Saturday, 4 August 2012

Puding Roti Pelangi..

Petang tadi berjalan kaki dengan Mira pegi draw duit..tak delah rasa jauh sangat..sebab sambil jalan tu sembang-sembang dengan dia..on the way nak balik rumah singgah dekat koperasi..beli barang-barang untuk dimasak untuk buka dan sahur..beli sardin, kacang botol, telur, cendawan, even vanila dan perwarna merah..

Sardin dan kacang botol tu untuk digoreng..cendawan tu pun untuk goreng jugak..mula-mula nak beli kobis untuk goreng..tapi tak jadi..nampak cendawan rasa nak makan cendawan goreng pulak..nak beli sotong untuk buat sotong celup tepung tak de rezeki lagi..setiap kali pegi kedai tu tak de jual sotong..dah habis agaknya..sebab pegi petang..pagi-pagi mungkin ada..
 
Sampai je rumah tadi terus prepare bahan untuk untuk menu buka puasa..masak sampai azan..sebab lambat sikit..maklumlah share dapur..balik tadi orang lain tengah masah..kene la tunggu dulu..sambil tu borak-borak dengan Niza..

Even vanila dan perwarna tu pulak untuk buat dessert ni..:))

 Puding Roti Pelangi

Dah lama plan dengan Niza nak buat puding roti..tapi belum berkesempatan..weekend ni baru buat..kalau hari biasa selalu buka dekat luar dengan Zila..ni pun buat malam..lepas berbuka..sebab tak sempat dah nak buat sebelum buka puasa..

Ingat kan die plan nak buat puding roti yang macam biasa tu..sekali masa die tunjuk resipi lain pulak..Aku pun layan kan jelah..sebab ambil resipi dekat internet..tak pernah experience pun buat puding roti..pernah makan je..hehe..

Tekture dia halus je sebab roti tu kita blend..rasa die sedap je..lemak..guna satu tin susu cair ni...hehe..aku pulak tak tau die nak buat resipi ni..die tak tunjuk pun sebelum buat dan beli barang..die pesan beli perwarna aku follow je..patut lah suruh beli perwarna..nak buat corank-corak tu..sebab kalau puding roti biasa warna kuning je kan..tak guna perwarna..jadi aku beli warna merah je..lepas tu satu lagi bancuh dengan milo..nampak la warna coklat-coklat sikit..hehe..next time nak beli perwarna banyak sikit lah..biar lebih meriah sikit..hehe..

Percubaan pertama agak berjaya..harap lepas ni boleh improve lagi..plan nak letak buat koktail..tak pun buat kuah ke..hehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...