Wednesday, 26 December 2012

Christmas 2012..

Assalammualaikum..

Sekarang ni aku cuti panjang..cuti panjang lagi sempena Krismas..dan terasa sangat panjang nya cuti ni aku cuma ada kelas hari ahad hari tu je..tu pun pagi ada satu kelas sejam..petang ada satu kelas sejam..Isnin kelas pagi cancel..petang sepatutnya ada satu kelas sejam..tapi tak tau status..hihi..padahal hujan lebat giler masa tu..sms lecturer tu tanya ada kelas ke tak die tak reply pon..huhu..

Walaupun cuti lima hari tapi memang tak plan pun nak balik..sebab nya banyak keje..dan tinggal sebulan je lagi nak final..cadang nya nak study dan siap kan keje la..tapi nampak nya masih tak berjaya..hehe..asyik layan movie dan tidur je..hohoho..nasib baik la cuaca tak baik sekarang..kalau tak mau berjalan je kot..

Jadi bila dah plan tak nak balik aku pun beli la sikit stok makanan untuk masa cuti ni..dah la hujan..susah nak keluar..jadi kene la ad stok makanan dekat rumah..tak de lah kebulur nanti..huhu..

Weekend hari tu pegi masa pegi Kuantan aku dah beli sikit stok makanan..tapi sebab barang dekat Carrefour tu macam tak best je dan rushing nak beli baju formal lagi la..nak pegi tengok wayang la..aku sempat beli buah epal hijau dan sunquick je..

Sebab aku tak balik kampung dan kesian aku duduk rumah sorang-sorang susah nak makan nanti roomate aku pun ajak  aku balik rumah dia..kakak die pun ajak aku balik sekali..tapi aku macam malas la nak ikut..satu nanti tak buat keje..lagi pun nak ikut die balik pun lama..takut menyusahkan family dia..dieorang pun ada plan nak pegi Gambang..lagi la aku rasa malas nak ikut..lagi satu aku ada dapat invitation BBQ party sempena Krismas..hihi..

Tapi Ok jugak la aku tak balik rasanya..sebab semalam P.Long SMS mungkin nak datang esok..datang dengan Amir melawat aku..Semalam adalah hari Hari Lahir ayah dan wedding sepupu aku..jadi memang ramai family yang berkumpul..aku pulak hanya boleh share kegembiraan majlis tu melalui gambar je..memang nampak meriah..dan yang paling best nye dapat kumpul dengan sedara mara ramai-ramai..

Aku pun decide tak nak ikut roomate aku balik masa bangun pagi semalam..hati tu memang 50-50 je nak ikut die balik ke tak..bila aku dah decide tak nak ikut balik die ajak aku pegi beli makanan..dan hasil nya adalah seperti dalam gambar..hehe..

Ni lah stok makanan yang ada..

Sunquick dengan epal beli dekat Kuantan hari tu..Nesvita tu memang stok yang wajib ada..beli dekat rumah..nak beli sendiri banyak-banyak mahal..hehe..Anlene Creamy tu pun beli dekat rumah..feveret sebab sedap sangat..dalam balang bawah tuna tu Anlene chocolate..dah nak habis..aku tak berapa suka Anlene chocolate..rasanya aku lagi prefer susu original..kalau beli air kotak ke aku memang lagi suka beli yang original daripada yang berperisa..

Jadi semalam aku beli roti gandum dan Corn Flakes..kalau lapar makan tu memang boleh kenyang la..aku rasa bersyukur sangat aku memang suka minum susu, makan buah dan sayur dan makan benda fiber..Selain gambar dekat atas ada beli snek ku dan durian..hehe..

Dari kecik lagi aku memang percinta susu dan benda berasakan susu..buah pun memang aku suka makan..cuma kene tukar-tukar la..kalau sama je bosan gak..sayur pun aku suka jugak makan..kalau makan nasi campur kalau boleh memang nak ada sayur..baru la rasa lengkap makan..kalau tak makan buah dan sayur biasnya aku akan order jus masa makan..

Macam corn flakes, nesvita semua tu memang favorite aku la..tapi kalau dekat rumah tak de lah favorite sangat..bila tengok makanan lain yang lebih sedap memang akan pilih makanan lain tu la..hehe..cuba kalau ada nasi goreng, nasi lemak ke pagi-pagi kan..hehe..

Aku memang dah biasa makan benda-benda macam ni..dan rasanya hasil dia dekat badan memang sangat memuaskan..sebab badan aku tak la besar sangat..tak berlemak sangat..walaupun umur dah 25 tapi ramai orang cakap nampak lebih muda dari umur aku dan nampak macam budak-budak lagi...hehehe..

Kalau makan makanan macam ni pun elok untuk sistem pekumuhan..senang nak membuang..satu tekak aku ni memang suka macam benda macam ni..rasa dia pada aku tak lah teruk sangat..sedap je..dan kalau dalam hidangan tak dapat benda macam ni memang rasa rugi sangat..contohnya kalau makan nasi kukus..ada nasi panas, ayam, sambal dan timun..kalau ada duit lebih aku order sayur campur untuk makan dengan nasi kukus ni..tapi kalau tak aku akan mintak timun lebih..masa makan dekat rumah kawan pun ada nasi, naget ayam, sayur tumis, dan ikan masin..aku tengok dalam peti ada tomato dua biji..aku mintak untuk buat ulam..satu lagi bila fikirkan khasiat yang terdapat dalam makanan-makanan ni..memang lagi berselera nak makan..

Berbanding dengan roomate aku yang suka makan tapi makanan dia kurang berkhasiat..kadang-kadang aku tanya jugak la kenapa tak suka makan..kalau tak memang susah lah nak turunkan berat badan..nak turunkan dan nak maintain..tu sebenarnya..die memang tak suka susu..die kata bau susu pun dan boleh buat dia nak muntah..die pun memang tak makan sayur..kalau ada sayur dalam makanan memang die akan keluarkan..lepas tu boleh pulak kata die rasa macam kambing kalau makan sayur..huhuhu..sabar je lah..kalau beli roti ke kalau beli roti kosong die akan makan dengan peanut butter..bukan tak boleh makan..tapi kene seimbang la kan..dan lagi suka beli roti gardenia coklat dan butterscotch..nak suruh ubah pun susah..nak buat macam mana kan..

Harap hari ni boleh lah start buat keje dan boleh bercuti dengan tenang..Kepada Ayah Selamat Ulang Tahun..semoga lebih murah rezeki..sihat tubuh badan, dilindungi dan sentiasa diberkati dan dirahmati Oleh-Nya..Kepada Izzat Selamat Pengantin Baru..Semoga Bahagia ke akhir hayat dan cepat-cepat dapat baby..:))


Tuesday, 25 December 2012

Wordless Wdnesday..

Assalammualaikum..


Roti keju..favorite ever..salah satu sumber lemak dalam badan..:))

Saturday, 22 December 2012

Pore Pack..

Assalammualaikum..

Sekarang ni tiap kali weekend biasanya akan keluar berjalan dengan roomate..kalau duduk sorang bosan la pulak..keluar la sekali..walaupun kadang-kadang penat gak nak ikut orang ni kan..Contohnya macam masa nak beli kasut..dieorang siap da beli berpasang-pasang kasut tapi aku tak beli pape pun lagi..tapi aku memang tak kisah pun..walaupun dieorang kata kesian tengok aku tak beli apa-apa..

Macam semalam aku ikut keluar sekali sebab nak beli barang..minggu depan cuti krismas..cuti lama..tapi aku malas nak balik rumah..nak study dan siapkan keje..kalau bertangguh buat memang makin bertimbun..kalau aku balik memang tak buat keje..dah semua buku tinggal dekat sini..tak kan nak angkut semua buku balik pulak kan..lepas tu confirm balik sini sehari sebelum..pejalanan lama dah buat aku penat..tak pelah..korban la sikit..tak payah balik duk sini je study dan buat keje..

Jadi sebab aku tak balik aku pun ikut keluar nak beli barang..nak beli makanan..tapi sudahnya beli buah dan sunquick je..huhu..tak tau nak beli apa..huhu..lepas tu nak beli baju formal..nasib baik la sekarang ni ada year end sale..dapat la beli baju dan skirt yang formal dengan harga yang mura..:))..selain nak beli barang keperluan..nak beli scrub dekat body shop dan pore pack..tapi tak jadi pun beli scrub..sebab dah tak sempat..dan nasib baik lah aku dah selamatkan duit cepat-cepat..masukkan ke akaun lain..kalau tak mau habis..huhu..

Berbalik ke tajuk asal..pore pack adalah benda yang wajib ada dalam senarai keperluan penjagaan diri aku..sebabkan kulit aku ni memang jenis yang berminyak terutamanya dekat hidung jadi memang banyak sangat la white head dan black head..huhu..kalau picit pun sakit dan keluar tak proper..jadi sebab tu lah aku suka pakai pore pack..untuk buang white head dan black head..dan memang sekalu kene buang..kalau tak memang banyak la dekat kulit dan menyebabkan kulit sangat oily..

Kalau sebelum ni aku selalu guna Biore Pore pack dan ada jugak la try guna brand lain kadang-kadang..dan aku pun ada jugak la guna brand Watson..sebab in term of quality dan harga brand Watson ni agak berbaloi jugak..berbanding Biore Pore Pack yang harga nya lebih mahal tetapi quality yang lebih kurang sama aku lebih prefer beli pore pack jenama Watson sekarang..

Disebabkan pore pack dah habis..keluar semalam adalah untuk membeli pore pack jugak..mula-mula masuk carrefour nak cari pore pack..nasib baik la tak de..atau aku yang tak jumpa sebab malas nak carik betul-betul..hehe..lagi pun tak Watson ada dalam mall tu..

Lepas tu aku terus pegi Watson..pegi dekat Watson pilih-pilih sekali nampak untuk Pore Pack jenama Watson ada promosi..maklumlah sekarang kan banyak sale..sibuk dengan Year End Sale(YES)..so aku pun memilih untuk beli Pore Pack jenama Watson..:))

Promosi dia adalah bila kita beli 2 kita akan dapat 50% diskaun untuk second item..berbaloi-baloi la kan..kalau brand Biore pun ada less 10% je..so aku terus beli dua lepas baca promosi tu..sebab aku memang selalu beli dan guna..satu pore pack ni rm9.90 berbanding Biore belas-belas ringgit..aku tak ingat spesifik harga dia..jadi dua total RM 14.85..

Taka tau la promosi ni sampai bila..kepada sesiapa yang berminat boleh la pegi Watson cepat-cepat..:))

Berbelanja la dengan bijak..:D


Wednesday, 19 December 2012

Proud of My Besties..

Assalammualaikum..

Hari ni aku sakit tekak..tak tau lah kenapa..tambahan cuaca sekarang pun tak berapa baik kan..musim tengkujuh..memanjang hujan je..memang tak elok untuk badan..lebih-lebih lagi untuk orang yang tak tahan sejuk macam aku ni..bila dah kene hujan lepas tu kelas pulak dalam air cond memang lagi sejuk..memang senang nak sakit..bila pakai kasut lepas tu jalan tenggelam dengan air kasut basah masuk pulak kelas ber aircond memang senang la nak demam..huhu..

Hari ni balik kelas petang aku terus tidur..biasa nya kalau dah hujung-hujung minggu memang penat..bila bangun dari tidur rasa sakit je dekat tekak..bukak sakit tekak yang perit tu..biasa nya kalau lelangit dan tekak perit nak demam dan selesema kan..tapi ni sakit tekak yang rasa macam bengkak dalam tekak lepas tu sakit bila nak telan..even nak telan air liur pun sakit..huhu..redha je lah sebab sakit boleh menghapus dosa kan..aku memang agak risau kalau demam..sebab banyak keje dan nanti takut tak larat..huhu..Alhamdulillah setakat ni ok lagi..

Esok ada quiz..quiz yang dah dua kali delay..1st time delay sebab ada orientasi..kene delay sebab arahan pihak atasan..kali kedua delay semalam sebab ramai sangat tak datang..3/4 kelas yang tak datang..ada seorang class mate accident..nasib baik orang nya tak de apa-apa..cuma kereta je rosak teruk..bangun tadi online rehat-rehat malam ni..kejap lagi la baru nak revise balik untuk quiz esok..harap-harap tak delay lagi la..huhu..

Tengah rilek-rilek tetiba dapat panggilan dari Sen..die nak berenti keje..dah lama dia cakap nak berenti keje ni..dah hantar surat resign pun..semalam aku call die kata bos die bahagian proposal pujuk die tak payah berenti..hari ni dia call bagi tau yang CEO dia pujuk tak payah berenti..lepas tu bagi increment yang agak ok..aku pun kata tak payah la berenti dulu..keje je la dulu..lepas tu bila dah dapat tempat dekat company lain yang lebih ok dan bayar lagi ok baru la berenti..

Aku bangga dengan pencapaian dia..siap CEO pujuk tak payah berenti..maksudnya die pandai buat keje dan orang percaya kan dia..dulu kami bukan lah pelajar cemerlang pun dekat Universiti..tapi Alhamdulillah masa dan pengalaman mematangkan kami..Alhamdulillah Tuhan bagi peluang yang sangat beharga ni..Semoga karier die bertambah baik dan rezeki dia bertambah murah..

Biasanya kita orang memang sharing each other..pasal keje dan pasal life..saling beri semangat antara satu sama lain..berkongsi suka dan duka..bila susah akan cuba selesaikan sama-sama dan bila suka aku pun tumpang gembira dan bangga untuk die..beri semangat untuk die melangkah lebih jauh lagi..Sebelum aku berenti keje dan sambung belajar pun aku bagi tau die kalau ada masalah bole call en.bf untuk tanya pasal keje atau kalau ada masalah dekat KL..

Love all of u damn much..Terima Kasih Tuhan atas anugerah yang tak ternilai ni..en.bf ada bagi tau semalam mungkin die akan ke Singapore dan China..gonna miss u..

Wordless Wednesday..

Assalammualaikum..

Kuatkan la semangat aku..Kuatkan lah fizikal dan mental aku..sentiasa dekatkan diri aku dengan kau..Permudahkan lah usaha aku dalam mencapai apa yang aku inginkan..Amin..Kadang-kadang rasa tak mampu dan nak beralah..

Monday, 17 December 2012

Permohonan Pengeluaran Pendidikan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) FINALE

Assalammualaikum..

Agak lama tak menulis..rindu jugak nak menulis..tapi sekarang ni agak sibuk..huhu..kalau ada masa terluang pun digunakan untuk buat apa-apa aktiviti yang sepatutnya..Macam aku bagi tau sebelum ni..Sem ni aku ambil lapan matapelajaran dengan 23 jam kredit seminggu..ada hari yang aku ada empat kelas dalam satu hari..selain kene pegi kelas aku pun ada kene buat CBL (Computer Based Learning)..nak kene buat short course..ni pun kad pelaut tak pegi buat lagi..Jangan kan kata kad pelaut medical check up pun tak buat lagi..huhu..

Biasanya aku memang akan pegi kolej pukul 8 pagi sampai lah petang..aku balik lepas habis semua kelas..kalau dah balik rumah rehat-rehat kadang-kadang tertido..lepas tu terlajak tak pegi kelas..baik lepas habid semua kelas untuk hari tu baru aku balik..dah macam office hour pulak dah..huhu..kalau ada gap tu biasanya aku duduk dekat library je la..buat ulangkaji atau siap kan assignment..prepare untuk quiz dan final..prepare untuk presentation la..

Kadang-kadang tu tak cukup masa jugak..balik rumah sambung study lagi..bole kata tiap malam aku study..kecuali weekend..weekend tu boleh la rehat sikit..bangun lambat..malam biasanya aku study..ye lah untuk jawab assigment pun kene la study kan..dan aku memang nak sentiasa ulang kaji untuk memudahkan aku kalau ada quiz, test dan final nanti..jadi aku sentiasa update knowledge tu..masa final nanti tak la beban sangat..lagi pun kene score betul-betul untuk dapat 4.0 lagi sem ni..:))

 Selain tu aku pun kene uruskan beberapa hal..contohnya permohonan untuk keluarkan duit KWSP aku untuk tujuan pendidikan aku ni..sebelum dapat submit 3 kali aku datang..huhu..

  1. Pertama - Untuk buat pertanyaan mengenai perngeluaran duit KWSP untuk pendidikan..dapat borang pengluaran dan senarai semak dokumen yang diperlukan untuk proses pengeluaran ini..
  2. Kedua - Nak submit borang..tapi amount untuk jumlah pengeluaran tu salah..dan ada dokumen yang tak lengkap..masa aku pegi kali pertama ada dokumen yang die tak bagi tau pun aku kene prepare..huhu..
  3. Ketiga - Dah prepare dokumen yang diperlukan..amount pun dah betul..resit pun dah betul..sekali nombor IC aku dekat Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar yang asal salah..huhu..kene balik dan betul kan lagi..huhu..
  4. Keempat - Semua dokumen OK..dan boleh hantar borang permohonan dan dokumen..:))

Aku akan kongsikan cara untuk memohon..dan supaya korang tak buat kesilapan macam aku..huhu..

  1. Dapat kan Borang Permohonan Pengeluaran Pendidikan..sekali dengan senarai semak dokumen..
  2. Sediakan Dokumen yang diperlukan..
  • Kad Pengenalan diri
  • Surat Tawaran Belajar - surat tawaran ni surat tawaran kita dapat sebelum masuk..bila apply nak masuk mana-mana institut kalau permohonan kita berjaya die akan bagi surat tawaran kan..so surat tawaran tu la..
  • Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar - surat ni orang yang bertanggungjwab dalam institut kita tu yang akan sediakan..macam aku orang yang jaga Unit Data yang sediakan..banyak jugak detail dekat sini..jadi bila dah siap dan dah dapat tu sila lah cek semua maklumat tu betul-betul ye..kalau tak jadi macam aku..huhu..tapi pasal amount tu bukan salah aku..sebab mula-mula aku pun tak tau macam mana nak kira..
  • Surat Kelulusan Pengiktirafan Kursus Pengajian - Surat ni pun orang dari Unit Data tu bagi seklai dengan Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar aku..
  • Salinan Keputusan Peperiksaan Terkini (pelajar IPTA dikecualikan) - macam aku ni IPTS dan dah Sem 2 jadi aku kene sediakan sekali..Sila bawa yang asal sebab die nak tengok betul ke tak dan fotostat. Yang fotostat dia akan ambil..yang asal tu cuma untuk rujukan dia je..
  • Borang Temuduga - borang ni pihak KWSP yang sediakan..Masa datang kali ke-2 baru aku tau ada sesi temuduga ni..kita tak perlu sediakan..
  • Bukti Kelayakan Mengikuti Pengajian - Macam aku buat diploma dan masuk guna SPM aku jadi kene sediakan Transkrip Keputusan SPM aku..sama juga kene bawak yang asal dan fotostat..yang fotostat dia ambil..
  • Pembayaran Secara Pengkreditan Terus Ke Akaun Bank Ahli - Macam aku ni aku cuma nak refund balik bayaran yuran pendaftaran dan yuran asrama yang aku dah buat..jadi aku mintak dia masuk kan terus ke dalam akaun aku..kene bawak buku bank sebagai bukti..tak perlu fotostat pun..sebab dekat dalam borang ada tulis nombor akaun..cuma dia nak comfirmkan je..kalau tak bayar yuran lagi kita boleh pilih untuk KWSP kreditkan ke akaun kita aku dieorang bayarkan terus ke institute terus.
  • Resit Bayaran Yuran Pengajian Yang Dikeluarkan Oleh IPT - ni bagi permohonan bayaran balik yuran pengajian yang telah dibuat kepada IPT..kene bawak resit asal yang kita dah bayar dan fotostat..dieorang akan ambil yang fotostat.kalau ada resit yang tak lengkap boleh mintak dieorang keluarkan resit untuk kita.dalam sistem ada bukti dah bayar jadi mintak dieorang keluarkan resit..suruh dieorang cop dan sign sekali..
3. Lepas dah lengkap isi borang permohonan dan semua dokumen dah dah lengkap bolehlah hantar dekat kaunter.
4. Akan ada Pegawai KWSP yang akan interview kita..tanya soalan pun senang-senang je..macam sekolah dekat mana..ada dapat pinjaman atau tajaan tak..sekejap je interview dia..
5. Dieorang akan keluarkan Notis Akuan Penerimaan Permohonan. Dekat notis ni akan ada tarikh penerimaan dan masa penerimaan..

Masa aku tanya pegawai tu die kata maksimum untuk dapat duit ialah 21 hari bekerja dan die akan SMS kita untuk beritahu yang duit dah masuk dalam akaun kita..Aku hantar permohonan aku 13/12/2012 iaitu pada Khamis minggu lepas..Hari ni en.bf masukkan duit belanja sebab dah tak de duit belanja..weekend hari tu ikut orang berjalan duit pun banyak keluar..huhu..nasib baik hari ni aku puasa..bila dah bank in kan duit en.bf SMS aku..lepas tu aku pun cek la dalam CIMB..biasa die transfer dekat CIMB je sebab die tak de maybank..aku pun jarang sikit cek akaun maybank sebab tak de duit pun dalam akaun..huhu..tapi tadi en.bf bank in dalam Maybank pulak..bila cek sekali tengok ada jumlah yang agak banyak..terkejuta gak aku..rupanya permohonan aku dah berjaya dan duit dah di kreditkan dalam akaun..aku tak dapat pun sebarang SMS atau email dari KWSP..tapi syukur sangat permohonan dan berjaya dan duit dah masuk..cepat betul kan dapat..Alhamdulillah..:))

Good Job KWSP..Terima Kasih Banyak..:))


Sunday, 9 December 2012

Pengajaran untuk Hari ni..

Assalammualaikum..

Pagi ni aku tak tau lah nak cakap apa..tapi aku memang marah diri sendiri..dah aku memang salah kan diri sendiri..Mungkin Tuhan tu nak bagi pentunjuk..nak bagi tau sesuatu..

Kalau belajar sebelum ni aku memang bawak motor ke kelas..bawak motor ni supaya senang nak ke kelas, senang kalau nak keluar beli barang nak pegi makan ke..sebab kampus sebelum ni agak besar jugak la..kalau nak pegi kelas atau keluar beli makanan memang agak jauh..kalau nak keluar beli barang kene pegi pekan nak kene naik teksi memang agak mahal la kan..jadi sebab ni lah bawak motor..

Masa keje yang pertama pun aku naik motor pegi keje..tapi kalau hujan ke aku bole naik bas, teksi atau tumpang budak sama kerja..tak de masalah transport rasanya sebab aku duduk dekat dengan jalan besar..kadang-kadang kalau keje malam nak pegi keje tu hujan aku naik bas atau teksi balik balik pagi tu cuaca elok aku jalan kaki je balik rumah..dapat jugak exercise..

Masa dah pindah rumah dan pindah keje pun aku duduk satu rumah dengan Sen..Sen pulak bawak kereta jadi tumpang die pegi keje..kalau die tak de pun bole pegi naik teksi sebab banyak teksi dekat Jalan Jelatek tu..kalau tak pun aku boleh jalan kaki je..pernah jugak la jalan kaki je pegi ofis sebab ofis dekat Setiawangsa je..sejak keje dekat Setiawangsa dan pindah rumah motor aku dekat rumah en.bf..Sebab lepas berenti keje lama motor tinggal je dekat rumah lama jadi aku suruh en.bf la ambil dan jaga..

Masa nak pindah sini sambung belajar memang nak bawak motor tu..awal sem lepas memang dah beberapa kali plan dengan en.bf die nak pos kan motor..tapi sebab kan ada bas dan roomate aku bawak kereta lepas tu boleh tumpang die jadi rancangan tu banyak kali la tertangguh..

Sem ni aku dah jarang naik bas..roomate aku banyak kelas pagi jadi boleh tumpang die je pegi kelas..kalau tak pun tumpang budak kelas aku sebab ada yang duduk satu taman dengan aku..Kelas yang tak boleh tumpang aku naik bas je..

Tapi lepas cuti mid sem ni budak kelas aku dah pindah duduk taman lain sebab ada masalah dengan housemate tak silap..jadi aku tak tumpang die lagi lah..kalau kelas pagi memang pegi dengan roomate aku..Kalau nak naik bas pagi aku akan bangun pukul 6 lebih untuk naik bas pukul 730..kalau naik dengan roomate aku bangun lewat sikit..

Pagi ni aku bangun macam biasa kalau pegi dengan roomate aku..masa mandi aku tak dengar pun bilik air sebelah dia bangun mandi..dah habis mandi aku masuk dalam bilik die tak bangun lagi..aku kejut tanya die tak pegi kelas ke..die jawab die tak pegi..masa tu jam dah pukul 745..aku dah pening macam mana nak pegi kelas ni..aku call prebet die tak dapat datang ambil..huaaaaaaaaaa sedey nya..nak tumpang budak lain pun da lambat masa ni..

Aku pun pasrah je lah tak dapat pegi kelas pagi ni..memang redha je lah..tak de rezeki aku kt nak pegi kelas pagi ni..Tapi aku dapat pengajaran terbaik..lepas ni memang tak payah la nak harap orang..kalau tak jadi macam ni..aku pun tak boleh nak salah kan die sepenuhnya..salah aku jugak..bergantung dekat orang..tak pe lah..Terima kasih la Tuhan untuk teguran ni..tadi dah bagi tau en.bf untuk pos kan motor..lepas ni pun bangun je lah awal pegi kelas naik bas..aku malas nak harap orang dah..kalau tak aku balik yang susah..

Malam tadi die baru bagi tau kakak die tengah cari rumah sewa nak ajak duduk luar..Aku patut pertimbangkan balik rasanya..aku malas nak bergantung dekat orang sebab bila jadi macam ni aku balik yang susah..Perkara-perkara macam ni lah mengingatkan aku dekat Sen dan kawan baik aku yang lain..tak de siapa mampu tandingi dieorang lagi..Sesungguhnya ni pengajaran yang baik hari ni..Terima kasih Tuhan untuk teguran ni..








Friday, 7 December 2012

Karya-karya Seni..

Assalammualaikum..

Rasa nya aku pernah bagi tau sebelum ni..
Adik aku yang bongsu bersekolah di Sekolah Seni Johor Bharu..
Minat dan bakat die terhadap seni memang agak lebih..
Lebih-lebih lagi die dapat masuk sekolah ni..

Selain dari minat melukis dan mewarna die pun suka menari dan berlakon..
Dengan bakat semulajadi lepas tu masuk sekolah ni memang kombinasi yang terbaik lah untuk die belajar dan kembangkan bakat die..

Selain adik aku yang last ni kakak aku pun berbakat dan minat bidang seni..
Dulu die selalu jugak lah masuk pertandingan melukis dan menang..
Masa SPM pun dia ambil Subjek Pendidikan Seni..
Tapi disebabkan die bersekolah biasa tak lah dapat pendedahan macam adik aku yang last tu..
Tapi sekarang die mengajar tarian secara sambilan untuk Ko-K di UiTM..
Masuk silat dan aktif menari sekarang..

Adik aku yang last ni memang suka masuk pertandingan sejak dulu lagi..
Profile die dalam banyak majalah dan pertandingan lah yang dia bawa masa interview untuk masuk sekolah seni..
Sekarang pun die banyak masuk pertandingan jugak..
Lagi-lagi cuti sekolah ni..
Melukis je la keje dia..

Cuti ni dia hantar karya untuk pameran..
Kalau ada orang nak beli die akan dapat duit..
Nak masuk ni pun kene bayar rm3 untuk satu karya..
Kalau ada orang nak beli harga bergantung dekat die la nak jual berapa tak silap..
Aku pun tak tau sangat..
Aku tukang tolong transferkan duit je..hehe..

Ni lah hasil karya dia..
Hasil karya budak 14 tahun..:))







Ada 6 lukisan..
Kalau tak da orang beli pun at least latihan untuk die dan orang lain bole tengok dan nilai..
Sekurang nya die mencuba dan pendedahan yang baik untuk dia..
All the best untuk masa depan die..

Makan..Makan dan Makan lagi..

Assalammualaikum..

Banyak betul la makan balik cuti ni..
Lebih-lebih lagi sebab duduk dekat rumah..
Kalau keluar pun jumpa kawan-kawan pegi tempat makan jugak..
Pegi rumah P.Long pun M.Long tu dah la teror sangat memasak..
Bila aku datang masak masak lemak cili padi ayam campur nenas..
Haruslah banyak makan tengah hari tu..
Malam pulak makan ramai-ramai lagi lah bertambah-tambah sedap rasanya..huhu..

Cuti ni memang nak makan banyak-banyak sebab bila dah balik nanti tak dapat makan banyak-banyak dan sedap-sedap macam ni..huhu..

Esok dah nak balik..huhu..
Hari ni adik bongsu siap beli kek kata aku yang nak makan lagi..huhu..
 Aku punya lah dari minggu lepas mengidam nak makan kek..
Nak makan kek ais krim..
Tapi bila order kek yang aku nak tak da..
Malas order yang lain takut aku tak suka tak habis pulak nanti..
Kek dah la mahal kan..

Sebelum keluar beli barang tadi adik siap tanya aku ada nak kirim beli apa-apa ke tak..
Punya lah caring kan..hehe..
Walaupun beli bukan pakai duit die tapi keprihatinan die tu sweet sangat..hehe..

 Blueberry Cheese cake..
Punya lah sebab tak de yang jual slice..
Kalau slice ada kek coklat je..
Dia sanggup beli sebiji kek ni sebab aku nak makan die cakap..huhu..

Alhamdulillah murah sangat rezeki..
Semoga Tuhan lebih murahkan rezeki aku, keluarga, kawan-kawan baik dan insan-insan yang tak pernah putus asa menyokong dan membantu aku..
Amin..

Aktiviti cuti Mid Sem 2..

Assalammualaikum..

Semenjak sambung belajar semula ni aku memang jarang keluar dengan kawan-kawan..maksudnya kawan-kawan biasa la..macam pegi jalan-jalan ramai-ramai atau pegi kenduri kawen..satu sebab jauh..kalau nak balik semata-mata nak pegi kenduri macam tak berbaloi je aku rasa..satu sebab aku ada benda lain untuk aku fokus, nak jalan jauh-jauh pun penat badan dan sudah tentunya faktor kewangan..

Jadi kalau cuti aku selalu duduk dekat rumah je..nak keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan pun malas..nak pegi kenduri pun malas..memang duduk rumah makan sedap dan boleh berehat sepuas-puasnya..tu semua yang aku tak nak lepas kan..hehe..kalau ada keluar pun keluar dengan en.bf dan besfren je lah..sebab dieorang tau situasi aku jadi nak cerita banyak-banyak meluahkan perasaan ke tak kisah..hehe..aku memang malas kalau orang tak tahu hujung pangkal tetiba tau tengah-tengah je nak nasihat aku lebih-lebih..nak cakap lebih-lebih..tu memang aku malas..

Last aku jumpa Sen dalam bulan 9 tak silap..sebelum cuti sem die datang sekejap dinner dengan en.bf dan pagi rumah aku lepak kejap..waktu cuti Deepavali hari tu ada nak jumpa die tapi tak dapat..huhu..ada dekat rumah memang malas betul nak keluar..dan setiap kali cuti rasanya memang kene pegi rumah P.Long..kalau tak memang die tanya berkali-kali dan tak sampai hati nak tolak..huhu..

Rabu lepas aku pegi KL untuk jumpa Sen..selalunya nak pegi KL aku naik bas express je sebab lagi cepat aku rasa..tak berenti banyak tempat macam naik komuter..selalu naik komuter dari Seremban ke KL masa duduk Penang dulu je sebab senang nak naik train dekat KL Sentral..kalau masa keje memang selalu naik bas je sebab nanti berenti dekat CM dekat dengan train nak balik rumah..

Sekarang banyak coach baru..kalau dulu biasa naik komuter yang warna kuning je kan..tapi sekarang dah ada yang baru..maklumlah dah lama tak naik..hehe..

Pilihan aku memang la ladies coach..memang rasa lagi selesa dan selamat..lebih-lebih lagi waktu puncak..sebab aku naik dah petang..target nak sampai Subang Jaya dalam pukul 6-7 lepas en.bf habis keje..biasa waktu macam ni memang ramai sangat orang..bersesak-sesak sampai tak sempat naik kadang-kadang..terutamanya dekat KL Sentral, dekat bank negara ke..memang selamat naik ladies coach la..tak sanggup nak berhimpit-himpit dengan lelaki rapat-rapat dalam train..kadang-kadang ada yang mengambil kesempatan..huhu..

Bahagian dalam train yang lebih kemas..

Nasib baik aku sampai KL Sentral tak ramai orang lagi..naik train ke Subang pun dapat duduk..sampai Subang Jaya dalam pukul 5 lebih dekat pukul 6..kene tunggu en.bf ambil aku depan Carrefour..die jarang keluar awal..tapi sebab aku datang die keluar la awal..hehe..

Lepas tu kita orang ke Sunway Pyramid untuk dinner dan sementara tunggu Sen balik keje..masing-masing memang selalu balik keje lambat..huhu..masa on the way pun dah janji nak jumpa Haziq sekali..nasib baik die EL hari tu..lepas makan terus pegi Kota Damansara..memang dah plan nak lepak dengan Sen..mula-mula lepak dekat Belami Kota Damansara..boleh Sen lepak dengan en.bf sekali..dieorang borak-borak pasal keje..

Disebabkan masing-masing ada keje lagi nak buat malam tu dan tak boleh lepak lama-lama jumpa Haziq dekat Petronas Kota Damansara 2 je..dekat dengan rumah Sen..Haziq sebelum tu pegi Pavilion dengan adik die siap beli kan aku gift lagi..sweet sangat..huhu..

Gift from best fren..haruslah terharu..tetiba je dapat gift kan..sweet sangat..huhu..

Lepas en.bf balik sembang-sembang dengan Haziq jap..tak dapat sembang lama pun sebab dah lambat masa ni..nak lepak dengan Sen lagi..hehe..naik-naik je sebelum tido sembang-sembang dengan Sen sambil teman die buat keje..satu malam die tak tido buat keje..huhu..sambil tu aku makan bihun sup beli dekat Belami..

Bihun sup campur yang agak sedap..bahan pun banyak..bihun pun banyak..puas hati jugak la makan..

Tido lambat dan pukul 615 dah bangun..sebab Sen nak hantar pegi LRT Kelana Jaya..die tak tau jalan dan LDP tu dah la selalu jam..lagi Sen nak kene masuk awal sebab nak submit keje pukul 830..masa aku bangun die memang tengih buat keje..satu malam tu memang tak tido..huhu..

Balik dari KL aku pegi rumah P.Long pulak..duduk satu malam..hari ni dah balik rumah..pun bangun awal sebab nak tumpang P.Long pegi keje..malas balik lambat-lambat sebab karang penat..esok dah habis cuti..nak balik belajar balik..

Memang indah berada disamping orang-orang tersayang..Tersangat lah memnbahagiakan..Semoga persahabatan kita kekal hingga akhir hayat dan semakin bahagia walaupun masing-masing dah ada family masing-masing nanti..Amin..

Wednesday, 5 December 2012

Wordless Wednesday..

Thank you so much Bestfren..Love u so much..:))

Monday, 3 December 2012

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk Pendidikan..

Assalammualaikum..

  Status permohonan Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) Yayasan Bank Rakyat (YBR) aku masih tak tau lagi walaupun dah masuk Disember..Masa pegi quiz tempoh hari staff YBR tu bagi tau mungkin bulan November dah tau keputusan..pasrah je lah..huhu..walau pun harap sangat dapat..huhu..

Sebelum Januari aku kene bayar yuran untuk Sem 1 dan Sem 2..jumlah yuran pengajian yang perlu dibayar bagi kedua-dua Sem ni ialah rm6000..huhu..banyak nye lah kan..tu belum masuk lagi yuran asrama yang kene bayar tiap-tiap bulan, pengangkutan, belanja makan tiap bulan dan keperluan lain..

Masa buat ijazah dulu pun jumlah yuran pengajian sepanjang tempoh pengajian sampai habis rm7000++ je..Sebab tu lah aku sangat perlukan PPBU ni untuk tampung yuran pengajian aku..untuk belanja harian Insyaallah boleh lah di usahakan..sebab ni jugak lah aku nak sangat habis awal..boleh cepat-cepat keje balik..huhu..

Jadi alternatif sementara tunggu keputusan PPBU ni aku bercadang nak keluarkan duit EPF aku dalam KWSP aku untuk tampung sikit-sikit perbelanjaan harian aku..tak banyak pun duit aku..yelah keje pun tak lama..

Untuk Pengeluaran KWSP ni hanya boleh keluarkan simpanan dari akaun 2 sahaja..Macam aku cuma keluarkan balik duit yang aku dah gunakan untuk bayar yuran pendaftaran masa daftar awal-awal dulu..Boleh jugak keluarkan duit untuk bayar yuran..bagi tau KWSP berapa jumlah yuran yang perlu dibayar dan boleh lah keluarkan duit tersebut..die boleh bagi duit tu pada kita atau bayar terus dekat tempat kita belajar..

 Ni borang untuk pengeluaran pendidikan..boleh dapatkan dekat pejabat KWSP..

Dokumen yang diperlukan tak banyak pun..macam aku cuma perlu sediakan salinan kad pengenalan sahaja..Surat tawaran belajar ni dapat masa awal-awal dulu..tapi masa mintak dokumen dari unit data dia bagi aku jugak surat tawaran..Surat Pengesahan Pendaftaran Pelajar yang asal dan Surat Kelulusan Pengiktirafan Kursus Pengajian tempat belajar aku yang buat..

Bagi tau dieorang nak nak dokumen untuk keluarkan duit KWSP dieorang dah siapkan dokumen..macam aku nak refund balik duit yang aku dah guna bayar pendaftaran dulu perlukan resit-resit bukti pembayaran aku dulu..

Dokumen aku dah siapkan..tinggal nak hantar borang ni ke pejabat KWSP je lagi..hantar lambat sikit lambat sikit jugak duit habis..hehe..kalau dah ada duit karang ada je benda nak guna nak pakai duit..kalau tak de duit tak de pulak nak macam-macam kan..biasanya dah submit dokumen dalam dua minggu dah dapat duit..Insyaallah kalau dah submit document aku akan update..Harap apa yang kongsikan ni membantu orang yang baca yang ada masalah macam aku jugak..diaman ada kemahuan Insyaallah ada jalan..Tak silap aku kalau untuk pendidikan anak-anak pun parents boleh keluarkan duit untuk pendidikan anak-anak..

Suprise Atok & Wan..

Assalammualaikum..

Minggu lepas memang agak menarik pada aku..Minggu lepas aku demam seminggu rasanya..aku ni pulak agak jarang demam tapi bila demam memang kene ubat yang kuat..tu pasal la kene pegi klinik jugak untuk check dan dapat kan ubat..

Petang tu en.bf masukkan duit untuk pegi klinik..sebab tu la macam mana pun nak pegi klinik malam tu..Walau pun aku cakap nak pegi klinik malam tu tapi masing-masing berlengah je nak balik..lepas dah hantar yang lain balik baru la pegi klinik..charge pun agak mahal kot..atau mungkin normal sebab sebelum ni aku tak amik kesah sangat..tapi bila kekurangan duit dan kene berjimat ni memang setiap sen adalah bernilai..

Masa nak bayar tu charge memang lebih dari duit yang en.bf bagi..nasib baik la minggu sebelum tu ada jumpa besfren..die ajak balik kampung tapi aku malas sebab minggu ni dah nak balik lagi..penat pun ye jalan jauh-jauh ni..jadi cuma jumpa die amik die dekat benteng turun dari boat..masa jumpa tu die siap hulur duit belanja lagi..walaupun aku tolak tapi die nak bagi jugak..terharu sangat..macam mana tak sayang dan tak terkesasn dekat hati..kawan satu sekolah sama-sama belajar tapi layan aku sangat baik..huhu..

Jadi masa nak bayar duit memang cukup-cukup je yang ada dalam wallet aku..Alhamdulillah la..untuk lepas-lepas tu memang tak de duit belanja lagi..huhu..nak beli tiket balik kampung lagi..Walaupun tak sihat aku cuma makan nestum dah buah oren yang aku beli weekend tu..dan jugak minum susu coklat anlene kalau lapar dan nak makan ubat..tak silap aku untuk hari Ahad dan hari Isnin..memang makan tiga benda ni je..Hari Isnin en.bf masukkan duit..cepat-cepat beli tiket bas..takut terguna ke nanti kan..dapat pun bukan nya banya..en.bf pun baru masuk keje kan pertengahan bulan November..

Hari Rabu dalam pukul 2 petang aku dapat panggilan dari mak..mak bagi tau atok dengan wan nak datang..What a suprise?..hohoho..diaorang dalam perjalanan dan kene amik dieorang petang tu dalam pukul 5..Mula-mula serabut jugat sebab aku tak de kenderaan dan dah tak de duit..duit dah habis beli tiket..fikir nak kene sewa kereta ke nak bawak dieorang jalan-jalan..kene la mintak tolong class mate untuk hantar kan dekat dieorang..lepas tu jalan kaki je dekat pekan bawak dieorang pegi solat dan makan..sempat pegi kedai RM 2 beli cermin..hehe..Atok dan wan sangat la mudah orangnya..memang belanja aku makan dan keperluan lain..mas ni pun henfon dah tak de kredit..

Mula-mula mak bagi tau atok dengan wan nak tidur satu malam..balik esok nya tapi sebab macam takde keperluan nak tidur dieorang nak balik malam tu jugak..jadi lepas makan pegi stesyen bas carik kan tiket untuk dieorang..tiket pukul 12 tgh malam..malam tu banyak jugak la yang dibual kan..memang menghabiskan masa bersama dieorang la..lepas habis tengok perlawanan Laos dan Malaysia aku pun balik rumah..

Alhamdulillah semua dah berlalu dan kalau terjadi lagi Insyaallah aku lebih bersedia untuk hadapi..Memang banyak yang aku pelajari dari pengalaman ni..memang mengajar aku erti kesusahan..orang yang tak de makanan..sebelum ni kalau sehari tak cukup makan je pun dah mengeluh macam-macam..tapi bila dah harungi tak de lah teruk sangat..aku mampu je harungi..kalau makan sehari sekali je lepas ni pun boleh je..bagus jugak untuk badan aku..tiap hari membuang..boleh je makan buah setiap hari..berat badan pun turun tanpa bersusah payah..malah aku rasa dengan cara yang sihat sebab makan bijirin dan buah setiap hari..

Dan di saat-saat aku dalam kesempitan Tuhan tu masih membantu..atok dan wan datang..mengajar aku lebih menghagai setiap sen yang aku ada...bukan bila ada je habis..aku ni pun kira bernasib baik sebab orang sekeliling aku banyak membantu..ada en.bf, sahabat-sahabat yang membantu..keluarga yang sangat menyokong di waktu susah dan senang aku..macam mana dengan orang yang lebih susah?..tak de duit nak makan..Terima kasih Tuhan kerana bagi aku pengalaman ini..semoga aku lebih kuat dan tabah menjalani hidup ini..dan semoga orang yang banyak membantu aku dipermudahkan hidup mereka, dilindungi dari musibah dan lebih murah rezeki..Amin..:))



Sunday, 2 December 2012

Standing In The Eyes of The World..

Assalammualaikum..

Siapa masih ingat dengan Sukan Komenwel yang di adakan dekat negara kita ni pada tahun 1998?..tahun 1998 ni aku masih sekolah rendah lagi..darjah 5 masa ni..tak silap tahun ni jugak la seluruh dunia di landa kemelesetan ekonomi yang sangat teruk..

Aku pun ada kenangan yang tak dapat di lupa kan masa tahun ni..adik bongsu lahir pada tahun ni..waktu adik aku ni lahir aku dengan kakak yang masa tu form 1 bergilir cuti sekolah jaga adik aku ni sebab mak aku tak boleh balik lagi..kene buat pembedahan..selang sehari cuti kene jaga baby..nenek aku ada sekali la..malam-malam kalau die menangis atau jaga aku tak boleh tidur..ye lah mak aku dekat hospital kan..kene buat keje-keje rumah..lagi kalau dulu baby pakai lampin kan..kene basuh lampin, pakaian baby, pakaian orang dekat rumah..kemas rumah..antara pengalaman yang tak dapat aku lupakan..

Waktu ekonomi meleset pun terasa jugak la..adik beradik aku ni ramai..7 orang semuanya campur nenek aku dengan mak 9 orang tanggungan ayah..ayah sorang je yang keje..semua pun kecik-kecik lagi masa ni..banyak nak pakai duit..masa ni pun tak de kenderaan..ada motor je..tak silap aku masa ni jugak ayah sambung belajar..berulang alik ke UPM naik motor..waktu tak de kereta ni naik bas je kalau nak keluar ramai-ramai..kalau nak beli barang pulak ayah akan bawak beg macam beg balik kampung tu..bila dah beli barang die akan letak dalam beg untuk senang bawak naik motor..Alhamdulillah makin lama kehidupan kami makin baik..aku membesar dengan ada pengalaman susah..waktu dah habis sekolah baru rasa senang sikit..

Mungkin aku tak la sesusah orang lain..orang lain mungkin lebih mencabar dari aku..dugan mereka lebih hebat..tapi kepahitan dan kesusahan ni lah yang banyak mengajar kita untuk hidup..Aku suka dengan lagu tema Sukan Komenwel ni..lagu die membakar semangat dan lirik die bila dihayati memang bermakna..sape-sape yang tak pernah dengar boleh dengar lagu ni..Enjoy..:))


Pahit getir hidup...
Dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi,
Demi kejayaan
Terdidik sejak mula,
Tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah,
Tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah
Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"

Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba...

Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"

Alahai Transnasional (2)..

Assalammualaikum..

Sambung balik cerita petang tadi..

Bila tanya status kami macam mana dan apa penyelesaian dieorang tapi tak da jawapan aku pun memang panas hati la..punya lah lama tunggu mekanik tapi bas tak dah sampai bas tak berjalan jugak..tunggu dari  tengah hari kot..dan sepatutnya waktu tu kami dah sampai KL..malam tu memang janji dengan en.bf nak balik kampong..sebab esok nya pukul 10 pagi atok nak balik dah..jadi rancangan nya aku sampai KL dalam pukul 5..lepas tu naik train ke Subang Jaya dekat dengan pejabat en.bf..die ambil aku dan kami pegi makan..Sen pulak dari Kota Damansara ke Nilai dia akan singgah dekat Subang Jaya..untuk kitaorang jumpa..tapi pukul 7lebih macam tu dekat Cherating lagi dan masih tak de penyelesaian lagi..

Lepas tu aku pun call nombor yang driver bagi tadi..jawapan die masih tak de panyelesaian lagi..die kata ikut procedure dan berkait dengan bahagian lain.. bukan die seorang yang boleh buat keputusan..Kenapa tak de bagi bas ganti?..dah tunggu dari tengah hari tadi kot..Jawapan dia Bahagian kejuruteraan kata nak repair bas..dekat kuantan tak de bas kosong..lebih-lebih lagi bas ni bas double decker..kalau bas tu enjin die boleh start pun tetiba masalah balik dekat highway malam-malam buta tu macam mana?..tak ke naya..boleh pulak lepas berapa jam die kata tak de penyelesaian lagi..berkait dengan bahagian lain la..ikut procedure la..aku cakap kalau awal-awal tadi aku boleh sabar lagi..tapi tak kan la ambil masa yang lama untuk solve masalah ni..memang tak professional lansung..nak buat procedure pun biar la smart..masuk akal sikit..habis tu kita orang ni nak tunggu sampai pukul berapa..dah masing-masing ada hal..aku siap cakap lagi die tak de dekat tempat kami memang la boleh suruh kami sabar..tapi menuggu dengan tak de harapan..entah bila bas boleh siap..sampai terkeluar ayat aku dieorang ni makan gaji buta kea pa..tak buat keje ke..

Lepas tu kakak yang duduk sebelah aku tadi bagi tau yang dia dapat maklumat dari orang yang jaga bahagian Terengganu yang aku call tadi bagi tau ada bas dari KL baru sampai Kuala Terengganu pukul 8 macam tu..jadi bas tu yang jadi bas ganti..dari Kuala Terengganu dalam pukul 8 akan sampai dekat Cherating dalam pukul 11..Jadi bas sampai dalam pukul 11 lebih..punya lah penat..dan sampai KL dalam pukul 4 pagi..

Pada aku procedure dieorang memang tak smart lansung pun..bila kata makan gaji buta marah..sepatutnya nak buat procedure fikir baik-baik la..lepas berapa jam kalau tak boleh repair hantar je lah bas lain..memang kene ada bas spare kalau emergency la..kalau tak de bas spare sewa la bas lain ke..ni tidak..kami kene tunggu dekat 10 jam..masing-masing dah la ada hal..memang ta bertanggungjawab lansung..
Macam kakak sebelah aku tu dia nak ke Subang Jaya..pukul 9 pagi esok ada meeting..sepatutnya die naik train ke Subang Jaya malam tu tumpang rumah kawan dia dan nak discuss untuk meeting esok nya..tapi dekat restoran tu la die bukak tab study untuk meeting esok nya..nak discussion tak sempat..sampai pukul 4 pagi die mandi dan tidur dekat Hentian Putra atau Stesyen Komuter untuk naik komuter 1st nak sampai Subang Jaya pukul 8 pagi..Ada jugak yang lain ada meeting esok pagi tu..ada yang ada kelas esok pagi tu..Budak yang ada kelas tu siap pegi Kuantan pegi cari tiket bas lain..Ada jugak penumpang yang baru turun dari offshore naik boat dari pukul 10 malam sampai Kemaman pukul 7 pagi lepas tu beli tiket bas balik rumah..bas pulak boleh rosak terkandas sampai 10 jam..memang penat sangat la..

Syarikat fikir tak semua ni?..ada yang balik rumah balik sebab mungkin tak de keperluan sangat untuk ke KL..ada yang suruh kawan ambil..sebab tak larat nak tunggu..lagi bila tanya status tapi jawap TAK TAU..yang balik tiket bas kira burn je..dapat duit free je..tak makan gaji buta ke tu..procedure apa macam ni?..kami pun dah rugi banyak..sepatutnya dah sampai dekat rumah..dah makan dekat rumah tapi terkandas dekat situ..makan pakai duit sendiri..kakak sebelah aku tu ada SMS orang yang jaga bahagian Terengganu tu tanya mengenai makanan..tapi jawapan die bukan bidang kuasa dia..tak ke pihak syarikat yang sepatutnya bertanggungjawab..dah lah menyusahkan kami..terpaksa bersusah payah plan dah lari..sepatutnya kene bertanggungjawab la dengan kerugian kami jugak..dah la nak pegi toilet pun kene bayar 30sen..jangan kata makanan satu sen pun tak dapat..

Dalam pukul 4 lebih en.bf amik aku untuk balik kampong..masing-masing memang penat sangat..aku penat menunggu..sepatutnya dah sampai rumah..dah bole tidur tapi baru sampai KL..en.bf pun dapat balik kampong sekejap je..nak jumpa Sen memang tak sempat dah..sampai rumah dalam pukul 6..pagi tu pun sebab penat sangat tak sempat jugak jumpa atok sebelum die balik..die pun malas kacau aku tidur agak nya..tu yang die tak kejutkan aku..nasib baik la hari Rabu atok datang Kemaman untuk jumpa aku..Sesungguhnya Dia sebaik-baik perancang..agak serik jugak nak naik Transnasional lagi..tolong lah kaji dan ubah procedure tu..asyik kene maki dengan sumpah dengan orang pun tak elok..menganiaya orang lagi..kalau untuk banyak pun tapi kene sumpah dengan orang fikir sendiri la duit yang korang dapat banyak-banyak tu..



Alahai Transnasional..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah pagi tadi aku dah sampai ke rumah..tapi nak balik semalam memang ada insiden yang sangat la mengecewakan..aku kongsikan dekat sini dengan harapan syarikat ni meningkatkan mutu perkhidmatan mereka..kejadian macam ni tak berulang lagi..ni jugak pengalaman pertama aku sepanjang naik bas ekspress..

Aku beli tiket pukul 1230pm dari Kemaman ke Kuala Lumpur..sebelum pukul 1230 lagi aku dah ada dekat Stesen Bas Geliga..macam biasa la bas aka sampai lambat..lagi pun untuk trip ni bas tiket pukul 1200 combine dengan bas tiket pukul 1230..jadi naik bas double decker..sebelum pukul satu bas sampai..

Mula-mula dah ada drama..aku malas nak naik atas sebab nampak ada tempat kosong dekat bawah..selalunya duduk memang tak ikut tiket pun..tapi ada mak cik ni kecoh sebab tempat aku duduk tu nombor seat anak die..tak pasal driver tu pun gelabah sama..aku pun naik atas cari seat lain..aku memang tau seat aku mesti dah ada orang duduk..nampak dekat depan sekali ada kosng aku pun duduk je la..bas pun jalan..

Dekat Cherating bas berenti untuk makan tengah hari..dalam pukul 1.15 tak silap..aku memang tak turun makan sebab sebelum naik bas aku dah makan sikit buat alas perut..kalau naik bas pukul 1230 dalam pukul 5 dah sampai KL..lepas tu aku aku akan naik train ke Subang Jaya..en.bf akan amik aku..dah plan nak jumpa Sen sekali nak pegi makan-makan..tu sebab aku tak turun makan..

Tapi aku rasa air cond bas ni makin lama makin panas..angin die kuat tapi tak sejuk..aku ingatkan sebab bas tak jalan jadi macam ni..tiba-tiba enjin bas mati..masa tu dalam pukul 2..aku pun dah pelik kenapa pulak bas ni berenti rehat untuk makan lama sangat..bila enjin bas dah mati memang panas sangat la kan..terus berpeluh-peluh..macam dalam sauna da..tunggu jugak mana tau driver nak datang cepat-cepat sebab enjin bas dah mati..ramai jugak yang dah turun dari bas..tiba-tiba ada dengar orang cakap bas rosak..disebabkan ramai dah turun dari bas dan dengar orang kata bas rosak aku pun turun..

Turun tu aku pegi toilet dan cari meja kosong..Owner restoran tu kata bas aku naik tu rosak dan driver tengah tunggu mekanik datang untuk repair..aku dengan kakak yang duduk sebelah aku masa dalam bas pun tunggu lah duduk dekat meja..aku tengok jam masa tu pukul 2.15..dalam pukul 3 rasanya mekanik datang..datang dalam setengah jam atau sejam lepas tu pegi balik..kakak yang dengan aku ni pegi tanya driver, driver bagi tau mekanik pegi cari bateri sebab bateri bas yang problem dengan timing belt..timing belt dah tukar..adoi bas nak jalan jauh tak servis ke?..tak check dulu ke?..

Tunggu, tunggu dan tunggu sampai la dalam pukul 6 rasanya mekanik datang balik..punya la lama kan nak carik bateri dan bawak jumper..sepatutnya pukul 5 lebih pukul 6 ni kita orang dah sampai KL..mekanik jumper dan cuba start tapi enjin bas masih tak hidup lagi..Masa ni masing-masing dah start bengang dah..punya la lama tunggu tapi masalah tak settle lagi..

Masa ni ramai yang dah call hotline dekat KL dan orang transnasional..aku yang mula-mula tunggu dan lihat ni pun dah mula panas hati..dah la masa bas rosak tak inform awal-awal..Lepas tu aku pun pegi tanya driver apa status bas kami ni..ye lah hari dah makin gelap masa tu..lepas tu die kata bateri problem..kalau bateri ok enjin dah hidup masalah dah settle..tapi enjin tak hidup-hidup lagi..aku tanya tak de bas ganti ke?..die pun tak tau die cakap..masa bas rosak pun bukan die yang call mekanik..tapi die call transnasional dulu..so ofis la yang call mekanik dia..dia kata kalau nak cepat kami la kene call pengurusan..aku mintak nombor orang yang sepatutnya tu..jadi apa penyelesaian dan status kami sekarang?..die kata TAK TAU..

Mula-mula aku tak call pun..tapi bila masalah bas tak fix lagi..dengan tak de penyelesaian..aku pun call nombor yang die bagi..masa tu dalam pukul 7 lebih rasanya..hari dah gelap dan tak de penyelesaian..memang la aku panas hati..aku tanya orang tu apa status kami..kenapa tak bagi bas lain awal-awal?..jawapan die kene ikut procedur..

- to be continue -

Sunday, 25 November 2012

Demam

Assalammualaikum..

Hari ni masuk hari ke-3 aku demam..huhu..minggu depan penat sangat kot..tambah cuaca yang tak menentu sekarang..kejap hujan kejap panas..lepas tu duduk dalam air cond lama-lama..tambah pulak hari khamis lepas aku tertinggal hand phone dalam kereta budak kelas yang aku tumpang..aku nak pinjam telefon orang lain call no aku sendiri sementara dieorang nak sampai rumah tak dapat pulak..aku pun jalan kaki je lah panas-panas pekul 1 masa tu..huhu..

Malam tu tidur tekak dah rasa perit..memang tanda-tanda nak demam..huhu..hari Jumaat tu boleh je lagi jalan-jalan pegi Kuantan..padahal selesema dah meleleh-leleh..dapat pulak malam tu berjimba balik pagi..aku malas nak layan sangat..bawak je lah jalan-jalan..kalau duduk dekat rumah je lagi la lesu..dalam badan pun panas..aku pun minum la air masak banyak..asyik nak ken tandas je terkencing..masa keluar tu ada jugak beli panadol soluble 4 biji..balik malam tu dalam pukul 4 minum sikit lepas tu makan panadol dengan harapan dapat tidur dengan nyaman sebab ada orang advice aku kata ok..tapi pukul 4 lebih aku tido pukul 8 lebih dah bangun hidung tak selesa dengan nak terkencing nya lagi..pukul 9 lebih pun aku bangun..pukul 11 lebih pun aku bangun..memang penat..huhu..

Petang semalam keluar makan..keluar jauh la pulak dieorang ni..ingatkan nak pegi makan dekat-dekat je..lepas tu boleh pulak nak tengok wayang..aku memang cakap tak nak la..dah la dengan hidung penuh dengan selesema lepas tu dengan sejuk nya lagi dalam panggung wayang tu karang..sabar je lah..aku kata malam tu memang nak pagi klinik jugak...tak kisah la nak kata mahal ke..kalau tak sembuh cepat nanti nak pegi kelas pun susah..nak buat keje pun susah..mengganggu mood aku..nyesal jugak aku ikut kuar semalam..kalau tau baik aku pegi klinik malam tu boleh jugak lepak dengan besfren..semalam dah la tak dapat jumpa besfren..huhu..nampak die nak jalan nak pegi naik boat je masa aku balik dari mall..

Lepas hantar 2 orang lagi balik aku pun ajak roomate aku pegi klinik..punya lah nak carik klinik yang 24 jam..sebba masa tu pun dah 11 lebih..banyak klinik yang dah tutup..nasib baik jumpa satu klinik..aku pun memang nak jumpa Dr..masa Dr amik suhu kata demam aku agak panas..tekak pun merah je..aku memang mintak ubat yang kuat dan boleh bagi mengantuk supaya aku boleh tidur dengan aman sikit..kalau tak asyik terbangun je..Alhamdulillah bangun pagi ni rasa lega jugak walau pun selesema masih meleleh-leleh lagi..hari ni dah start batuk berkahak..tapi badan tak panas sangat lagi aku rasa..mungkin sebab malam tadi tidur dengan tenang sikit kot..lepas balik kelas tadi aku balik makan ubat..nak rehat..supaya cepat sembuh..huhu..ada quiz dan test minggu ni..

Kalau makan tak payah cakap la..memang tak rasa pape..telan je lah..hari ni aku cuma makan nestum, susu dan buah je..elok jugak demam dan tak de selera sangat nak makan ni..turun sikit berat badan..kalau tak makan ikut nafsu je..aku pun dah lama tak demam..sakit tu kan penghapus dosa..juga peringatan dekat diri sendiri kalau aku terleka..nasib baik jugak aku tak pening kepala demam ni..Semoga cepat sembuh..boleh pegi kelas dengan tenang..tadi pegi kelas selesema meleleh-leleh..huhu..nak study untuk quiz dan final..nak dapat result yang mantap lagi..Amin..:))


Macam-macam..

Assalammualaikum..

Minggu lepas memang penat sangat..jadual yang padat lepas tu banyak assigment sebelum cuti yang kene hantar..dengan presentation nye lagi..dapat pulak ahli kumpulan yang kurang memberi komitmen..sabar je lah..untuk sedap kan hati aku selalu la fikir positif..sampai malas nak amik tau hal budak-budak ni dah..tak matang sangat ke kenapa entah..aku cuba untuk tolong tapi masing-masing memang jenis ambil mudah..kalau benda individu aku memang tak kisah..ni benda berkumpulan..walaupun aku cuba untuk ambil berat dan guide dieorang tapi perangai masing-masing agak menyakitkan hati..huhu..

Presentation 1

Nak discuss pasal presentation sampai aku kene datang dekat rumah..lepas tu boleh pulak nak keluar ada benda nak settle dengan kawan-kawan la..kalau masing-masing pro tak pe jugak..cuti hari tu pun tak balik..

Presentation 2

Masa presentation 1st ak tak satu group dengan ketua aku ni..ada orang bagi feedback yang tak baik pasal die..jadi aku dah berhati-hati dari awal..lepas presentation 1 aku terus tanya status preparation group..dia kata dah ada bahan dan dah buat slide..die boleh settle kan..esok nak discuss..jadi aku pun mintak slide dan note supaya aku boleh prepare..bila tengok slide agak simple je..
Esok nya lepas kelas aku pun tanya bila nak discuss..dieorang kata lepas ni..aku tunggu dekat cafe lama tak nampak batang hidung..hntr sms lepas tu reply kata nak balik..bila nak discuss nya..adeh..petang tu nak present kot..kata nak discuss lepas kelas lagi satu..aku pulak ada kelas lepas tu..tapi kelas habis awal..aku pegi library nak ajak discuss sementara aku kelas seterusnya..aku call masing-masing tak berangkat..dah la part pun tak bahagi lagi..panas betul hati aku..nasib baik aku dah baca 1 chapter..budak yang tak hadir padahal satu group dengan kitaorang pun die tak inform..ketua yang sangat teruk..
Masa present aku tak pakai pun slide dieorang..aku terang pakai marker je..masa contoh je aku guna apa yang ada dekat slide dieorang..memang bosan dengan perangai masing-masing..ketua aku ni dah r kantoi meniru masa exam sem lepas..tak pasal-pasal fail..apa punya attitude la..

Ada sorang ni masa kene buat assignment math aku tanya kenapa tak nak buat..die jawab tak reti buat..nanti tiru je budak lain..sabar je lah jawapan tu..huhu..

Aku pernah jugak belajar sebelum ni..tapi rasanya kali ni agak bebeza sikit..kalau dulu memang tak pernah berani nak meniru..dapat berapa pun tak kisah lah..pada aku itu tahap kefahaman kita..tak guna dapat markah banyak..nampak gah depan orang tapi hakikatnya tidak..masing-masing lagi berbangga kalau dapat result yang baik atas usaha sendiri dan daya saing masing-masing lebih tinggi..dengan cara yang betul..disebabkan aku da bosan nak layan kerenah masing-masing..aku sampai malas nak amik tau..masa depan masing-masing..harap masing-masing sedar nanti dan berubah..mungkin sekarang sebab belum matang..kalau ada assignment aku buat sendiri cepat-cepat dan terus hantar..kalau tak manjang nak pinjam nak meniru je..kalau nak pinjam jawapan untuk compare jawapan ke ok la jugak..ni tak de nya..

Lepas tu dengan tak datang kelas nya..bila tanya kenapa tak datang..boleh pulak bagi jawapan tak de mood nak datang kelas..tapi selalu pulak jumpa berdating dekat luar..macam mana tu..haishhh..Aku harap dieorang berubah..demi masa depan masing-masing jugak..Amin..

Akhirnya...Lega..

Assalammualaikum..

Hari ni hari khamis..akhirnya minggu yang sangat memenatkan ni dah pun berakhir..lega sangat..minggu ni minggu pertama aku dengan jadual yang padat..rasa macam masa keje dulu..kelas start dari pagi sampai petang..lepas tu dengan assignment yang banyak nye lagi..assignment sebelum cuti tambah lagi dengan assigment lepas cuti..bertimbun keje..sabar je lah.

Tambah lagi dengan perangai masing-masing yang satu group assignment dan presentation yang sangat tak professional dan tak de perasaan..aku pun pernah melalui peringkat umur macam dieorang dan situasi yang sama..cuma berbeza tempat..tapi rasanya aku tak de lah buat perangai macam ni..huhu..kalau aku nak susah pun aku susah kan diri sendiri je..tak de lah nak susah kan orang lain..huhu..harap-harap dieorang berubah dah bersikap lebih professional lepas ni..terutama masa keje..kalau kita tak pandai pun tak pe..janji kene rajin, semangat keje berkumpulan dan professional..attitude tu penting juga..attitude + smart insyaallah boleh berjaya..





 


Wednesday, 21 November 2012

Wodless Wednesday..

Assalammualaikum..







Perlu dan mampu kah aku melangkah lebih jauh lagi..Tuhan berilah petunjuk apa yang terbaik untuk aku dan permudahkan setiap yang baik untuk aku..Amin..

Tuesday, 20 November 2012

Hari-hari yang memenatkan..

Assalammualaikum..

Minggu ni aku rasa sangat penat..sebelum ni jadual rilek je kan..sem lepas kelas pun tak banyak..jadi sebelum ni dah biasa bersenang hati je kan..banyak tidur..banyak beronggeng..hehe..sebelum cuti hari tu dah confirm boleh pendekkan sem kan..dah tambah 3 subjek lagi untuk sem ni..jumlah jam kredit aku untuk sem ni ialah 23jam seminggu dengan 8 matapelajaran..

Naik cuti lepas cuti Deepavali ni la minggu pertama aku dengan jadual macam ni..ada satu hari sampai kelas empat jam..masa cuti dah bincang dengan en.bf..Insyaallah ok die kata sebab memang lah subjek banyak tapi workload untuk satu-satu subject tu tak berat sangat..Insyaallah semua akan ok..

Sebelum cuti hari tu lecturer bagi banyak jugak assignment..assignment berkumpulan dan juga individu..yang berkumpulan banyak assignment kene present..dan semua terlonggok minggu ni..huhu..disebabkan ahli kumpulan aku yang lain adalah  lelaki jadi malam kene lah keluar buat..tak pun kalau ada gap antara kelas ke pegi lah buat dengan dieorang..jadi dari pagi sampai petang memang penat..kalau gap rehat antara kelas kene bincang pasal assignment..lepas tu dah lama tak sibuk macam ni..jadi rasa agak penat la..petang balik dari kelas je kadang-kadang terlelap..sebab sekarang kelas memang pagi pukul 8 dan sampai petang..huhu..

Lagi bila buat keje ramai-ramai..konon nak bincang malam ni..lepas tu dah kumpul sekali maklumat tak cukup la..lepas tu perbincangan tak de hasil pun..lepas tu nanti kene kumpul lagi..Jadi aku nak elakkan aku penat dan serabut sangat aku pun selalu siapkan assigment awal-awal..kalau ada gap atau dekat rumah aku buat assignment individu awal-awal..tak kisah la nak hantar bila pun..

Plan nya ada masa macam gap sejam dua duduk dekat library lepas tu buat assignment atau study..dalam kelas kalau boleh aku memang tak nak lost..masa ajar aku nak faham masa tu jugak..baru la berbaloi aku datang..nanti tak delah ambil masa lagi nak baca nak faham kan..tak faham bole tanya lecturer terus..dan kira nya aku buat preparation untuk test dan final terus la..memang malas nak tangguh-tangguh macam dulu..kalau tak serabut nanti..Insyaallah semua akan baik..walaupun agak penat dan serabut tapi untuk kesenangan di masa depan tak pelah..bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian kan..en.bf pun agak sibuk dengan keje dia..

Aku pun dah kene pegi daftar untuk short course dan module lain..ada kene dapatkan sign lecturer yang dah pernah mengajar sebelum ni la..apa yang aku boleh selesaikan aku nak selesaikan cepat-cepat..semua dah settle nanti tak la pening kepala..hujung-hujung serabut itu ini tak siap kan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...