Thursday, 2 August 2012

Something to share with..

Macam aku pernah bagi tahu sebelum ni..aku memang suka membaca..banyak sangat ilmu yang boleh kita perolehi sebagai panduan kita menjalani hidup ini..lebih-lebih lagi kisah yang boleh memberi inspirasi dan menguatkan semangat..tak kira lah sama ada pengalaman itu baik mahupun buruk..aku suka baca status yang meberi kata-kata semangat tak kira lah sama ada di twitter atau facebook..atau baca pengalaman orang..yang baik kita jadikan pengajaran..kalau baca kisah orang yang kurang bernasib baik buat kita rasa lebih bersyukur dengan apa yang kita ada..

Masa kerja dulu ada seorang Lead Engineer tu pernah cerita..ramai Engineer yang berjaya ni bermula dari kegagalan..buat silap..bukan sentiasa perfect je..dari kesilapan dan kegagalan tu lah kita lebih belajar cuba perbaiki diri..biasa nya orang macam ni die memang berani, sanggup mengambil risiko dan suka explore benda-benda baru..masa tu lah otak kita akan berjalan..Kalau perfect je..follow procedure je tak mencabar kot..hehe..

Semua ni pengalaman berharga bagi aku..tak semua orang ada pengalaman macam ni..memang kene berani menongkah arus..buat apa yang orang lain tak buat..tu cara nya untuk kita outstanding dari orang lain..ni aku refer untuk tujuan kebaikan ye..bukan berani buat benda-benda mengarut..Macam senior ak kata macam mana orang yang berani boleh kalah dengan orang yang bijak..Dari pengamatan aku memang orang-orang yang berani lah ramai yang berjaya..sebab mereka berani..bukan berada pada zon selesa dan selamat je..

Ni aku ada nak kongsikan panduan yang aku ambil dari facebook orang..Sangat berguna dan berinspirasi aku rasa..

No one is born with Knowledge, its something you actively learn throughout your career and life. Ability comes with putting to practice what was learnt through knowledge (muscle memory) .

Training is for continual learning to upgrade your skillset. Experience is what u get from all of the above and with time spent on site, learning what can go wrong because of what people do to skip steps, so yo
u can undo these unsafe practices.

When u have done all that, you become Competent.


Being passionate about what u do by assessing/ identifying the core motivations and criteria of what you do is the key to being happy. Be it parenthood, that new promotion or work. If you cannot find zen and enthusiasm (oxymoron) at the same time, then perhaps you either need to change your glasses or change what u are looking at. Life rarely slaps us with what we want, but we can certainly choose to view it as what we need to grow in life(self motivation vs self pity).


Staying forever within a comfort zone makes one complacent to the big picture of long term goal setting. Its never about the destination, its always about the journey.. There must be realization that no one is the Master at the helms but you yourself. (Failing to plan is planning to fail).


Situational Leadership requires one to take ownership of our given situation to assess the learning development and enthusiasm/ confidence of your target, and correspondingly give either direct instructions, coaching and support, or autonomy with monitoring to achieve mutual goals. Take ownership of your life and your surroundings. Be the very best that you can be.

All the best..Semoga urusan kita dipermudahkan oleh-Nya..diberi petunjuk dan hidayah apa yang terbaik buat kita..Berusaha, berdoa dan akhir sekali bertawakal lah kepada Nya..kita hanya mampu merancang..Sebaik-baik Perancang adalah Dia..

2 comments:

  1. apapun, kita mesti sentiasa gigih berusaha dan berani menyahut cabaran kan kak..
    tp saya ni, takut nak mengambil risiko...=p

    ReplyDelete
  2. aah la..
    biasa nya org yg berjaya ni sebab dia berani Liya..
    apa yg org lain tak buat dia berani buat..
    kalau gagal cuba lagi..
    bacalah banyak kisah org yg brjaya..
    bole jadi inspirasi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...