Wednesday, 15 August 2012

Cherating..

Sebelum balik haritu sempat singgah bercuti dekat Cherating..selalu je datang Cherating dengan budak-budak ni..dekat je kan..siap masa minggu last tu pergi Cherating tiga kali dalam satu minggu tu..mula-mula tu pergi jalan-jalan dengan housemate lepas berbuka puasa..kita orang suka beli roti yang atas die ada cheese dengan gula atas die tu..tak tau apa nama nya..besar saiz pizza yang large harga cuma rm3.4 je..selalu beli kongsi makan ramai-ramai malam-malam sambil minum-minum dan lepak-lepak..

Masa malam 1st pegi Cherating bawak roti cheese ni untuk makan-makan dekat tepi pantai..tapi sebab malam-malam agak gelap kalau tepi pantai..jadi aku agak cuak..hahaha..tak berani gelap sangat..Next kitaorang pegi weekend..pegi dengan askar-askar sekali..dengar live band dekat Little Bali..lepas sahur sama-sama baru balik..Lepas tu ada jugak pegi lagi..kita orang park kereta dekat Tanjung Inn lepas tu jalan kaki malam-malam dekat sekitar Cherating tu..bagi masing-masing excercise sikit lepas makan..hehe..

Mula-mula plan nak duduk dekat Tanjung Inn..jalan-jalan dekat dalam tu dah..tapi waktu malam la..tengok ok je..masa jalan kaki tanya ada dekat yang aku jumpa ekitar Cherating tu pun kata Tanjung Inn paling ok..aku siap dah call nak booking tapi die tak bagi..die kata tak ramai orang pun sekarang..lagi nak datang tu hari ahad malam..bukan weekend kan..cuma die kata sebelum datang call dulu..paling murah ada bilik rm70..ok sangat la..

Lepas buka puasa hari Ahad jadi aku pun call balik Tanjung Inn..sekali kata semua bilik dah penuh..ada pun tinggal family room rm200 lebih je..bengang betul masa tu..lepas tu check la nombor chalet lain yang ada..yang ada Pak Itam Inn..dekat Hotel Legend..atas lagi dari tempat kita orang selalu pergi..masuk dekat Hotel Legend kata nya..

Jadi mencarik la Legend Hotel..masuk sampai hujung ada Pak Itam Inn..tapi tengok suasana macam tak berapa best je..pergi tanya dekat Hotel Legend tinggal bilik yang rm300 lebih je..sebab bukak 1 wing je..lepas tu tanya dekat receptionist tu hotel apa lagi yang ada berdekatan..sebab dah pukul 8 lebih..nak patah balik macam buang masa je..dan die bagi tau ada Holiday Villa dekat sebelah..terus pergi sebelah tanya..

Ada superior Chalet tak silap nama bilik tu..harga rm170..tak de pun kene tambah deposit ke..dapat sahur percuma untuk dua orang..Ok lah pada aku bilik die..semua yang basic ada..cuma toilet agak kecik terutamanya bahagian shower..dan flush toilet rosak..tapi sebab dah penat habis exam je dah pukul 5 petang tu..malas pulak nak report dekat receptionist..nak pindah bilik ke..cuma kene bukak atas dia tu dan tarik ada besi flush tu..besi sambung ke tempat tarik flush dah putus..sabar je lah..

Pukul 4 pagi bolehlah sahur..masa check in receptionist bagi tau suruh call nanti die hantar ke bilik..tapi masa call kata boleh hantar ke bilik atau ada buffet..laju je la nak pegi buffet boleh makan banyak sikit kan..hehe..mana tau ada menu special ke kan..hehe..tapi sekali dah sampai rupanya die hidang je..tak pelah..dapat jugak jalan-jalan sekitar hotel kan..

Dekat pool..ada dua pool dekat Holiday Villa ni..

 Ambil gambar sementara tunggu waiter siapkan hidangan sahur kita orang..ye ye je kata ada buffet..rupanya tak..die hidangkan je..suka tengok hiasan..tu yang snap-snap gambar..hehe..

 Ambil gambar sekeliling restoran..ada tempat duduk depan pantai..tapi gelap..angin kuat je..

 Kawasan sekitar jugak..ambil gambar dari tempat duduk kita orang..nampak cantik je..menu sahur tak sempat nak snap..hehe..ada nasi..lauk kari daging campur kentang, kailan ikan masin, sepinggan buah yang ada tembikai susu, tembikai merah, betik dan kurma..air kopi dah teh dan segelas air..rasa lauk Alhamdulillah la sedap..

 Bilik ni ada dua pintu..satu pintu utama..kalau masuk dari pintu utama..satu lagi pintu kaca menghadap pool..mula-mula tak perasan pun..sebab masuk malam kan..malas nak check-check..bila pagi selak langsir nampak pintu..terus bukak dan cantik je view..ada die sediakan kerusi depan pintu untuk duduk-duduk..kerusi plastik biasa je la..

 Lepas dah check out letak barang dalam kereta jalan-jalan jap..masa sahur nampak menarik je ada kerusi menghadap laut..tu nak tengok view masa siang pulak macam mana..

View pool ke dua..ada mat saleh tengah mandi..hehe..

So far ok je..harga pun ok..tapi tak sempat nak jalan-jalan sangat..kalau boleh stay dua tiga hari..jalan-jalan best jugak kot..nampak ada table pool..table ping pong..tak sempat nak explore banyak lagi..kalau petang-petang jalan-jalan, duduk-duduk tepi pantai atau tepi pool ke lagi best kot..Holiday Villa ni pun ok la pada aku dengan harganya..

Pada aku Cherating ni ok je la kot..biasa-biasa je..even dekat Tanjung Inn punya kawasan atau dekat sini..next time mungkin boleh try duduk dekat tempat lain..tapi pada aku pantai peranginan paling best masih Port Dickson..:))

2 comments:

  1. Replies
    1. maybe next time..
      ada promotion best ke utk i?..hehe..
      kalau ada boleh jugak try..hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...