Friday, 27 July 2012

7th Day Ramadhan dan Sexual Harrasment..

Semalam dikejutkan dengan Tragedi MT Bunga Alpinia..Al-Fatihah untuk mangsa yang terkorban dan semoga ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..kepada yang masih hilang aku doakan yang terbaik..berkerja tu satu ibadah kan..mencari rezeki untuk keluarga, isteri dan anak-anak..aku ikuti perkembangan kejadian dari Group KPM dekat facebook..

Memang kental semangat pelaut-pelaut ni..aku memang kagum dengan semangat pasukan, setiakawan diaorang..Yelah bila berada dekat laut masing-masing kenelah saling membantu untuk melaksanakan tugas yang telah diamanahkan dan hidup..Memang lah orang kata gaji orang yang bekerja agak lumaya..tapi berbaloi lah dengan pengorbanan mereka meninggalkan keluarga, isteri dengan anak untuk jangka masa yang lama..berdepan dengan risiko yang sangat tinggi..kalau ada apa-apa terjadi mereka saling membantu..maklumlan jauh di tengah laut..bekerja di kapal mahupun di pelantar minyak memang sangat lah berisiko tinggi..Sebab tu la SAFETY FIRST..

Kita cuba usaha yang terbaik..kalau ditimpa musibah jugak tu memang Allah dah tentukan la..usaha ikut procedure dan sentiasa lah berdoa kepada Allah agar sentiasa dilindungi..Rezeki, ajal dan maut kita Allah yang tentukan..kalau dah Allah tu memang dah tentukan rezeki kita di laut nak buat macam mana kan...Semua orang dah kerja dekat darat tak de sape pulak nak kerja dekat laut..Lagi pun kalau memang dah ajal kita dekat mana pun kita meniggalkan kan..tak kira la dekat darat atau pun laut..

.....................................................................................................................................................................

Ok cerita pasal puasa hari ni pulak..Dari semalam dah plan nak pergi beli barang untuk masak..jadi pukul 5 tadi kami berempat pun bersiap-siap nak pegi kedai dekat hujung taman ni..banyak jugak lah beli..beli baha-bahan untuk buka petang ni dan stok barang-barang kering untuk masak..pergi jalan kaki je..Syok jugak lah petang-petang jalan kaki sambil borak-borak..Masa pergi tu agak panas la lagi..tapi nasib baik berangin..

Balik tu cuaca ok la..redup je..ngam-ngam je ada empat plastik..jadi sorang bawak satu..sambil jalan-jalan tu borak-borak..tengah elok-elok aku bercerita pasal pergi matrik wafi..tetiba aku ternampak ada sorang lelaki ni naik motor..park tepi jalan pandang dekat kitaorang..sebab masing-masing jalan pandang depan tetiba aku nampak sesuatu yang agak pelik..perlakuan tangan die dekat posisi yang pelik..tetiba terus terganggu..nak bercerita pun tak fokus da..ak terdiam..aku malas nak tanya budak-budak ni sebab takut aku yang tersalah pandang atau tersalah tafsir..

Hanis tanya aku apa aku nak cerita..suruh aku sambung cerita..aku pulak dah tak fokus..fikiran dah terganggu..aku tengok muka budak-budak ni pun dah semacam je..aku pun terus tanya..batul ke apa yang aku nampak..rupanya yang lain pun nampak..sangat menjijikkan bulan puasa ni..Lelaki tu berenti park tepi jalan pandang kita orang senyum-senyum keluarkan !@#$%^ dia lepas tu main die punya tu depan kitaorang..nasib baik kitaorang tak nampak die punya !@#$%^ tu..cuma nampak tangan dia je..sebab tu mula-mula tu aku confuse..takut aku je salah pandang..tapi bila yang lain pun nampak benda yang sama memang confirm la..

Terus rasa nak muntah..jijik betuk perangai..dah lah bulan-bulan puasa ni..lepas tu dia terus pergi dengan motor dia.. memang mental agak nye orang tu..dah lah kawasan perumahan..bukan kawasan tersembunyi pun..kitaorang memang terkejut sangat..laju-laju jalan nak cepat sampai rumah..

Lepas tu dah sampai dekat jalan besar sikit..tetiba nampak die balik..duk pusing-pusing dekat taman ni lagi..mula-mula die kearah jalan lain..tetiba die ada dekat hujung jalan..berenti kan motor die dekat hujung jalan..buat benda yang sama tapi lebih teruk dari tadi..Adoi apa masalah dia ni..tapi tak ramai sangat orang petang tadi dekat tepi jalan..ada pun naik motor..terus tanya yang lain..tak de kawan lelaki duduk dekat taman ni..rasa nak suruh panggil je g pukul orang tua tu..Bodoh gila kan..nasib baik jalan besar..die berenti pun ak lama..start moto terus jalan..kami pun laju-laju je balik..Rasa trauma la pulak..tak pernah hadapi benda bodoh macam ni lagi..

Sekali lagi..Al-Fatihah untuk mangsa tragedi MT Bunga Alpinia..semog dietempatkan bersama orang beriman..sedih sangat dengar berita ni..kepada yang masih hilang sangat berharap mereka masih selamat..selagi tak jumpa mayat nya masih ada harapan..dan kalau berjalan-jalan tu berhati-hati lah ya..jalan ramai-ramai..kalau ada pape jadi Insyaallah lebih baik dari seorang atau berda je..Semoga kita dilindungi Allah dari perkara-perkara yang tidak baik..Amin..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...