Thursday, 6 September 2012

Minuman Halia Bermadu a.k.a Honey Ginger Drink..

Alhamdulillah hari ni hari kelima berpuasa..Hari ni ada Jamuan Raya tapi tak pergi pun..cuma duduk dekat rumah tengok movie Johnny English yang tak habis-habis tengok lagi..dah berapa kali cuba untuk tengok..sudah nya hari ni tengok awal lepas tu dah bosan skip skip tengok akhir..online..bersembang dekat fesbuk dengan kawan-kawan..nak buat revision pun malas..huhu..

Nak pergi pasar malam pun malas..pukul 7 dah prepare menu untuk berbuka..hehe..berbuka dengan 4 biji kurma, secawan nesvita, dan semangkuk nestum macam semalam..Lepas sembahyang Maghrib lepak-lepak kejap atas katil..buat la revision sikit..lepas tu kuar pegi makan..

Masa online petang tadi tiba-tiba teringat Teh Halia yang aku pernah minum hari tu..Teh Tarik yang diletak pati halia rasanya..ak minum rasa sedap je..walaupun aku bukan lah suka minum teh tarik..hehe..lagi pun halia kan bagus untuk kesihatan..banyak sangat khasiat halia yang macam untuk buang angin, tingkatkan metabolisma badan..dan lain-lain lagi..orang berpantang lepas bersalin pun memang elok sangat minum dan makan halia..

Kalau dulu aku makan makanan yang ada halia memang aku letak tepi je halia-halia ni..tapi kalau sekarang rajin jugak la nak makan..tapi kalau seketul besar aku pun tak lalu jugak la nak makan..huhu..Dulu aku pernah buat air halia lepas tu minum..resipi die rebus 2 cawan air dengan halia sampai tinggal secawan je air..rasa die memang pedas la..huhu..tapi bila fikirkan kebaikan die aku telan je..huhuhu..

Dari petang tadi dah plan nak pegi beli halia malam ni dengan limau..ada macam-macam resipi yang aku baca petang tadi..salah satunya tea dicampur dengan halia dan limau..aku pun suka minum air limau pagi-pagi..bangun je perah limau dalam air lepas tu minum untuk cuci perut..sebab ada pokok limau keliling rumah..pokok tu pun rajin berbuah..tu yang suka je minum..

Masuk-masuk je kedai tadi terus pegi tempat letak barang basah..amik seketul halia dan limau..oh the way nak pegi bayar tu lalu dekat tempat jual tea, kopi, tengok-tengok la apa yang ada..sekali ternampak Minuman Halia Klasik..hehe..terus stuck dekat situ..nampak macam menarik je..hehe..sebab die dalam bentuk serbuk..senang bacun terus minum je..Lepas tu mintak pendapat housemate..die pun kata ok jugak try yang serbuk ni..sebab senang nak simpan dan sediakan..Tapi aku tak jadi pun beli yang Klasik tu..beli yang ni..hihi..

Minuman Halia Bermadu..

Satu bekas 300g ni berharga RM 5.50..nak cuba minum ni dulu..kalau ok boleh teruskan..yang jenis ni die tulis dekat tepi Sederhana Pedas (Mild Hot) ..kalau yang klasik tu die tulis Pedas (Hot)..halia dan limau tadi aku tak beli pun..hihi..


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...