Tuesday, 5 June 2012

Hari yang sibuk..

Hari ni boleh kata hari yang sibuk bagi aku..start dari bangun tidur sampai lah petang ni memang ada je keje yang perlu dibuat..siapa kata jadi suri rumah senang..kerja nya tak pernah habis..tapi kalau perempuan yang bekerja dan tak de pembantu rumah lagi lah aku respect..kerja dua kali ganda..mungkin jugak sebab ini lah ramai perempuan yang bekerjaya ramai jadi isteri dan ibu yang gagal..ada beberapa contoh terdekat yang anak dah besar pun tapi masak tak sedap..rumah bersepah..anak pun lagi suke duduk rumah pengasuh dari dengan mak sendiri..semoga aku mampu laksanakan tenggungjawab dengan baik nanti..amin..

Lepas makan tadi aku pun start mop dapur, hall dan verandah..masa mop lantai wan mintak tolong hantarkan atok beli tiket nak balik kampung..sebelum tu m.long dah sms tanya jadi datang rumah die ke tak hari ni..aku bagi tau datang lambat sikit sebab nak hantar wan dan atok dulu..

Dah dapat beli tiket perkena cendol dulu..lepas tu wan mintak aku hantar kan atok ke stesyen bas esok..sebabkan atok jarang balik sini dan tak de siapa lagi yang boleh hantar maka aku pun bersetuju untuk hantarkan esok..terpaksa postpone lagi nak pegi rumah m.long..

Masa nak balik atok ajak ikut jalan dalam nak jalan-jalan..aku pulak ajak atok pegi tengok wafi..aku tau atok suke pegi tempat anak cucu dia blajar..hehe..wan dan atok pun setuju dan terus pegi matrik wafi..Kebetulan wafi baru habis kelas dan kelas last die cancel..planning pun last minit..nasib baik la kelas last tu cancel..

Boleh pulak kasut die dah terkopak..towel tertinggal la..nseb bek dekat dik oi..esok lepas hantar atok tengah hari tu pegi lah hantar barang-barang die kejap..

Balik rumah bertungkus lumus masak dengan wan..mula-mula pegi kupas dua biji kelapa..lepas tu kupas kentang..sambil tu jugak wan kukus pulut..ak pulak goreng pisang..last sekali masak lemak cili api ayam salai campur kentang..memang terbaik..hehe..

koleksi kelapa bawah pokok manggis
2dua biji kelapa yang diperlukan untuk masak dengan tool untuk kupas..hehe..
sekejap je dah settle 2 biji kelapa ni dikupas..

kentang untuk masak lemak

sambil msak untuk dinner goreng pisang untuk minum petang

pulut untuk minum petang gak
ayam salai untuk masak lemak
kecut kan ayam dengan serai, cili api, kunyit dan garam

masak lomak yang da siap


Mana-mana pun aku pegi..duduk johor, penang, KL masak lomak jugak yang aku idamkan..tempat lain tak bole challenge masak lomak nogori..hehe..ni hasil air tangan aku dengan wan..ada empat orang je dekat rumah ni..tapi masak beria kan..hehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...