Wednesday, 4 July 2012

Bersenam a.k.a excercise..

Aku memang lah suka bersenam..suka bersenam tu sebab fikirkan kebaikan dia..di samping dapat menyihatkan badan dapat juga mengekalkan bentuk badan yang menarik..Kadang-kadang tu memang lah rasa malas nyer nak bersenam..tapi bila tak bersenam rasa rugi pulak..kalau dah lepas bersenam rasa puas sangat..sebab dapat kelurkan peluh, rasa lebih segar, lebih sihat..ni semua untuk jangka masa panjang..

Dah lama jugak lah stop skipping..sebab hari tu duduk dekat rumah p.cik kan..maka tak dapat lah bersenam..tapi duduk dekat rumah dia tido awal dan bangun awal..kalau tido lambat pun bangun awal..huhu..kalau dekat rumah m.long sebelum atau selepas breakfast aku guna alat senam macam basikal..ada alat bacaan untuk kalori..masa yang digunakan..biasanya aku mengayuh untuk 30-45 minit..tapi tak berpeluh pun..huhu..sebab dah biasa dengan senaman yang lebih berat kot..ada jugak bola yang besar dan satu lagi alat yang dapat percuma masa beli basikal..tapi aku tak tau guna..huhu..

Tapi sekarang ni dah aktif balik..dua tiga hari ni memang banyak aktiviti dari pagi sampai petang..mengemas rumah..mop rumah sampai 3 4 kali..basuh dua tandas..memang sakit belakang..tak pernah-pernah sakit belakang..hari ni lak lepas breakfast tadi sapu hall dan dapur..lepas tu skipping 20 minit..berpeluh macam mandi..memang banyak betul peluh keluar..sebab berat badan dan naik pun ye jugak..sebab dah lama tak excercise pun ye jugak kot..tapi memang puas..rasa sihat dan segar je lepas tu..lepas skipping nak sejuk kan badan untuk mandi aku mop hall, dapur ngn bilik..memang rasa gembira dapat bersenam..hehe..

p/s-internet lembab giler..nak google gambar basikal senaman pun bukan men lama loading..malas nak tunggu..huhu..jadi post ni xde gambar..hihi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...