Sunday, 9 December 2012

Pengajaran untuk Hari ni..

Assalammualaikum..

Pagi ni aku tak tau lah nak cakap apa..tapi aku memang marah diri sendiri..dah aku memang salah kan diri sendiri..Mungkin Tuhan tu nak bagi pentunjuk..nak bagi tau sesuatu..

Kalau belajar sebelum ni aku memang bawak motor ke kelas..bawak motor ni supaya senang nak ke kelas, senang kalau nak keluar beli barang nak pegi makan ke..sebab kampus sebelum ni agak besar jugak la..kalau nak pegi kelas atau keluar beli makanan memang agak jauh..kalau nak keluar beli barang kene pegi pekan nak kene naik teksi memang agak mahal la kan..jadi sebab ni lah bawak motor..

Masa keje yang pertama pun aku naik motor pegi keje..tapi kalau hujan ke aku bole naik bas, teksi atau tumpang budak sama kerja..tak de masalah transport rasanya sebab aku duduk dekat dengan jalan besar..kadang-kadang kalau keje malam nak pegi keje tu hujan aku naik bas atau teksi balik balik pagi tu cuaca elok aku jalan kaki je balik rumah..dapat jugak exercise..

Masa dah pindah rumah dan pindah keje pun aku duduk satu rumah dengan Sen..Sen pulak bawak kereta jadi tumpang die pegi keje..kalau die tak de pun bole pegi naik teksi sebab banyak teksi dekat Jalan Jelatek tu..kalau tak pun aku boleh jalan kaki je..pernah jugak la jalan kaki je pegi ofis sebab ofis dekat Setiawangsa je..sejak keje dekat Setiawangsa dan pindah rumah motor aku dekat rumah en.bf..Sebab lepas berenti keje lama motor tinggal je dekat rumah lama jadi aku suruh en.bf la ambil dan jaga..

Masa nak pindah sini sambung belajar memang nak bawak motor tu..awal sem lepas memang dah beberapa kali plan dengan en.bf die nak pos kan motor..tapi sebab kan ada bas dan roomate aku bawak kereta lepas tu boleh tumpang die jadi rancangan tu banyak kali la tertangguh..

Sem ni aku dah jarang naik bas..roomate aku banyak kelas pagi jadi boleh tumpang die je pegi kelas..kalau tak pun tumpang budak kelas aku sebab ada yang duduk satu taman dengan aku..Kelas yang tak boleh tumpang aku naik bas je..

Tapi lepas cuti mid sem ni budak kelas aku dah pindah duduk taman lain sebab ada masalah dengan housemate tak silap..jadi aku tak tumpang die lagi lah..kalau kelas pagi memang pegi dengan roomate aku..Kalau nak naik bas pagi aku akan bangun pukul 6 lebih untuk naik bas pukul 730..kalau naik dengan roomate aku bangun lewat sikit..

Pagi ni aku bangun macam biasa kalau pegi dengan roomate aku..masa mandi aku tak dengar pun bilik air sebelah dia bangun mandi..dah habis mandi aku masuk dalam bilik die tak bangun lagi..aku kejut tanya die tak pegi kelas ke..die jawab die tak pegi..masa tu jam dah pukul 745..aku dah pening macam mana nak pegi kelas ni..aku call prebet die tak dapat datang ambil..huaaaaaaaaaa sedey nya..nak tumpang budak lain pun da lambat masa ni..

Aku pun pasrah je lah tak dapat pegi kelas pagi ni..memang redha je lah..tak de rezeki aku kt nak pegi kelas pagi ni..Tapi aku dapat pengajaran terbaik..lepas ni memang tak payah la nak harap orang..kalau tak jadi macam ni..aku pun tak boleh nak salah kan die sepenuhnya..salah aku jugak..bergantung dekat orang..tak pe lah..Terima kasih la Tuhan untuk teguran ni..tadi dah bagi tau en.bf untuk pos kan motor..lepas ni pun bangun je lah awal pegi kelas naik bas..aku malas nak harap orang dah..kalau tak aku balik yang susah..

Malam tadi die baru bagi tau kakak die tengah cari rumah sewa nak ajak duduk luar..Aku patut pertimbangkan balik rasanya..aku malas nak bergantung dekat orang sebab bila jadi macam ni aku balik yang susah..Perkara-perkara macam ni lah mengingatkan aku dekat Sen dan kawan baik aku yang lain..tak de siapa mampu tandingi dieorang lagi..Sesungguhnya ni pengajaran yang baik hari ni..Terima kasih Tuhan untuk teguran ni..








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...