Friday, 3 August 2012

Menu Sahur Saya..

Weeekend ni cuti panjang..sebab hari khamis memang takde kelas..memang takde kelas dalam jadual..Ahad cuti ganti dan Isnin pulak cuti Nuzul Al-Quran..Jadi memang ramai yang balik minggu ni..lebih-lebih lagi yang duduk dekat..Next Week dah exam mid term..tak prepare apa-apa pun lagi..leka tengok movie, drama..leka online..leka baca novel..dan paling utama leka tidur..tidur tak kenal siang dan malam..

Last day sebelum Zila balik hari tu tak sempat draw duit..petang nak buka tu baru en.bf sms bagi tau dah bank in kan duit..jadi weekend ni tak de duit dekat tangan..nak keluar pegi draw duit jauh lah pulak..tadi baru pesan dengan Mira..ajak die keluar esok petang untuk draw duit..jauh sikit lah menapak..tak pelah..boleh turunkan lagi berat badan..menapak jauh-jauh masa puasa..dapat jugak lah kuar..kalau tak terperap je lah dekat rumah..huhu..Nak kuar draw duit ni pun sebab dah tak de duit dekat tangan nak beli barang..kalau tak malas gak lah nak keluar..hehe..

Ni pun sebab semalam punya lah malas..semalam ada duit dekat tangan lagi..tapi dah kirim dekat housemate beli topup malam tadi..masa hujung-hujung nak buka rasa ngantuk..nak tidur jap..kunci jam pukul 645..sekali terjaga masa roomate masuk dalam blik..tengok jam dah pukul 7..hamik kau..dengan satu hapa pun tak prepare..lepas tu laju-laju turun katil..dengan tak mandi nya (bukan tak nak mandi tapi tak sempat)..hihi..terus bukak peti sejuk..nasib baik Hanis ada gak..nampak ada ayam segera..terus goreng..ada kobis dan tomato lebih masa goreng be hoon dlu..potong-potong goreng..potong-potong sosej..goreng gak..lepas tu salut dengan telur..masak air panas..Hanis pulak masak nasi dan buat air..masa azan nasi pun tak masak sempurna lagi..tunggu lah kejap..yang lain yang tak balik buka dekat luar..sahur pulak minum nestum je..

Hari ni ada housemate yang lain..tapi berbuka dengan milo panas dan maggi kari dengan sosej lepas tu goreng habiskan samosa yang buat haritu..sebenarnya dari sahur semalam teringin nak makan maggi kari..tapi malas nak melayan nafsu ni..Lepas buka tadi dalam pukul 10 lebih terlelap la pulak..bangun-bangun rasa lapar..buat nestum makan dengan samosa goreng buka tadi..untuk sahur pulak..tada..

Bubur dengan kicap..

Bulan puasa ni memang malas nak layan sangat nafsu makan..lagi pun sangat berpuas hati hari tu berat dah turun..kalau boleh nak turunkan lagi..kalau buka dekat luar biasa nya susah skit nak control makan..biasa nya banyak makanan yang berminyak kan..Portion pun selalu banyak..kalau mintak nasi separuh pun selalu degil..bagi full gak..jadi kalau dekat rumah boleh control sikit..bubur pun elok untuk penghadaman..

Selamat Bersahur dan selamat menjalani Ibadah puasa..kejap je dah separuh Ramadhan kan..hari tu dah ada usha-usha baju raya..tapi jalan-jalan je lah..tak de nafsu nak beli pape pun lagi..huhu..

3 comments:

  1. simple je juadah sahur,
    tapi boleh tahan sampai ke waktu berbuka kan..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..
      mkan ni pun kenyang je..
      klau mkn beria tu nafsu je lebih..
      lpas tu nyesal sbb gemok..hehe..

      Delete
  2. kak didie,
    pasal budak yg pelik2 skrg ni..
    cara didikan dah tak seperti dulu..
    didikan mak bapa dan didikan guru..
    dan cara utk menegur,
    tegur saja terus terang..
    selepas tegur tu,
    kenalah beritahu kenapa kita menegur..
    dan kesan/ akibat dpd perbuatan dia tu..
    saya belajar dr pengalaman kak..
    hihi..
    kita2 dulu, kena tegur pun secara berlapik kan..
    maklumlah kehidupan dulu amat berbeza dgn kehidupan kini yg lebih terbuka dan bebas dgn adanya pelbagai teknologi..
    budak2 pun terdedah juga la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...