dekat tempat tu..tak tau lah function apa..masa ada seorang tu nak balik die salam staff yang berurusan dengan aku..dan lepas tu salam aku..lepas salam tetibe dia cakap "eh muka awak macam artis la"..terkezut aku dengar..haha..masa dah jalan nak balik baru la terperasan..haha..

Tapi masa tu tak amik port sangat sebab tengah fokus nak settle kan pasal insurans sebab policy aku dieorg tak jumpa..nak stop kan je dan lepas tu ambil duit balik..boleh lah dapat refund sikit kata staff tu..sebab aku ambil pun dah lama..dalam lima tahun..bab-bab duit ni sekarang memang sensitif sikit..maklumlah nak pegi belajar dengan duit sendiri..hopefully i will survive..amin..

Pernah dulu kakak yang ajar ak autocad tanya 'ada relationship dengan zizie ezette ke?..sebab ada iras family dieorang..'..aku bagi tau tak de..yang aku tau muka aku chinese look..itu memang ramai orang cakap la..tak pun tetiba cina cakap cina dengan ak..hehe..sampaikan masa pegi Vietnam bila tengok gambar makcik aku kata sebijik macam orang Vietnam..huhu..lagi-lagi masa last day pakai baju yang beli dekat sana..macam orang Vietnam kata nya..

Kadang-kadang banyak gak benda nak tuliuhus..kadang-kadang blur jer..lagi pun aku rasa tak de orang pun baca blog aku ni..haha..End up entry ni dengan gambar dekat Vietnam..ada banyak gambar tapi share sikit-sikit la ye..

Sg Mekong..ramai perempuan yg bekerja sebagai pendayung sampan dekat sini..kagum aku..naik ni takde safety pape pun..life jacket pun tak pakai..tapi skill dieorang hebat..gigih mencari duit..semoga Tuhan murahkan rezeki mereka..

sedap makanan ni tapi tak tau nama nya..dekat sana banyak jugak makanan halal..rasa pun sedap..almost macam dekat sini..mungkin lg sedap dari makanan yang entah apa-apa je jual..kadang-kadang dieorang ni tak rasa ke apa yang dieorang masak..kecewa..

Aku memang suka berjalan..dan suka makan..:))







Thursday, 24 May 2012

Renungan


On the way pegi semalam semalam hendry sms..bagi tau ada kawan accident ahad lepas dan baru meniggal petang semalam..sms dengan hendry sebab tak perasan budak tu melalui nama samaran dan nama betul die..hendry bagi tau kalau nak tengok boleh lah datang..sebab malam esok jugak nak kebumikan..tapi tak dapat datang..sebab baru sampai s'ban masa tu..nak pegi saing dengan hendry dia pulak dah sampai kampung..

semalam sampai je rumah terus makan malam dan tengok cerita korea sampai pukul 11..tengok cerita fashion king ngn miss ahjumma..aku suke citer miss ahjumma..tak sabar nak tengok die transform jadi cantik balik..

lepas tengok cerita tu naik atas, mandi dan on laptop..bukak fesbuk..tengok hendry post status pasal arwah..ada link fesbuk dia..aku pun bukak dan tengok..laa rupenya aku kenal budak tu..pernah jumpa..patut la hendry sms inform aku..al-fatihah buat Mohd Zaiful b. Abd Latif..

terima kasih jugak kerana sedarkan aku..dunia dan ahkirat perlulah seimbang..kadang-kadang kita terlalu mengejar keseronokan dunia sampai lupa yang pada bila-bila masa ajal kita akan sampai tak kira umur dan tempat..kadang-kadang kita terlalu memikirkan benda-benda duniawi macam karier..rumah dan kereta macam mana yang kita nak beli..nak buat majlis kawen macam mana..nak beli barang jenama apa..lalai nya aku. sibuk fikirkan duit je..tak pulak risau fikirkan sembahyang yang tak cukup..puasa dah berganti ke..amalan-amalan wajib lain..lalai nye aku..tapi bekerja mencari rezeki tu satu ibadah jugak kan..terima kasih Ya Allah sebab memberi kesedaran ini..sekali lagi al-fatihah untuk arwah dan semoga tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang ber iman..amin..

'bekerja lah kamu seperti kamu hidup seribu tahun lagi dan beribadah lah kamu seperti kamu mati esok hari'



Tuesday, 22 May 2012

Invitation card

Balik je dari KL smlm sampai rumah dalam pukul 7 mlm..lepas mandi dalam pukul 8.30 terus ajak zack teman g rumah k.mie..k.mie da kol dan sms dari minggu lepas nak jumpa..ahad ni dah majlis birthday nyer..huhu..aku pun tak perasan..masa 1st time tunjuk design invitation card dekat k.mie, k.mie bagi tau nak agihkan kad seminggu sebelum majlis..minggu lepas busy sangat..g s'ban, g KL..sekali tengok kalender rupenye majlisnya ahad ni..huhu..

So semalam hantar goody bag ngn plastik tu dekat k.mie..tengok k.mie dah beli gula-gula, coklat ngn kacang tuk tetamu..lepas tu k.mie offer makan dekat rumah dia..disebabkan dia blum masak lagi kene lah tunggu dulu..dia nak masak ayam masak lemak..harus la tunggu..hehe..sementara tunggu tu tolong la k.mie packing kan barang-barang untuk gift tu..tak ambil gambar la pulak sebab tak bawa kamera..

k.mie mintak letak gambar angry bird la pulak dekat card jemputan tu..kene ubah design la macam ni..balik semalam cari-cari gambar angry bird..tapi tak mampu rasa nak buat..penat pun ye gak..tapi macam mana pun kene siapkan hari ni jugak..esok kene pg s'ban..pagi tadi m.long dah sms..tanya bila nak datang s'ban..tengah hari pulak k.mie sms tanya bila bole datang..huhu..sambung tido balik..kalau mengantuk tak mampu buat keje..hehe..alasan..bangun je terus buat kad..buat few design..nanti suruh pilih mana yang ok..senang..dah siap few design siap-siap terus g bahan..pegi bank..

petang tadi k.mie datang..mula-mula print doc untuk k.tih masuk uitm..lepas tu suruh k.mie pilih design..ada 2 design..print kad..sambil k.mie borak dengan wan ak pun potong kad..da settle senang..nanti boleh edarkan terus..buat kan design untuk thanks card..nak letak dalam goody bag..on the spot buat..print lepas tu gunting..dalam pukul 9 lebih k.mie balik..dah senang hati semua benda dah settle..alhamdulillah..

esok nak pegi s'baan..hari jumaat atau sabtu nak balik sini..hakim balik minggu ni..nak cuti sekolah kan..tadi sempat borak dia call..dah lama tak jumpa..huhu..nak call pun susah kene tunggu die yang call..sekolah tak boleh bawak hp kn..k.mie sempat request nak hadiah lukisan angry bird untuk birthday gegirl..petang tadi pun sen call..sempat bergosip..haha..dan booking die untuk ajak g kenduri tunang ikin minggu depan kalau en.bf tak available..

rindu nak pegi melaka..hari tu mula-mula nak pegi melaka..tapi tak jadi..dah sampai afamosa resort..tapi bilik full..ada pun tinggal 500++ satu malam termasuk deposit..huhu..so tukar plan..pegi port dickson..duduk tempat feveret..

 Avillion Admiral Cove Port Dickson

pape pun ak tetap rindukan melaka..banyak kenangan..

rindu melaka..


Sunday, 20 May 2012

Selamat Pengantin Baru Bubble & Lynn

Semalam sempat pegi kenduri Bubble dan Lynn dekat Cheras..Lepas kenduri En.bf dan mate kene gerak g Terengganu untuk 4-5 hari..mungkin seminggu..jadi tak dapat la lama-lama sangat dekat sana..ambil gambar pun tak banyak..ambil gambar sebelum pengantin bersanding je dekat belakang..

Seronoknya pengantin peluk-peluk ambil gambar ye..

Pagi tu dieorg nikah dekat masjid ni..petang bersanding dekat dewan..senang kan..tak banyak ambil gambar..sebuk bersembang je masing-masing..maklumlah dah lama tak jumpa..lama la sangat tak jumpa org dengan orang yang duk sembang dengan aku tu..padahal malam sebelum tu baru jumpa..>_<...dah lama pengantin bersanding baru masing-masing teringat nak ambil gambar penagntin bersanding..dah la meja yang kita orang dduk tu jauh dari pelamin..baru en.bf nak rajin amik gambar sekali tengok pengantin dah makan..sambung sembang..dekat pukul 3 salam pengantin tengah makan untuk balik..masing-masing ada arah tujuan lepas tu..

Dulu kalau ada interview dekat KL selalu tumpang rumah sewa Lynn dekat Jln Bukit Gasing..masa tu Lynn tak habis blaja lagi dkt UM..Kepada Bubble & Lynn semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..lebih murah rezeki dan cepat-cepat dapat baby..:))

Gift Box

Alhamdulillah gift box untuk majlis pertunangan ikin dah settle..tadi akak baru datang ambil..siap bawak McD lagi..masing-masing lapar sebab satu hari tak makan..masing-masing asyik tido je..hehe..terima kasih order box-box tuk ye ikin..harap-harap untuk majlis kawen nanti confirm order v-bag tu ye..:))

Kak Mie pun baru call tadi..dia ingat dah balik kampung..nak collect v-bag dan plastik bag untuk birthday party gegirl nanti..k.mie pun nak bagi gambar k.tih untuk invitation card majlis nanti dan duit order serkup..bila tengok kalender tadi majlis tinggal 8 hari je lagi..patut lah k.mie sampai call..dia nak start hantar invitation card 1 week before party..sorry k.mie..nak settlekan barang ikin dulu..kalau dah balik kampung nanti bila pulak nak bagi barang dia..nanti kerja pending pulak..da settle baru la senang hati..

Sempat sms ikin bagi tau dah bagi barang dekat akak..kalau tak suka corak dia sorry ye..aku main pilih je..huhu..tapi cuba pilih yang terbaik nak puaskan hati pelanggan..untuk kenduri dia nanti tak pasti lagi nak dtg ke tak sebab 3hb Jun tu setakat ni ada 4 undangan dah..kalau tak pegi kenduri kawan baik ni rasa tak best pulak..berkawan baik dengan dia dari sekolah lagi..masa matrik pun rapat giler..ikin selalu tido dekat bilik ak..teruja jugak kalau dapat tolong apa-apa yang patut..ada plan nak sponsor bunga tangan untuk dia..bunga tangan bunga segar..dekat mana nak cari ye?..dia nak bunga daisy tak silap..

Rose

Tapi rasanya aku suka rose..rose pun kan ala-ala lambang cinta kan..hehe..tak pun biasanya orang suka bunga lily..tapi kalau daisy pun ok jugak..lain sikit..

Lily

So tengok je lah hari majlis nanti..hehe..harap dapat datang..tapi en.bf sibuk sikit sekarang..kalau tak pegi kenduri ikin mungkin pegi kenduri kawen Fahmi..Insyaallah ada rezeki boleh pegi kenduri kawen Ikin nanti..

Saturday, 19 May 2012

Goody Bag

Petang tadi lepas je balik dari Cheras kenduri Bubble dan Lynn terus suruh En.bf drop dekat LRT Setiawangsa nak collect goody bag untuk Ikin dan K.mie..Dah lah masa tu da pukul 3 lebih..takut tak sempat je..kedai tutup pukul 6..sampai-sampai je sana orang ramai giler..dah nak musim kawen kan cuti sekolah nanti..

Untuk Ikin

Box

Pandangan depan

Pandangan tepi

Untuk yang ni Ikin order 100pcs..dan yang warna biru untuk kids katanya 50pcs..Dekat bawah ni pulak vbag untuk birthday party gegirl..invitation card tak siap lagi..tapi card dah beli masa en.bf balik minggu lepas..

Vbag 3 dozen
Sebelum collect aku sms k.mie nak bag tu ke tak..k.mie bg tau nak 30pcs untuk orang baca doa..kalau bagi budak-budak sayang kata nya..nanti dieorg buang..hehe..untuk budak-budak dia nak guna plastik je..masa collect barang tadi nampak plastik untuk party..so ambil kan untuk k.mie sekali gak..sms k.mie dah ambil plastik sekali..kalau tak suka plastik ak ambil ni tak pelah..bole beli yang lain..

Plastik party untuk k.mie

Plastik untuk party ni ad 50 pcs 1 packet..saja try beli..banyak jugak corak yang cantik-cantik..kalau ada event untuk di arrange next time bole suggest kan dekat customer..tak sabar nak pergi kenduri ikin dan attend birthday party gegurl nanti..rasa nak masak sesuatu hidangan yang best je..kalau lah dah masuk kelas pastri dan bakery dah boleh apply masa ni..hehe..

Thursday, 17 May 2012

Selamat Hari Guru

Kepada semu guru-guru di Malaysia..

SELAMAT HARI GURU


Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

kepada guru-guru setiap tahun menyambut hari guru anda menyanyikan lagu dkt ats kn..semoga korg menghayati lirik lagu tu..

Saturday, 12 May 2012

Konsert Mania

Tadi tengok konsert Mania untuk separuh akhir..lima orang artis yang layak ke peringkat akhir ialah Hafiz, Stacy, Jaclyn Victor, Aril dan Hazama..boleh baca lebih info di murai.


Aku agak berpuas hati dengan finalis ni..walaupun persembahan Stacy tak berapa umphhh sangat la dalam mania ni..Persembahan yang aku suka tengok dalam Mania ni ialah dari persembahan artis di bawah..:))


Aku selalu suka dengan persembahan Hazama..bak kata M.Nasir semasa disoal oleh Aznil tentang prestasi Hazama tadi..suara Hazama memang sedap..aku pun setuju..Persembahan dia minggu lepas duet dengan Lan pun best..Untuk persembahan pertama dia nyanyi lagu Putihnya Lukisan (MUH) tadi tak dapat tengok..tengah membasuh pinggan didapur..hehe..tapi persembahan ke-dua dia pun sedap..lagu What's Up (4 Non Blondes)..

Adira dan Shila mungkin memang layak tersingkir..ada pronunciation atau gaya sebutan yang macam pelik je masa dia nyanyi lagu Aku Skandal tadi..Shila Amzah pulak biasa-biasa je persembahan dia..xde wow pun..Ebi, sorry to say..persembahan dia dari konsert pertama macam serba tak kena je..memang tak menarik..

Ni pendapat peribadi aku je..mungkin citarasa korang lain..:))..siapa kah juara Mania??..tapi memang bes layan Versus dari Mania..Kalau Versus pun aku selalu nak tengok performance Black & Parallax, Go Gerilla dan Hujan..Sofarz memang teruk..huhu..6sense pun jarang menghiburkan..Wonder kenapa Bunface tak masuk Versus..kalau masuk kan lagi best..

Pedih nya nak beli rumah..:((

Kami memang dah bercadang lama nak beli..rasa nya berbanding kereta lebih baik spent lebih dekat rumah..biarlah pakai kereta murah pun tak pe..asal kan boleh beli rumah yang ok sikit..ada jugak la survey harga rumah di area lembah kelang..harga rumah sangat la mahal..huhu..lebih-lebih lagi untuk landed house..harga memang tak masuk akal..huhu..even nak beli apartment pun fikir banyak kali..huhu..

kalau boleh nak beli rumah dekat area lembah klang..even kawasan sekitar dia pun macam nilai, bangi, kajang pun harga rumah dah mahal..dulu pernah try nak beli apartment dekat kl as investment tapi tak berjaya sebab tak boleh apply loan sebab baru tukar kerja masa tu..kalau baru tukar kerja tak silap kne ada at least tiga bulan dekat company baru baru boleh apply..paling ok tiga hingga ke enam bulan..maklum lah gaji kami pun ciput je kan..huhu..walaupun tak berjaya beli rumah tu tapi banyak yang kitaorg blaja..

last loan advisor yang kitaorang jumpa tu memang banyak bagi info..sangat baik kakak tu..sanggup jumpa malam-malam dekat McD Damansara Damai dan untuk jumpa kami dia terpaksa call pengasuh anak dia dulu untuk tinggalkan anak dia untuk jumpa kitaorang..dia pun ada advice untuk buat simple loan dulu macam ASB loan atau card credit..reason dia supaya bank boleh tengok record cara pembayaran hutang kita..even car loan pun senang nak approve jugak..housing loan agak complicated..

pada aku harga rumah dekat lembah klang ni sangat lah mahal..harga macam tak terkawal..dia punya increment sangat mendadak..siapa yang ada duit untuk melabur dalam sektor hartanah ni sangat lah berbaloi..walaupun harga yang dijual mahal sampai mencecah jutaan ringgit tapi bila jual tetap ada orang yang beli..aku pernah pergi launching rumah dekat kota seriemas,nilai..harga type rumah yang paling murah adalah dari RM250k ke atas..ini type yang paling mura..ada beberapa type lagi lebih mahal..untuk pada malam launching itu sahaja type rumah yang paling murah tu dah separuh di booking..giler betul kan..macam datang shopping rumah je dieorang ni..harga booking ialah RM2000..finally tak jadi pun sebab En.bf kata nilai jauh nak pegi kerja..tapi ok jugak sebab dekat dengan klia..nanti kalau outstation kene naik flight awal pagi dan balik lambat dekat je kalau rumah dekat area KLIA kn..tapi nak pegi kerja je la jauh..sebab ofis aku dekat setiawangsa..ofis En.bf dekat Bukit Jalil..masa ni lah kita perlukan bike kan..hahaha..senang nak pegi kerja..hehe..

Kota Seriemas ni dibangunkan oleh PNB..mengikut kawan aku yang invite datang launching ni harga bagi booking PNB dan harga rumah nya masih lagi dikira murah dan berkualiti..tapi agak jauh ari highway berbanding Nilai Impian..Nilai Impian memang dekat dengan tol PLUS..Macam Developer lain seperti Sime Darby, Mah Sing Group nak tengok harga rumah yang murah sangat la susah..huhu..tak pelah doa je lah yang terbaik dan dipermudahkan..Dia lebih tau yang terbaik..kalau sesiapa ada info atau tips nak beli rumah boleh lah share ye..:))

Selamat Hari Ibu

Aku selalu tengok iklan Hari Ibu dekat TV..tapi jarang amik port..lagi-lagi iklan yang yang ada lagu Noh Hujan nyanyi tu..jadi aku google mengenai Hari Ibu..Hari ni lah aku baru tau yang Hari Ibu ni tak de tarikh yang spesifik dan berbeza bagi setiap negara..Hari Ibu di sambut pada hari Ahad pada minggu kedua dalam bulai Mei setiap tahun..Jadi Hari Ibu bagi tahun ini ialah pada 13 Mei 2012 (esok)..So, Selamat Hari Ibu untuk mak aku, Suraya dan jugak nenek aku Rabiah..tak lupa juga untuk makcik-makcik aku dan semua yang bergelar ibu..Semoga anda menjadi ibu yang baik untuk zuriat anda dan berjaya mendidik zuriat anda menjadi insan yang baik..Insyaallah..





p/s - Semoga aku juga menjadi seorang ibu yang baik satu hari nanti jika di izinkan Allah..amin..

Friday, 11 May 2012

Doa Pembuka Apa yang Tertutup

Doa ni ada kawan share dekat fesbuk..Bagus diamalkan utk....

a) Hati yg tertutup utk melakukan amal soleh
b) Hati yg tertutup utk melakukan amal jariah
c) Hati yg tertutup utk menerima nasihat
d) Pintu rezeki yg dirasakan seperti tertutup
e) Minda @ akal yg dirasakan seperti tertutup
f) Hati yg tertutup utk berkahwin


 
‎1.Sesungguhnya Kami telah membuka bagi perjuanganmu (wahai Muhammad) satu jalan kemenangan yang jelas nyata,
2. Kemenangan yang dengan sebabnya Allah mengampunkan salah dan silapmu yang telah lalu dan yang terkemudian dan menyempurnakan ni...kmatNya kepadamu, serta menambahkanmu hidayat ke jalan yang lurus (dalam mengembangkan Islam dan melaksanakan hukum-hukumnya).
3. Dan dengan sebabnya Allah memberikanmu pertolongan (untuk mencapai kejayaan) dengan sepenuh-penuh dan sehandal-handal pertolongan (yang tidak ada bandingannya).







Jom sama-sama amalkan..semoga kita sama-sama peroleh kebaikan..

Letupan di Loji Pemprosessan Gas di Kerteh

Semalam kita dikejutkan dengan berita letupan di loji pemprosessan gas di Kerteh..dapat tau mengenai berita ni dari group komuniti perkapalan di fesbuk..ada orang yang share berita dari berita harian

Seorang maut dalam letupan di loji pemprosesan gas di Kertih
2012/05/10

KEMAMAN: Seorang maut, seorang parah dan 21 lagi mengalami kecederaan selepas letupan berlaku di Loji Pemprosesan Gas 3 (GPP3), Kawasan Projek PRR, Kompleks A milik Petronas di Kertih, pada kira-kira jam 3 petang tadi.

Identiti mangsa yang meninggal dunia masih belum diketahui.

Ketika kejadian kira-kira 2,000 orang sedang bertugas di sekitar kawasan berkenaan.
Mangsa yang cedera sedang dirawat di Hospital Dungun dan Kemaman.

Mereka ialah kakitangan sebuah syarikat kontraktor Konsortium Hyundai-PFCE yang sedang menjalankan kerja kimpalan di loji itu yang sedang dalam penyelenggaraan.


Loji yang meletup

Lepas je baca berita dalam berita harian tu terus sms En.bf tanya pasal hal ni..hari sebelum tu (selasa) dia baru pegi TCOT (Terengganu Crude Oil Terminal) untuk meeting pasal projek GAPA yang tak settle-settle lagi..ada isu..patut commissioning projek ni bulan 3 hari tu tak silap..aku bagi tau 10 cedera..dia tanya budak contractor atau budak petronas..lepas tu die bagi tau budak contractor PFCE seorang meninggal..dia pn bagi tau tempat ni baru shutdown hari tu..sempat pesan dekat dia kalau buat projek tu betul-betul..berhati-hati..untuk commissioning projek GAPA nanti dia akan ada dekat TCOT lebih kurang 2 minggu..ini lah risiko yang dihadapi..kerja berisiko tinggi..memang lah bayaran agak boleh tahan tapi pengobanan dia pun banyak juga berbanding jurutera lain..pape pun SAFETY FIRST..:))

Ada juga berita yang diambil dari blog lain boleh baca di sini.

Letupan Loji Petronas: Jatuh dalam lubang  

Posted on

Oleh Mohd Nasif Badruddin, Zatul Iffah Zolkiply, Zaid Salim, Suhaidi Mohamed Amin, Khairul Hamizy Ramlee dan Mastura Abdul Manaf am@hmetro.com.my

DUNGUN: “Ketika kejadian kebanyakan pekerja berdiri di atas satu penutup lubang sebelum berlaku letupan menyebabkan sebahagian daripada mereka terjatuh ke dalam lubang sedalam lima meter.”
Demikian kata saksi kejadian letupan di tapak Loji Pemprosesan Gas (GPP) 3 di kawasan Perindustrian Petronas, Kerteh, di sini, yang menyebabkan seorang terbunuh dan sembilan cedera, dua daripadanya kritikal, kira-kira jam 3 petang semalam.
Saksi yang enggan dikenali itu berkata, akibat letupan yang berlaku tiga daripada pekerja terbabit yang ketika itu melakukan kerja di pelantar GPP 3, terjerumus ke dalam saluran paip gas menyebabkan ada yang badan mereka terbakar.

“Letupan itu menyebabkan sebahagian pelantar setinggi lima meter runtuh.
Mangsa yang meninggal dunia melecur teruk di seluruh badan dan berbau minyak diesel. Mungkin selepas terbakar dan jatuh ke dalam lubang yang ada air,” katanya.
Mangsa yang terbunuh dikenali sebagai Rosli Mansor, 31, dari Dungun manakala dua yang parah dikenali sebagai Khairul Amir Mohd Sidi, 23, dan Mohd Zamri Fitri Mat Noor, 25.



Thursday, 10 May 2012

March dan September

Aku lahir pada bulan Mac..suka jugak baca post mengenai ciri-ciri orang yang lahir pada bulan tertentu..saja baca suka-suka..ni salah satu yang aku selalu baca dekat mana-mana tak kira la sama ada web atau pun majalah ke..

MAC
  • Berpersonality menarik dan menawan
  • mudah didampingi
  • sangat pemalu dan pemendam rasa
  • sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
  • suka pada kedamaian
  • sangat peka kepada orang lain
  • sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
  • tidak cepat marah dan sangat amanah
  • tahu balas budi dan kenang budi
  • pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
  • kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
  • suka berangan-angan
  • suka melancong
  • sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
  • kelam kabut dalam memilih pasangan
  • suka dengan hiasan rumahtangga
  • punya bakat seni dalam bidang muzik
  • kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody.


Bila dah baca tu sedikit sebanyak ada jugak yg betul nya..cuma ada beberapa yang rasanya obviously tidak betul..:))

  • tidak cepat marah dan sangat amanah
  • kelam kabut dalam memilih pasangan

Tidak cepat marah tu rasanya sangat lah tidak betul..aku ni cepat sangat naik angin nya..my bad..huhu..walaupun selalu ak tak suka ambil pedulik banyak benda..tapi jangan carik pasal dengan aku..hehehe..m.cik aku pernah kata aku ni tegas..entah la..

Satu lagi dalam hal memilih pasangan..rasanya aku bersyukur dengan pasangan..the one and only yang aku pernah ada..dan i like the way we are..

 SEPTEMBER
  • sangat besopan santun dan betolak ansur
  • sangat cermat, teliti dan teratur
  • suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
  • pendiam tetapi pandai bercakap
  • sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati
  • sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
  • sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
  • banyak berfikir
  • daya penakakulan yang baik
  • otak bijak dan mudah belajar
  • suka mencari maklumat
  • mengawal diri dari selalu mengkritik
  • pandai mendorong diri sendiri
  • mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
  • sukakan sukan, hiburan dan melancong
  • kurang menunjukkan perasaan
  • lama menyimpan jika terluka hati
  • terlalu memilih pasangan
  • sukakan benda yang luas
  • bersistematik

Untuk En.bf pulak bulan September..banyak juga yg betul rasanya..aku banyak kenal dia sepanjang kami sama-sama membesar dan develop sampai sekarang..maklumlah aku kenal dia seawal umur 13tahun..sekelas dulu..dan kami banyak lalui benda yang sama..membesar bersama..dari sekolah..sambung belajar..dan sekarang bekerja..aku pun banyak kenal dia melalui cara dia bekerja..memang banyak jugak yang aku belajar dengan dia..kalau pasal kerja pun selalu discuss dan belajar dari dia..even dalam resume put his name as my reference..hahaha..semoga hubungan kami berkesudahan dengan baik..amin..




 




 

Tentang Rasa

Lagu Tentang Rasa ni tengah polular sekarang kan..ramai yang suka dengan lagu ni..termasuk aku..Tajuk lagu ni pun sesuai dengan mood aku malam ni..rasa mara..kesal..sedih..boleh kata rasa-rasa negetif la yang aku rasa malam ni..tak pelah rasa ni memang Allah cipta untuk mewarnai hidup kita ni..lagi pun semua yang Allah cipta bersebab kan..

siang tadi terdetik untuk tulis status ni di fesbuk..

"belajar lah dari kesilapan..tapi tak mustahil kita ulang kesilapan yang sama lg..mcm mna pn setiap kali jatuh bangun la semula dan trus kan berjuang.."

motivasi dan renungan untuk diri sendiri dan rakan-rakan lain juga..hidup ni orang kata macam roda..kadang-kadang kita ada diatas dan kadang-kadang kita ada dibawah..selalu lah bersyukur dengan apa yang kita ada..walaupun kadang-kadang aku sendiri pun lemah dan kadang-kadang rasa tewas dalam hidup ni..kepada Allah lah kita mengadu..memohon dan meminta semoga hidup ni sentiasa di permudahkan oleh-Nya dan sentiasa di beri petunjuk untuk setiap yang terbaik untuk kita..kadang-kadang kita ada pilihan..tapi kita sendiri tak tau yang mana satu yang baik untuk kita..apa yang baik untuk orang lain tak semestinya baik untuk kita kan..

Proses pembelajaran dalam hidup ni pun tak pernah habis..pelajaran sama ada formal mahupun tidak formal..kalau pun benda tu tidak baik tapi masih ada sesuatu yang kita masih boleh belajar dari situ..contohnya aku pernah ada pengalaman dengan ada seorang ni..lead engineer dekat company lama sebelum ni..agak gatal orang nya..pernah ad 2 isteri dan ada jugak dengar cerita-cerita dekat ofis yang tak best pasal dia ni..tapi hebat orang nya dalam field dia..masa aku ada masalah kerja dia pernah nasihat kan aku beberapa benda..antara yang aku ingat..

"kebanyakan orang yang berjaya  biasa nya pernah gagal dan melakukan kesilapan"

"kalau kita pernah buat salah dan jatuh bangun lah balik dan perbaiki kesilapan diri kita. belum terlewat untuk kita perbaiki."

atas beberapa perkara yang terjadi dalam karier aku die kata value of experience aku memang tinggi dalam usia semuda ni..jangan mudah putus putus asa..perbetulkan balik kesilapan tu dan lebih berhati-hati lepas ni..tapi aku rasa kebanyakan pengalaman yang pahit biasa nya lagi mematangkan dan lebih banyak mengajar kita erti kehidupan..mungkin juga sebagai peringatan dia kepada aku yang makin alpa..peringatan untuk sentiasa mengikut resmi padi..bila kita sentiasa senang kita mudah lupa diri..mudah hanyut..

"Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia)." (Surah Ali 'Imran:3)
 
memang banyak yang aku belajra dari kesilapan aku tu..dan semoga selepas ni aku lebih berhati-hati dan urusan aku lebih dipermudahkan oleh Allah..sepotong ayat untuk dikongsi dan di amalkan..

("Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka".). Al Baqarah 201.
 
Terima kasih Tuhan kerana memberi pengajaran dan peringatan yang sangat bermakna untuk aku teruskan kehidupan..Insyaallah..


Wednesday, 9 May 2012

Cik Paris Diva Kampung

Disebab kan tak kerja lagi sekarang jadi banyak masa untuk menonton..lagi-lagi selalu skipping depan tv..jd tak de lah rasa cepat penat sangat..hehe..

Hari tu menonton cerite Cik Paris Diva Kampung..best jugak la cerita ni..aku memang suke genre cerita macam ni..sebab fun je..tengok pun rilek je..happy je..tak de lah cerita die heavy sangat sampai berdebar-debar..tertanya-tanya..kena berfikir ke..hehe..

Pelakon dia pun ok la..cinematography pn cantik..


Pelakon dia Liyana Jasmay dan Izzue Islam..Gambar ni di ambil dari blog ni..jangan mara ye pinjam gambar..hehe..

Lakonan Liyana Jasmay macam biasa jarang mengecewakan..hero nye pun boleh tahan lakonan nya dan boleh tahan handsome.. hehe..walaupun hero ni pelakon baru..nampak la variasi sikit kan..kalau tak hero tu orang yang sama je..bagi lah peluang dekat pelakon baru kan..

Pelakon lain pulak Elfira Loy..die ni pun boleh tahan jugak la kalau berlakon..

Elfira Loy
Dan seorang lagi pelakon yang membuat kan cerita ni best ialah BFF atau dalam bahasa melayu nya kawan baik kepada Liyana Jasmay dalam cerita ni..memanjang speaking je dalam ni..tp end of story ada bercakap dalam bahasa melayu jugak dia..hehe..pelakon baru jugak..kata nya adik beradik Anzalna Nasir named Mia Nasir..gambar die ni take from cari forum

Mia Nasir
Sesiapa yang tak menonton lagi bolehlah google and try download..mungkin ada..Now nak tengok 'Lawak ke der' for the second time..

Permohonan sumbangan Ahli Parlimen

Bagi permohonan sumbangan pada Ahli Parlimen pulak cara-cara die lebih mudah dan dokumen yang diperlukan tak delah banyak sangat..

Mula-mula sekali aku pergi ke pejabat Ahli Parlimen untuk dapatkan tandatangan dan tanya mengenai sumbangan kalau ada nak sambung g blaja..g dgn Jo jgk.Dato' xde masa ni...masa ni cuma bawak surat tawaran untuk sambung belajar je..bajet boleh la pakai surat tawaran je..haha..lepas tu kakak tu kt boleh apply dekat Ahli Parlimen..tapi amount tu xde lah banyak sangat..mungkin dalam RM 100-200 je..untuk duit poket boleh lah kata nye..hehe..kakak tu pun bagi tau macam man nak apply..

Nak apply dekat Ahli Parlimen aku ni senang jugak la..tak formal sangat..cuma perlu..

  1. Surat rasmi..buat surat rasmi simple je..mungkin untuk rujukan dieorg jgk..sebagai reference..
  2. Salinan kad pengenala ( IC )
  3. Salinan surat tawaran
Sediakan semua dokumen dekat atas dan dapatkan pengesahan dari ketua kampung..Lepas dah dapat pengesahan tu boleh lah hantar ke pejabat Ahli Parlimen tu balik..Kakak tu mintak no telefon dan tulis atas surat rasmi tadi..

Masa mula-mula pegi kakak tu tak de plak terangkan kene dapatkan pengesahan..masa pegi submit mula-mula abg jaga kaunter tu check die bagi tau kene dapatkan pengesahan ketua kempung dulu..balik lah rumah semula pegi hantar dekat ketua kampung..huhu..Surat tu akan ditunjukan pada Dato' dulu dan akan hubungi balik untuk datang ambil duit mungkin..jadi tunggu je lah dulu..hehe..Insyaallah uasah ni diberkati dan ada hasilnya..kalau sikit pun ada lah jugak dari tak de kan..






Permohonan Sumbangan Kemasukan Pertama IPTA/IPTS Pejabat Menteri Besar NSDK

Alhamdulillah untuk tempat ke dua yang aku pohon sumbangan ni semua dokumen dah complete..Insyaallah..Tempat ke 2 yang aku pohon ialah di pejabat menteri besar..Cara-cara untuk mohon sumbangan die pejabat menteri besar ialah

1. Ambil borang permohonan

Macam aku mula-mula dulu dah ada ambil borang ni..tapi borang tu dah rosak..jadi minta tolong kakak aku yang bekerja dengan MB untuk ambilkan borang..ambil kan borang untuk Jo jugak sebab Jo akan sambung belajar 28 Mei ni di matrrikulasi..borang warna pink untuk ke IPTS dan warna biru untuk ke IPTA..borang ni free je..Untuk dapatkan borang ni pergi je dekat Wisma Negeridan pergi ke pejabat MB. Kalau tak tau dekat mana boleh tanya dekat guard tu die akan guide macam mana nak ke pejabat MB

Borang permohonan

2. Isi borang

Bila dah dapat borang ni boleh lah fill up borang ni..

3. Sediakan dokumen yang diperlukan


Dekat bahagian bawah borang ni ada diberitahu dokumen yang diperlukan bagi permohonan ini..Dokumen ni adalah dokumen sokongan bagi permohonan ni..

Senarai dokumen yang diperlukan

Alhamdulillah hari ni semua dokumen yang diperlukan dah lengkap..Insyaallah tak de apa-apa masalah untuk apply permohonan ni..

4. Dapatkan Pengesahan 

Seterusnya bila borang dah lengkap diisi dan dokumen pun dah lengkap berpandukan senarai semak tu dapatkan lah pengesahan dari pegawai yang terbabit..Kalau tengok dekat borang tu pn memang memerlukan ulasan dan pengesahan dari pihak yang di nyatakan..macam aku dan Jo dapat kan dari ketua kampung. Untuk dokumen insyaallah esok pegi mintak pengesahan die jugak..

5. Hantar ke pejabat MB.

Bila semua dah selesai bolehkah hantar semua dokumen yang dah disahkan ke pejabat MB.

Bila dan berapa jumlah yang akan dapat tak tau lah lagi..usaha je lah dulu..tak silap mengikut kakak aku yang bekerja dengan MB kemungkinan untuk dapat ialah 100% sebab memang ada peruntukan sumbangan untuk anak negeri melanjutkan pelajaran tidak kira sama ada di IPTA atan IPTS..

Permohonan ni memang terbuka untuk semua anak negeri yang sambung belajar dari sijil hingga la ke PHD.sesiapa pun boleh mohon tak kira pendapatan tak silah..tak salah mencuba sebab peruntukan memang ada..

Masa belajar dulu tak de pun mintak sumbangan dekat mana-mana..padahal memang ada je peruntukan untuk pelajar..cuma kene usaha sikit la..kalau tak banyak pun adalah dari tak de kan..boleh lah buat duit poket untuk tampung perbelanjaan..Nanti aku akan share macam mana aku mintak sumbangan dekat ahli parlimen pulak je..untuk pengetahuan kita bersama..mana ada yang nak sambung belajar..ahli keluarga atau kawan-kawan..boleh war-war kan..






Seliper Kesihatan

Kalau pasal benda-benda kesihatan ni aku memang suka..tak kisah la makanan untuk kesihatan atau apa-apa amalan yang melibatkan kesihatan..sebab tu la rajin ber skipping..hehe..sebab nak kurus ye jugak..hehe..dan untuk kesihatan badan untuk tempoh yang lama..mencegah lebih baik dari mengubati kan..lagi pun usia pun makin bertambah..

ok hari ni nak cerita mengenai seliper kesihatan..dekat rumah ni mak pun suka jugak amalkan petua-petua tradisional..sebab tu terikut jugak kot..walaupun mak dah 40 lebih..badan pun dah sihat..tapi dah 7 orang anak..semua dah besar-besar jugak la..paling tua dah 27 tahun..mak kawen awal..umu 16 dan dapat anak pertama umu 17..

sebelum ni ada seliper kesihatan dah dekat rumah ni..tapi dah lama tak nampak..baru-baru ni tengok ada 2 pair baru..aku minat jugak la nak pakai..tapi bila sarung je dekat kaki sakit giler..banyak sangat penyakit dekat badan aku ni ke..huhu..sebab org kata kalau pakai lepas tu sakit sebab banyak penyakit kn..

Point yg ada pada tapak kaki
Gambar dekat atas ni yang aku google terangkan point-point yang ada pada tapak kaki..kalai sakit dekat point - point tu makna nye ada masalah la dekat bahagian yang die bagi tau tu kan..tapi bila sarung je seliper ni bukan dekat certain point je sakit..tapi semua bahagian kaki yang sakit kot..hahaha..

Seliper kesihatan yg mak beli
Ini lah gambar seliper yang mak beli..bole tahan pakai sekejap je..tu pun seret-seret je kaki..mak pulak bila pakai asyik sendawa je..Bila cerita pasal point-point ni teringat pulak dulu pernah bercita-cita nak try rawatan akupuntur..haishhh memang suka la benda-benda macam ni..hehe..tapi cita-cita tu belum tercapai lagi..insyaallah 1 hari nanti..amin

Tuesday, 8 May 2012

Wordless Wednesday..

dah lama tak jumpa

Masalah tidur

Aku ada masalah tidur..tak ingat lak sejak bila..masalah tidur yang aku alami ni macam ni..selalu nya malam susah nak tidur..tidur lewat malam..sibuk main internet..tengok movie ke..kalau plan nak tidur awal biasa nya memang tak berjaya..sebab mata tak mau lelap..last-last tidur lambat jugak..

Kalau masa kerja dulu pun masa keje dekat TI, tidur awal jugak la sebab kene bangun awal..selalu nya bangun dalam pukul 6 pagi..sebelum pukul 7 kene masuk keje..bila balik badan memang da penat..kadang-kadang tu bukak laptop tengok fesbuk, blog ke kejap dah tu tidur..ada jugak masa yg tertidur kalau baring-baring tu..sebab badan memang penat keje 12 jam kan..hari awal-awal shift kerja ok lagi..tapi bila dah hari ke-3 hari ke-4 memang penat betul..ni kalau shift siang..

Kalau shift malam pulak, memang balik kerja kadang-kadang beli sarapan dan makan sikit sebab kalau beli nasi lemak tu takut basi pulak kalau biar lama-lama kan..lepas sarapan terus tidur..bangun dalam tengah hari kejap lepas tu tidur balik..bangun masa nak pegi keje..masa tidur memang berharga..rumah dulu pun kecik..tak rapat dengan rumet sangat..biasa duduk dalam bilik je la..jadi bila kejap kerja malam..kejap keje siang..masa tidur memang kucar-kacir..

Masa duduk rumah tak kerja tu memang makan tidur je lah..tapi aku memang jenis tidur lambat dan bangun lambat kalau esok tu tak de apa-apa komitmen..masa matrik, masa U, masa dah kerja pun..huhu..tapi kuat kan je lah hati kalau nak pegi kerja tu..tu pun ada jugak datang lambat masa dekat TI..keje company cina..strict sikit kan..tap biasa nya lambat tak delah sampai setengah jam ke ke..lambat 5-10 minit..ye lah punch card dalam bilik dekat level 3..dah sampai TI kene jalan, naik bangunan, pakai smoke dekat loker, baru sampai bilik..huhu..

Masa kerja dekat setiawangsa pulak, selalu je bangun lambat, masuk kerja lambat..awal-awal tu datang kerja awal..tapi bila tengok orang lain datang lambat tak boleh jadi ni..hahaha..

Sekarang ni dekat rumah cuti lama memang tido lambat..kadang-kadang sampai pukul 6 pagi baru tudur..tapi selalu tidur siang..pelik betul..sampai hari tu terfikir..rindu nak bangun awal..kenapa masa sekolah dulu boleh je bangun awal pagi..huhu..

Kalau tak de komitmen tu boleh pulah bangun awal..contohnya nak kuar dating..hahaha..

Gambar dekat bawah ni hotel dekat Port Dickson yang aku suka pegi..
Kapal Layar
Pool


Monday, 7 May 2012

Feveret Song

Short entry..setiap kali dengar lagu ni dekat mana-mana mmg feeling je..hahaha..dun no why..so layan..

 
Dadali- di saat aku mencintai mu..


t2 - lelaki cadangan

n few song..tp so far aura 2 lagu ni memang kuat..



Rutin Harian

Sekarang ni baru balik dari rumah k.mie..discuss pasal invitation card..alhamdulillah k.mie suka dengan few design yang ak buat..dah discuss content and touch up design..so nanti edit sikit lagi dan tunggu gambar k.tih anak k.mie sebab nak buat majlis kesyukuran sekali sebab k.tih dapat sambung belajar untuk diploma dekat UiTM..tapi tak tau lagi dekat kampus mana..

Berbalik kepada tajuk asal..nak cerita rutin harian yang mesti aku buat setiap hari sepanjang duduk dekat rumah ni..sementara nak tunggu julai..rasanya memang lagi seronok duduk dekat rumah sebab rasanya hidup lagi teratur bebanding kalau keje..

kalau keje pagi-pagi bangun pegi keje sampai petang lepas tu g makan sebelum balik rumah sebab kalau dah balik rumah lepas tu nak kuar balik pegi makan memang malas la..dah balik makan bukak fesbuk, baca blog, tengok movie lepas tu tido..esok akan ulang rutin yang sama..kadang-kadang keluar la malam2 dgn en.bf..tepi semenjak die sibuk sekarang jarang la dapat keluar malam..weekend pulak bangun pun dah lambat..lepas tu kalau masa kerja dulu mesti keluar..at least sekejap..

So, kalau ada dekat rumah ni ada beberapa rutin yang aku mesti lakulan..kalau tak rasa tak lengkap je hari..hahaha..beria je..

1. Minum air sebaik sahaja bangun tido 
Setiap pagi bangun tido mesti terus minum segelas air..Dari apa yang aku tau minum air sebaik bangun dari tido boleh melancarkan lagi sistem perkumuhan kita..Lagi pun dah biasa bangun-bangun je tido terus minum..kalau dekat rumah ni bangun tido pagi ak minum segelas air yang dah diperah dengan limau..

2. Sarapan dengan Nesvita
Lepas je minum air yang dicampur dengan limau aku minum nesvita..nesvita perisa original..perisa lain tak mau..hehe..

3. Bersenam setiap hari
Next ialah berskipping at least 20 minit sehari depan tv sambil menonton cerita menarik..hehe..aku memang suke bersenam..kalau masa keje memang tak de masa..mcm sekarang ak berskipping..untuk turutkan berat badan pun ye jugak..masa keje hari tu tiap hari timbang dekat surau ofis..makin lama makin berat badan ni..ye lah makan tido je..tak de aktiviti..so stress keje..stress badan naik..ada beli PB dari ikin..tapi jarang guna bila duduk rumah ni..

4. Buat rawatan muka
Lepas breakfast selalunya memang buat rawatan muka..tak delah rawatan sangat pun..hehe..cuma apply air kunyit dekat muka..kunyit ni as antiseptik..kulit muke aku kan teruk giler..dengan jerawat..oily..parut jerawat lubang-lubang nye..huhuhu..lepas apply air kunyit letak beras yang dah direndam..beras yang dah direndam tu dihancurkan as apply dekat muka macam bedak sejuk..biasa nya buat 2 hari sekali kalau rajin..bangun tido dan malam kalau rajin..tapi malam ni malas..hehe..lepas dah kering basuh la..and boleh la start ber skipping..hehe..

Ni je lah rasanya rutin harian wajib sepanjang duduk rumah ni..tak sabar nak julai..hehe..entry ni tak de gambar ye..haha..




Sunday, 6 May 2012

Invitation Card for Gegurl Birthday Party


Alhamdulillah lpas sen introduce utk guna explore Microsoft publisher smlm dr ptg smpi la ke pagi explore Microsoft Publisher tu tuk buat invitation card utk gegurl..Lepas process explore n cari n download gmbr dr google utk dijadikan hiasan finally pg td siap 3 sample tuk invitation card tu..

Ni 1st sample yg ak buat..Template mmg amik dr internet je..just tukar gmbr n ubh caption je..





Ni template yg amik dr google


Utk 2 gmbr dkt ats mmg ak tkr gmbr ngn caption je..tgk cantik je design yg dkt ats tu..tp bl fkir2 blik sbb background die pink nnt nk print ssah..msti byk guna ink..so mngkin ak di reject..

Lepas tu design yg background colour putih je..sbb sng nk print nnt..plan nk beli kertas keras colour2 lpas tu print ats tu je..sng..So dkt bwh ni 2 sample yg background wrna putih..

1st Sample tuk background putih..Dkt gmbr cake tu ad garis2 sbb amik gmbr dr google..


Ni Sample 2nd tuk background putih

Tuk sample ke 2nd colour putih tu sbnr mmla da ad buat 1 yg lbh kurng smlm tp msa nk save sample 1st background putih tu ble plak ter replace yg da buat smlm..so buat blik smula la..tkar border..tmbr gmbr background ats tulisan tu..


So nnt nk print n tnjuk kn sample ni dkt K.mie..semua ni sample je bru..ble kt draf la..sbb x discuss pn dgn k.mie colour tema n ayat2 tu jemputan tu pn draf je..sbb nma parent, alamat, tarikh n masa pn x tau..even nma gegurl pn xtau..haha..besa pnggl gegurl je..klau rjin nnt ble draf lg..

k.mie mntak tlg buat invitation card je..tp x sngka plak se serious ni ak buat..haha..tp klu nk buat pape alang2 biar buat btul2 biar puas hati..brbaloi spend msa buat..tp ap yg ak perasan invitation card tuk mat saleh n malay mcm len skit..mat saleh ske fancy2 skit..klau malay da mcm rupe kad kawen or formal plak ak tgk..actually ak buat ni xde la cntik mna pn..tp ok la puas ati sndri..haha..dpt kn knal n try guna Microsoft Publisher..klu ad sape2 nk tempah ble gk..haha..

So nnt msg k.mie nk jmp die tnjuk kn sample ni..weekend ni die bz g knduri kawen dkt kg.sg. penchala..n nk confirmkn goody bag..nk jmp azrai (cousin) gk nnt..no fon die da hlng tuk update eksesori yg ltak dkt butik die kje..da lma tak amik tau since da tnggalkn brg tu dkt sna n utk discuss psal goody bag gk..mna tau kot2 die brminat gk..die kn da jd tukang andam org..

Saturday, 5 May 2012

Birthday invitation card


Smlm k.mie dtg rmh utk amik serkup tudung yg ak belikan utk dia..as sample tuk promote dkt kwan2 die and as gift sbb die buat byk sale tuk serkup..sng cter semua sale utk serkup dr k.mie la.. Sambil2 tu promote gk goody bag yg ak beli as sample..

 Cter psal goody bag ni sample utk ikin pnye majlis tunang n kawen nnt..tuk majlis tunang ikin da order goody bag nye tp tak amik lg..ak g KL khamis lepas..jumaat g kdai uncle tu n beli few sample colour biru lak..mmla amik sample colour pink sbb cousin ikin yg nk tempah..wrna tema mjlis die colour pink..tp x jd plak beli sbb ad aunty die yg len da beli kn plak..so kne amik sample colour biru lak sbb mjlis ikin colour biru..n die gler colour biru..pd ak better bg customer sample sbb ble tgk real quality..based on discuss dgn en.bf die kt hrga goody bag tu mhal tp design die cntik n quality r..die kt klau die bek beli mura2 je sbb klau die dpt g knduri die nk mkn isinye je..bkas tu buang je..huhu..sedey tol..nk amik trus hr jumaat tu duit xde dkt tgn lg..gaji floating n ikin transfer duit lmbt..so kdai da ttup..hr sbtu bgn2 je da call uncle tuk dtg kdai pg2 collect brg tp ad perhimpunan bersih lak..dem btul..huhu..hr tu da explain dkt ikin dpt brg lmbt skit..just snap gmbr n tag die dkt fb..rsau gk die x sume mmla sbb ad 1 design tu die da decide tp bl g kdai nk colour biru xde plak..ad colour pink ngn merak je..ikin benci pink..huhu..tp ikin tgk gmbr die ske..alhamdulillah..

 colour biru yg ikin order

So enough cter pasal order ikin, mlm td msa k.mie dtg tnjuk kn la sample yg ad..k.mie pn kt goody bag tu cantik..n die pilih2 tuk promote dkt kwan2 die klau2 ad yg nk tempah..x ksah la tuk pape event, kawen, tunang, dinner, birthday party atau ap2 je event yg perlukan goody bag.

Lpas tu k.mie ble plak mintak tlg design kn kad jemputan utk birthday gegurl, anak die on 28th May nnt..so dr smlm study psal invitation card..google design2 yg ad dkt internet..ble r dpt skit idea..dr ptg td duk usaha nk design..huhu..bl buat yg kt x brape nk expert ni pyah gk..kne usaha lebih skit..huhu..so ptg td msg sen n die suggest tuk guna microsoft publisher tuk design..skrng msih mncuba tuk complete d task..da siap nnt nk tnjuk dkt k.mie dlu n ble share..

Wish me luck..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...