Monday, 3 December 2012

Suprise Atok & Wan..

Assalammualaikum..

Minggu lepas memang agak menarik pada aku..Minggu lepas aku demam seminggu rasanya..aku ni pulak agak jarang demam tapi bila demam memang kene ubat yang kuat..tu pasal la kene pegi klinik jugak untuk check dan dapat kan ubat..

Petang tu en.bf masukkan duit untuk pegi klinik..sebab tu la macam mana pun nak pegi klinik malam tu..Walau pun aku cakap nak pegi klinik malam tu tapi masing-masing berlengah je nak balik..lepas dah hantar yang lain balik baru la pegi klinik..charge pun agak mahal kot..atau mungkin normal sebab sebelum ni aku tak amik kesah sangat..tapi bila kekurangan duit dan kene berjimat ni memang setiap sen adalah bernilai..

Masa nak bayar tu charge memang lebih dari duit yang en.bf bagi..nasib baik la minggu sebelum tu ada jumpa besfren..die ajak balik kampung tapi aku malas sebab minggu ni dah nak balik lagi..penat pun ye jalan jauh-jauh ni..jadi cuma jumpa die amik die dekat benteng turun dari boat..masa jumpa tu die siap hulur duit belanja lagi..walaupun aku tolak tapi die nak bagi jugak..terharu sangat..macam mana tak sayang dan tak terkesasn dekat hati..kawan satu sekolah sama-sama belajar tapi layan aku sangat baik..huhu..

Jadi masa nak bayar duit memang cukup-cukup je yang ada dalam wallet aku..Alhamdulillah la..untuk lepas-lepas tu memang tak de duit belanja lagi..huhu..nak beli tiket balik kampung lagi..Walaupun tak sihat aku cuma makan nestum dah buah oren yang aku beli weekend tu..dan jugak minum susu coklat anlene kalau lapar dan nak makan ubat..tak silap aku untuk hari Ahad dan hari Isnin..memang makan tiga benda ni je..Hari Isnin en.bf masukkan duit..cepat-cepat beli tiket bas..takut terguna ke nanti kan..dapat pun bukan nya banya..en.bf pun baru masuk keje kan pertengahan bulan November..

Hari Rabu dalam pukul 2 petang aku dapat panggilan dari mak..mak bagi tau atok dengan wan nak datang..What a suprise?..hohoho..diaorang dalam perjalanan dan kene amik dieorang petang tu dalam pukul 5..Mula-mula serabut jugat sebab aku tak de kenderaan dan dah tak de duit..duit dah habis beli tiket..fikir nak kene sewa kereta ke nak bawak dieorang jalan-jalan..kene la mintak tolong class mate untuk hantar kan dekat dieorang..lepas tu jalan kaki je dekat pekan bawak dieorang pegi solat dan makan..sempat pegi kedai RM 2 beli cermin..hehe..Atok dan wan sangat la mudah orangnya..memang belanja aku makan dan keperluan lain..mas ni pun henfon dah tak de kredit..

Mula-mula mak bagi tau atok dengan wan nak tidur satu malam..balik esok nya tapi sebab macam takde keperluan nak tidur dieorang nak balik malam tu jugak..jadi lepas makan pegi stesyen bas carik kan tiket untuk dieorang..tiket pukul 12 tgh malam..malam tu banyak jugak la yang dibual kan..memang menghabiskan masa bersama dieorang la..lepas habis tengok perlawanan Laos dan Malaysia aku pun balik rumah..

Alhamdulillah semua dah berlalu dan kalau terjadi lagi Insyaallah aku lebih bersedia untuk hadapi..Memang banyak yang aku pelajari dari pengalaman ni..memang mengajar aku erti kesusahan..orang yang tak de makanan..sebelum ni kalau sehari tak cukup makan je pun dah mengeluh macam-macam..tapi bila dah harungi tak de lah teruk sangat..aku mampu je harungi..kalau makan sehari sekali je lepas ni pun boleh je..bagus jugak untuk badan aku..tiap hari membuang..boleh je makan buah setiap hari..berat badan pun turun tanpa bersusah payah..malah aku rasa dengan cara yang sihat sebab makan bijirin dan buah setiap hari..

Dan di saat-saat aku dalam kesempitan Tuhan tu masih membantu..atok dan wan datang..mengajar aku lebih menghagai setiap sen yang aku ada...bukan bila ada je habis..aku ni pun kira bernasib baik sebab orang sekeliling aku banyak membantu..ada en.bf, sahabat-sahabat yang membantu..keluarga yang sangat menyokong di waktu susah dan senang aku..macam mana dengan orang yang lebih susah?..tak de duit nak makan..Terima kasih Tuhan kerana bagi aku pengalaman ini..semoga aku lebih kuat dan tabah menjalani hidup ini..dan semoga orang yang banyak membantu aku dipermudahkan hidup mereka, dilindungi dari musibah dan lebih murah rezeki..Amin..:))



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...