Thursday, 16 August 2012

Persiapan Raya..

Malam semalam Alhamdulillah selamat sampai dekat kampung..sampai agak lambat sebab tumpang Haziq, my lovely BFF..hehe..dah tengah malam sampai..sampai-sampai pun dah penat..mandi, online kejap dan terus tidur..agak lambat jugak la tidur sebenarnya..masa wan nak bangun sahur aku baru nak tidur..hehe..

Pagi tadi terbangun sekejap..P.Long SMS tanya bila nak balik kampung dan tanya persiapan raya..aku pun reply tak beli apa-apa pun untuk raya kali ni..memang sesungguhnya aku tak beli apa-apa pun untuk raya kali ni..P.Long offer nak belikan aku baju raya dan berbuka dekat rumah dia..tapi aku tolak denga baik..tak pelah..aku tak kisah pun..pada situasi sekarang aku rasa perlu belanja duit untuk perkara-perkara yang lebih penting lagi..

Bagus jugak lah sebab banyak sangat mengajar aku untuk hidup..tapi dalam keadaan sekarang memang aku dan en.bf perlu uruskan duit dengan baik..duit untuk aku belajar..lebih-lebih lagi fully belajar guna duit sendiri..tak ada bantuan dari family..berbanding sebelum ni belajar ayah yang tanggung..baru tau susah senang nya nak hidup..Alhamdulillah Tuhan bagi pengalaman ni di waktu aku masih muda dan di awal karier aku..pengajaran yang sangat bermakna untuk aku.

Berbanding jugak raya tahun lepas, masa tu aku dah kerja..gaji agak ok..nak raya dapat bonus lagi..persiapan raya memang agak hebat..hihi..Malam ni lepas buka adik-adik tunjuk persiapan raya masing-masing..baju raya dan kasut raya masing-masing..aku pun tumpang gembira..

Tengah taip post ni boleh pulak tiba-tiba henfon aku berbunyi, mak call tanya nak belikan baju raya..terus terharu..tanya aku ada baju raya ke tak..tapi aku tolak jugak dengan baik..tak pelah..ak ok je..tak payah risau sangat..cuma rasa nak cepat-cepat habis belajar..nak kerja cepat-cepat..harap nya dapat kerja yang lebih baik berbanding sebelum ni dan bayaran lebih baik..supaya aku boleh berbakti dekat mak ayah, adik beradik dan keluarga aku..apa yang jadi sebelum ni betul-betul aku jadikan pengajaran..dan setakat ni aku rasa aku buat keputusan yang betul..cuma aku perlu bersabar..

En.bf pulak hari ni ke Paka..pergi balik hari je..ada site visit apa entah nak-nak raya ni..die pun kene uruskan duit dengan baik..Insyaallah ada rezeki nak beli kereta dan rumah..

Tadi masa tengah cerita pasal persiapan raya adik aku yang last tunjuk lukisan batik dia..cantik jugak..mana tau nanti jadi designer ke..senang nak tempah baju..rekaan exclusive lagi..hahaha..


Masing-masing yang tengah rancak bershopping sekarang selamat bershopping..:))


2 comments:

  1. ooo..
    lukisan batik ke tu??
    ingatkan gambar kuih tadi..
    hehehehe...
    takpalah kak,
    susah2 dahulu,
    senang2 kemudian..=)

    ReplyDelete
  2. gmbr cth corak batik la Liya..hehe..
    ad bbrapa corak..
    tp pilih yg ni..

    harap2 nya begitu la..
    no pain no gain kn..
    Amin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...