Tuesday, 16 October 2012

Pakaian..pakaian..pakaian..

Asslammualaikum..

Alhamdulillah aku syukur sangat dengan rezeki yang Tuhan bagi..kalau pasal makanan atau pakaian rasanya memang tak de masalah..cukup keperluan..ayah aku pun pemurah je orang nya..bermacam jenis makanan ada dekat rumah..tu yang sampai badan masing-masing elok je sihat-sihat nya dekat rumah..hehe..pasal pakaian pun sama..kalau nak cakap nak beli pakaian die belikan je..jarang menolak bila mintak beli pape..kalau murah rezeki untuk dinikmati bersama kan..

Adik beradik aku ada tiga orang perempuan dan empat orang lelaki..lepas tu ada ayah, mak dan wan aku..dekat rumah memang ada satu bilik tempat letak pakaian selain bilik masing-masing..bila masing-masing dah makin besar lepas tu tiap tahun kalau nak raya yang perempuan akan ada baju kurung baru..kalai dulu sekurang nya seorang dua pasang bagi yang perempuan..kadang-kadang mak aku tu tempah lebih..wan aku pun sebab P.Liong belikan baju untuk die jugak..Alhamdulillah bila rezeki makin murah baju mak dengan wan aku pun bukan setakat beli masa raya je..kadang-kadang mak buat baju batik sedondon dengan ayah kalau ada ke majlis-majlis..ke makan malam ke..wan pun kadang-kadang bukan setakat beli baju masa raya je..nak pegi kenduri kahwen saudara mara pun beli baju..huhu..

Jadi punyalah banyak baju dekat rumah aku ni..orang nya memang lah dah sedia ramai kan..baju pulak tiap tahun makin bertambah..berpasang-pasang pulak tu..termasuk lah yang lelaki nya..cuma lelaki bertambah sepasang baju melayu setiap tahun..tu belum lagi t-shirt dan seluar..dan pakaian-pakaian lain..

Wan dengan mak aku ni pulak sayang semua baju-baju tu..kitaorang ni pun saiz lebih kurang je..muat je kalau nak tukar-tukar baju..lebih-lebih lagi wan aku dulu hidup susah..keje menoreh getah je untuk tampung kehidupan dan besar kan anak-anak..pakai pun pakaian yang orang hadiahkan..jadi bila ada rezeki lebih sekarang die sangat lah hargai apa yang dia ada..cuma bila dah banyak sangat dan ada yang memang tak berpakai..even baju-baju aku masa sekolah dulu pun masih ada lagi..dan kebanyakkan memang berada dalam keadaan yang elok..jadi aku pun suruh wan dan mak aku asing kan..untuk diberikan pada orang yang memerlukan..daripada buang je..selain daripada baju kita orang ada jugak baju yang M.Long bagi dan atok bawak dari S'pore..

Masa anak K.Mie nak masuk UiTM dulu die ada mintak baju kurung..dan dah bagi pun..tapi mungkin anak die tu kecik sikit jadi saiz die tak berapa ngam..tapi tak pelah..boleh pakai..dan ada banyak lagi dekat rumah..jadi aku pun mintak lah advice dari en.bf sebab die kata mak die ada hantar dekat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan kebetulan ada kawan aku keje dekat JKM..jadi tanya lah dekat die tempat yang nak di hantar..dah lama dah asing-asing dan packing baju ni..tapi tak berkesempatan nak hantar..jadi masa cuti ni masa wan aku pegi hantar kucing dekat vet aku pun pegi hantar baju-baju ni..

Baju-baju yang dihantar..kene pinjam kereta ayah untuk bawak..lepas tu buat banyak bungkusan supaya satu bekas tu tak berat sangat..nanti dah sampai JKM tu aku yang kene angkat sorang-sorang ke dalam pejabat..tapi mas aku pegi tu ada sorang pekerja lelaki tolong angkat gak..

Sape-sape yang nak menyumbang boleh lah hantar dekat JKM..semoga hadiah dari kami ni yang tak seberapa ni bermanfaat kepada orang lain..selain dari ni aku pun suka kumpul kertas-kertas yang tak guna dekat rumah tu jual dekat Pusat kitar semula..dari semak je dekat rumah..dapat gak support kempen kitar semula dan dapat gak duit..macam aku pernah jual dengan adik-adik aku..duit hasil jualan tu kiaorang pegi beli Pizza..dapat la makan Pizza satu family..contoh nya macam surat-surat yang tak guna..risalah-risalah..buku-buku atau majalah lama yang dah tak guna lagi..kotak-kotak dan macam-macam lagi..sama jugak la kes nya..orang nya ramai..bila sekolah banyak buku jadi bertimbun..aku pun kumpul dan jual la..kalau buku rujukan aku tak jual la..aku bagi la dekat sepupu yang tengah sekolah lagi ke..


2 comments:

  1. wa, best kan banyak baju dan boleh bertukar2 lagi dengan adik beradik yang lain..
    tapi kalau dah bertimbun tu, pening kepala tak tau mana nak letak.
    last2 derma saja kat orang..hihi..
    baru je nak minta baju dari akak, tp akak dh hantar kat JKM..=p

    ReplyDelete
  2. tu lah..
    beli yg baru yang lama dah tak pakai lagi..
    makin lama makin banyak la kan..
    klau lepas ni nak boleh je akak simpankan utk Liyan..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...