Sunday, 24 June 2012

Kucing..

Aku memang lah bukan percinta kucing..jadi kepada percinta kucing maaf la ye..mungkin apa yang aku citer ni pada korang perkara biasa..tapi tak pada aku..mungkin korang dah biasa dengan situasi ini..

Dekat rumah aku ada je kucing..ada dua ekor kucing..tapi dah tua..dah tua pun tetap comel..hehe..kalau dah mengiau-ngiau nak makan tu aku tuang jugak la makanan kering dia atas lantai..kucing ni memang makan makanan kering tu je..kucing dekat rumah ni memang tak makan makanan mentah-mentah..rendam ikan nak makan pun selamat je..biasa berak dekat luar..atau kadang-kadang dekat tandas..memang aku panggil la pencinta-pencinta dekat rumah ni buang..kalau kencing ok lagi..siram je..

Tapi ramai jugak la ahli keluarga aku yang memang suka sangat beli kucing..elok memang la elok..tapi menjadikan aku agak tak selesa bila ada dekat rumah masing-masing..mungkin jugak faktor keadaan rumah..rumah ak ada halaman..berbanding rumah teres dan apartment..

Dekat rumah M.cik ada enam ekor kucing..ada seekor memang duduk dekat dalam rumah full time..lima ekor lagi dekat dalam sangkar dekat luar..yang dekat dalam rumah tu kucing die memang jiwa kacau sikit..kalau silap sikit memang boleh tercedera..hanya baik dengan m.cik sahaja..aku memang tak pandai main dengan kucing..huhu..pernah lah kene cakar..sebab kan orang dekat rumah tu dah biasa mungkin tak berapa kisah..tapi pada aku yang tak biasa bila keluar masuk je rumah memang bau kucing..bulu kucing tak payah cakap la..memang banyak di merata tempat..kucing die pun suke membuang dekat tandas..kadang masuk-masuk je tengok selonggok..huhu..pernah terserempak kucing m.cik terkencing dalam sinki dekat dapur..even atok dengan en.bf pun cakap tak berapa selesa kalau datang..mungkin yang duduk dekat rumah tu hidung nya dah imune kot..kalau aku kayuh basikal pagi-pagi tu dekat sebelah sangkar bau die lagi kuat la..sabar je lah..huhu..dapat pulak sekor ni suka nak main dengan orang.masuk je dalam rumah melompat-lompat dekat orang nak main..selalu buat aku terkejut..huhu..bila dah duduk dekat-dekat tu menghidu-hidu lepas tu menjilat-jilat orang..memang aku angkat letak jauh la..tapi jap je dah datang balik melompat-lompat..ada kucing yang memang suka duduk atas meja makan..dan makan atas meja makan..

Kalau dekat rumah kakak sepupu pun lebih kurang la..dekat ruang tamu memang ada meja letak tv dan tv je..dekat rumah dia kucing bulu panjang..jenis-jenis kucing mahal tu..bulu die yang gugur tak payah cakap la..langsir pun selalu kene kencing.. dekat hall memang tak boleh letak barang..nanti kene kencing..kalau datang rumah dia pun pintu bilik memang sentiasa kene tutup..sampai-sampai je kene letak bag cepat-cepat dalam bilik..kalau tak kene kencing..satu bilik dekat rumah die memang untuk letak meja..makanan..lagi duduk apartment..tak boleh gi mana-mana la..

Sorang lagi abang sepupu..pun banyak kucing gak..periuk nasi sampai rosak..kucing die kencing dalam tu..adeh..pun duduk apatrment..barang-barang pun selalu kene kencing..

Dieorang ni kalau pegi mana-mana memang tak boleh lama-lama..nanti kuncing tinggal lama-lama tak terurus..dah banyak jugak spend duit hantar kucing g cucuk la..mcm m.cik cuma ada sorang anak..dah form 5..mungkin ada enam ekor kucing tu lagi meriah..kakak sepupu tak kahwen lagi...duk rumah sorang-sorang..abang sepupu lak baru je kahwen..

salah seekor kucing dekat rumah..gemuk..hehe..

Nasib baik lah aku dan en.bf memang bukan percinta kucing..kalau die percinta kucing haru gak aku..hehe..tapi die bukan setakat bukan percinta kucing..takut kucing ada la..hahaha..
 
Maaf ya percinta kucing..walaupun dekat rumah ni ada dua ekor kucing..tapi aku memang tak selesa duduk dengan kucing..




2 comments:

  1. Hehe...
    selalunya kucing jantan la yang suka 'siram' sana sini kak...
    saya pencinta kucing,
    tapi kalau nak bela kucing ni,
    kucing tu perlu dididik supaya tak 'siram' merata-rata...=)
    kucing kami di rumah dilayan spt budak sekolah je.
    kalau mereka panjat meja, kami rotan.
    kalau mereka 'siram' di tempat yang tak sepatutnya, rotan juga..
    sekarang dah berdisiplin la sikit..=)

    ReplyDelete
  2. mungkin lah dik..
    cuma tak berapa selesa la kalau kucing tu banyak kerenah..
    dengan persekitaran yg bau kucing..
    bulu-bulu kucing..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...