Wednesday, 17 October 2012

Dermatix..

Assalammualaikum..

Muka ak ni memang la tersangat bermasalah..kulit muka je lah..aku memang ada jerawat yang teruk dari sekolah rendah lagi..sampai meninggalkan parut-parut berlubang yang banyak pada pipi dan kulit sangat la berminyak..kulit berminyak ni mungkin sebab aku suka makan benda berminyak..tapi nasib baik parut aku tak hitam-hitam..benda bergoreng dan bersantan..kata orang nogori kan..hehe..

Kalau masa sekolah dulu aku memang la aktif bersukan dan beraktiviti..masuk camping..kawad kaki la..lepas tu tak amik pedulik pun pasal kulit..lantak la nak jadi apa kan..tapi sampai sekarang pun ak memang tak suka bermekap pun..aku suka pakai produk untuk kulit tapi tak suka bermekap..macam sunblock tu ak pakai la..pasal pencuci muka ke ak amik berat la..sebab pada pendapat peribadi aku..aku suka benda yang semulajadi..kalau orang tu cantik biarlah semulajadi..kulit yang cantik tanpa mekap..kadang-kadang bila tengok orang pakai contact lens pelik-pelik pun dah macam semacam dah aku tengok..lagi la kalau ber bulu mata palsu segala..tapi tu minat masing-masing kan..

Aku pun pernah cuba bermacam cara untuk kurangkan kesan parut pada muka aku ni..dan yang paling penting nak kulit yang sihat dan cantik..setakat ni aku rasa makan kolagen la usaha yang paling baik..sebab minyak kurang..kulit nampak cerah..nampak lembab dan sihat..selain dapat kurangkan kesan parut..cuma belanja nya agak mahal..kalau kerja dulu boleh lah beli..dah berenti keje aku memang dah stop makan..lepas tu aku ad tengok iklan ubat untuk kurang kan kesan parut..ada dari brand mederma dan hiruscar.

Jadi hari tu ada ikut ayah pegi Farmasi..lepas tu aku pun teringat dan berminat lah nak tau pasal ubat ni..salesgirl tu pun suggest collagen..tapi aku nak try ubat sapu..mana tau berkesan pulak kan..jadi dia syor kan Dermatix..mak bermurah hati sangat belikan untuk aku..Terima Kasih mak..huhu..

Dermatix

Aku baru jugak lah guna..tak sampai sebulan lagi pun..die suruh guna 2 kali sehari..pagi dan malam..tapi aku cuma guna malam je..sebab siang aku guna sunblock..gel die pun agak pekat..bila pakai muka aku agak berkilat..nak pakia sunblock lagi..baik aku guna malam je..Setakat ni ada jugak nampak perubahan..cuma bagi kes aku akan memang ambil masa dan tak boleh licin betul la sebab berlubang-lubang teruk jugak muka aku ni..

Selain tu ayah ada jugak belikan Vitamin-C dan Herbs for Your Skin untuk aku..ubat makan..Vit-C tu mak guna..mak ad sinus dan dah operation..jadi Dr die memang suruh beli Vit-C dan ada satu lagi supplement..aku pun ada resdung..tu lah makan Vit-C ni jugak..masa pegi salon hari tu pun rambut banyak gugur dan kering dekat hujung..aku ni ada kurangang Vit katanye..huhuhu..harap Dermatix membantu kurang kan parut aku..Amin..

5 comments:

  1. Hilang tak parut berlubang guna dermatix tu?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin berkesan..tp guna 1 tiub je..lepas tu smpai skrng guna Dermaroller je..lg berkesan..tak hilang sepenuhnya lagi tp berkurang..

      Delete
  2. Dulu muka sy pun kusam, jerawat & parut. Skrg dah hilang, parut pun makin pudar :)

    ReplyDelete
  3. Guna dermaroller tu hilang tak parut berlubang? I pon ada jugak susah nak conceal bila make up. U beli dkt mana dermaroller tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu parut yg dlm tu x hilang sepenuhnya..tp kurang la..i beli dkt groupon dermaroller tu dulu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...