Monday, 7 May 2012

Rutin Harian

Sekarang ni baru balik dari rumah k.mie..discuss pasal invitation card..alhamdulillah k.mie suka dengan few design yang ak buat..dah discuss content and touch up design..so nanti edit sikit lagi dan tunggu gambar k.tih anak k.mie sebab nak buat majlis kesyukuran sekali sebab k.tih dapat sambung belajar untuk diploma dekat UiTM..tapi tak tau lagi dekat kampus mana..

Berbalik kepada tajuk asal..nak cerita rutin harian yang mesti aku buat setiap hari sepanjang duduk dekat rumah ni..sementara nak tunggu julai..rasanya memang lagi seronok duduk dekat rumah sebab rasanya hidup lagi teratur bebanding kalau keje..

kalau keje pagi-pagi bangun pegi keje sampai petang lepas tu g makan sebelum balik rumah sebab kalau dah balik rumah lepas tu nak kuar balik pegi makan memang malas la..dah balik makan bukak fesbuk, baca blog, tengok movie lepas tu tido..esok akan ulang rutin yang sama..kadang-kadang keluar la malam2 dgn en.bf..tepi semenjak die sibuk sekarang jarang la dapat keluar malam..weekend pulak bangun pun dah lambat..lepas tu kalau masa kerja dulu mesti keluar..at least sekejap..

So, kalau ada dekat rumah ni ada beberapa rutin yang aku mesti lakulan..kalau tak rasa tak lengkap je hari..hahaha..beria je..

1. Minum air sebaik sahaja bangun tido 
Setiap pagi bangun tido mesti terus minum segelas air..Dari apa yang aku tau minum air sebaik bangun dari tido boleh melancarkan lagi sistem perkumuhan kita..Lagi pun dah biasa bangun-bangun je tido terus minum..kalau dekat rumah ni bangun tido pagi ak minum segelas air yang dah diperah dengan limau..

2. Sarapan dengan Nesvita
Lepas je minum air yang dicampur dengan limau aku minum nesvita..nesvita perisa original..perisa lain tak mau..hehe..

3. Bersenam setiap hari
Next ialah berskipping at least 20 minit sehari depan tv sambil menonton cerita menarik..hehe..aku memang suke bersenam..kalau masa keje memang tak de masa..mcm sekarang ak berskipping..untuk turutkan berat badan pun ye jugak..masa keje hari tu tiap hari timbang dekat surau ofis..makin lama makin berat badan ni..ye lah makan tido je..tak de aktiviti..so stress keje..stress badan naik..ada beli PB dari ikin..tapi jarang guna bila duduk rumah ni..

4. Buat rawatan muka
Lepas breakfast selalunya memang buat rawatan muka..tak delah rawatan sangat pun..hehe..cuma apply air kunyit dekat muka..kunyit ni as antiseptik..kulit muke aku kan teruk giler..dengan jerawat..oily..parut jerawat lubang-lubang nye..huhuhu..lepas apply air kunyit letak beras yang dah direndam..beras yang dah direndam tu dihancurkan as apply dekat muka macam bedak sejuk..biasa nya buat 2 hari sekali kalau rajin..bangun tido dan malam kalau rajin..tapi malam ni malas..hehe..lepas dah kering basuh la..and boleh la start ber skipping..hehe..

Ni je lah rasanya rutin harian wajib sepanjang duduk rumah ni..tak sabar nak julai..hehe..entry ni tak de gambar ye..haha..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...