Friday, 2 November 2012

What a Beautiful Day..

Assalammualaikum..

Permulaan yang baik untuk bulan ni..Akhirnya selepas berusaha dan berdoa..Hari ni bangun lambat..besa la hari cuti kan..jadi tak de apa-apa komitmen untuk hari ni..tak de set jam..jadi suka hati je lah nak bangun pukul brapa kan..kalau dah terjaga pun lepas tu tengok jam awal lagi memang sambung tidur la..

Tengah sedap tidur walaupun memang dah puas tidur sekali dapat sms dari en bf..lepas tu reply suruh die tanya update die interview hari tu macam mana..Die pegi interview dekat company ni awal bulan 10 lagi..dan dekat company ni satu-satu nya tempat yang panggil die interview..Boleh kata hari-hari call nak bagi doc..lepas tu nak tanya keputusan interview dapat ke tak job tu..Sebelum hari raya Aidil Adha lagi dieorang dah finalize orang dan die dah offer dekat beberapa orang yang lebih berpengalaman..status en.bf  pulak ialah KIV..huhu..bila die tanya 'kalau orang yang die offer tu tak accept baru die dapat ke?'..kira nya nama en.bf utk reserve kepada orang yang di offer ke?..ye lah kalau dieorang accept tak dapat la die kan..tapi HOD tu kata bukan macam tu..sebab die orang masih nak cari engineer lagi..suruh call balik hujung bulan Oktober..

Memang agak serabut la kan..dah la satu tempat je yang pegi interview..Gaji dan benefit pun agak menarik..masa depan kerjaya pun agak terjamin..banyak benda yang boleh belajar..lebih-lebih lagi pada usia macam ni kan..keje susah pun tak pelah..masa muda ni lah nak blaja banyak-banyak bekalan di usia tua nanti..hehe..lagi pun pengalaman bekerja dengan company Malaysia dan luar memang keje dengan company luar la lagi baik..lagi-lagi keje dengan melayu..memang teruk..bukan tak nak support company melayu dan local..tapi sangat teruk la..banyak personal issue..management teruk..cakap pandai..janji macam-macam tapi teruk giler..gaji selalu lambat..claim berbulan-bulan pending..tapi bos-bos punya sembang tak ingat kot..citer beli kereta 3 4 biji..dengan superbike nya la..pakai R1 ducati la..sabar je lag..baik la keje dengan company luar..lagi professional..

31HB Okt hari tu dah call..HOD tu nak meeting dengan click die..mungkin die berminat nak ambil en.bf tapi tak cukup pengalaman lagi..semalam call manjang tak dapat je..adeh sabar betul lah..memang kita orang rasa tak dapat la..tapi sebab bagi harapan je kan..kalau tak dapat cakap je lah tak dapat..dengan harapan yang tipis tu la kitaorang masih berharap untuk dapat..huhu..semalam aku suruh en.bf call awal sikit..sebab biasanya die call lepas lunch..en bf bagi tau pagi tadi dieorang dah email..macam dapat je dia cakap..berbunga dah hati..

Aku pun lepas tu terus bukak laptop dan check email..tak de pun..sekali dalam spam..Dieorang dah bagi Letter of appointment..Aku pun bukak dan baca..Alhamdulillah die boleh start 12hb ni dekat company tu..Offer gaji agak ok..elaun ok..benefit macam medical semua pun ok..tapi sebelum tu kene pegi sign contract tu la..Syukur sangat..akhirnya pernantian dah berakhir dan persoalan dah terjawab..kalau dulu keje sebelum keje dengan company melayu ni keje dengan company UK..ni keje dengan company German tak silap la pulak..:))

Lepas tu check pulak email aku..Dr yang mintak surat pengesahan belajar dan surat sokongan hari tu untuk aku dapat kan sillibus dua subjek masa dekat USM dulu dah reply..dari bulan Julai pending..minggu lepas aku dah email die..minggu ni dah email lagi..takut die tak dapat email aku yang sebelum ni..tapi masih tak de response lagi..lepas tu aku pun siap call dua hari berturut-turut Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan lagi..Dr. ni memang agak sibuk sebab die pengerusi rancangan..semalam call kata die tak de dekat pejabat..pegi Sabah ada conference..tapi Alhamdulillah hari ni dah dapat..ni nak kene bagi tempat sekarang dulu..harap ada boleh transfer lagi..Amin..

Tinggal status untuk pendek kan tempoh pengajian aku yang masih tak tahu lagi..harap sangat boleh dapat kberjaya..boleh habis awal..dan status Yayasan Bank Rakyat aku..Insyaallah semua akan tau dalam bulan ni..dalam masa terdekat ni..Harap sangat dapat jawapan yang positif untuk kedua-dua perkara ni..Amin..

Jadi mood hari ni adalah sangat gembira..en.bf dapat keje baru..tapi kalau dapat keje baru komitmen pada keje pun tinggi..selalu la outstation..pegi site..kalau kene pegi site dekat luar negara ke lagi la sedey..tp Insyaallah semua akan berjalan dengan baik..banyak sangat yang kami pelajari tahun ni dan akan cuba perbaiki kelemahan kami untuk jadi insan yang lebih baik..So much pain..hopefully so much gain after this..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...